avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare apartament cu chitanta de mana.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare apartament cu chitanta de mana.

Anul trecut am incheiat un contract de vanzare-cumparare , cu chitanta de mana semnata de 2 martori prin care vanzatoarea ( o doamna de 75 ani ) imi vindea apartamentul contra unei sume de bani (bani pe care i-a primit in totalitate in momentul vanzarii dupa cum se precizeaza si in acel contract ). Urma sa mergem la un moment viitor sa perfectam vanzarea. Problema este ca vanzatoarea a decedat zilele trecute iar noi n-am mai perfectat vanzarea la notar. Mentionez ca in tot acest timp eu am locuit cu aceasta in apartamentul in speta avand grija de aceasta. Stiu ca nu are mostenitori . Ce pot face in aceasta situatie ptr a devenii proprietar de drept al acestui imobil? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Lolec , utilizator 23:15, 24 Septembrie 2011
stelutaalistar a scris:

Anul trecut am incheiat un contract de vanzare-cumparare , cu chitanta de mana semnata de 2 martori prin care vanzatoarea ( o doamna de 75 ani ) imi vindea apartamentul contra unei sume de bani (bani pe care i-a primit in totalitate in momentul vanzarii dupa cum se precizeaza si in acel contract ).
Urma sa mergem la un moment viitor sa perfectam vanzarea. Problema este ca vanzatoarea a decedat zilele trecute iar noi n-am mai perfectat vanzarea la notar. Mentionez ca in tot acest timp eu am locuit cu aceasta in apartamentul in speta avand grija de aceasta. Stiu ca nu are mostenitori . Ce pot face in aceasta situatie ptr a devenii proprietar de drept al acestui imobil? Va multumesc !



Odata deschisa mostenirea , aceasta este acceptata de catre rudele cu vocatie succesorala, in termen de 6 luni de la moarte autorului lor .( fie tacit, prin acte prin care lasa se intrevada dorinta de a succede , fie explicit, printr-o declaratie notariala ).

In cazul in care nu exista nicio persoana care doreste sa preia atat drepturile, dar si obligatiile defunctului ( asumate in speta prezenta conform chitantei de mana, ce poate avea valoare unui antecontract de vanzare-cumparare ), mostenirea vacanta este preluata de catre stat.


Calitate procesuala pasiva intr-un litigiu avand ca obiect pronuntarea unei hotarari care tina loc de act autentic, de vanzare-cumparare au rudele ( poate nu aveti cunostinta de existenta acestora, asadar, faceti demersuri pentru a afla daca acestia exista si daca doresc sa aiba drepturi cu privire la mostenirea deschisa , acceptand si obligatia de a transmite dreptul de propriatate asupra imobilul individualizat in chitanta de mana ), fie statul.





Succes.
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
- faceti adresa la camera notarilor pentru a verifica daca este deschisa succesiunea de pe urma defunctei-vanzatoare.
- daca exista mostenitori, solicitati eliberarea Certificatului de msotenitor si va judecati cu acestia
- raspunsul de la camera notarilor se elibereaza in 30 minute , costa 45 lei si trebuie sa stiti data decesului defunctei(eventual copie de pe Certificatul de deces) si dovada interesului.
- daca nu sunt mostenitori sau nu s-a deschis dati statul romn in judecata prin ministerul de finante , cu o cerere prin care solicitati hotarare care tine loc de act autentic de vanzare cumparare. primul capat de cerere va fi constatarea vacantei succesorale.
succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare act scris de mana alexmar alexmar as dori sa stiu daca se considera ca autentic un act scris de mana, si semnat de martori, prin care un cetatean vinde unei alte persoane o parcela de teren. ... (vezi toată discuția)
Testament sau acte vanzare cumparare ditualina ditualina sot si sotie .. sotul este pe moarte .. au pe numele lor 2 case .. teoretic bunuri comune in timpul casatoriei sotia are si o fiica dinaintea casatorie care ... (vezi toată discuția)
Succesiune din afara tarii nedormit_in_NYC nedormit_in_NYC Buna ziua, [u]Premise:[/u] locuiesc in Statele Unite. Am avut in Romania o matusa care a decedat acum o saptamana. Dansa era vaduva, nu a avut copii, ... (vezi toată discuția)