avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Partaj prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Partaj prin mediere

Buna ziua. Am hotarat de comun acord cu fostul meu sot asupra partajului. Procesul de divort este deja incheiat. Putem merge la orice avocat drept mediator? Exista mediatori "autorizati"? Daca da, unde gasesc o lista a acestora?
In aceeasi problema, avem termen in octombrie pentru pertaj dar sotul meu nu e in tara atunci. Daca tot incheiem un acord asupra bunurilor in partaj mai are rost sa mergem la proces? Daca nu ne prezentam ce se intampla?
Actul incheiat de un avocat (mediator) asupra partajului si semnat de sot-sotie este valabil din punct de vedere legal, sau mai trebuie recunoscut de o instanta judecatoreasca si autentificat? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mediator_Bucuresti , utilizator 18:50, 3 Ianuarie 2012
mirelabandac a scris:

Am hotarat de comun acord cu fostul meu sot asupra partajului.


Daca acesti oameni au juns deja la un acord ce sa caute la mediator? Sa le spuna: da ma baieti sunteti destepti?
Acordul incheiat la mediator are valoarea unui inscris sub semnatura privata.
Ori, daca intelegerea lor asupra partajului refera si la un imobil au 2 posibilitati.
- sa autentifice actul la notar (cu cheltuieli)
- sa depuna tranzactia spre a fi consfiintita de judecator (fara nici o cheltuiala suplimentara, pentru ca sunt deja in proces).
eu zic ca se poate face in fata unui avocat care confirma identitatea partilor si da data certa tranzactiei si apoi poate fi depusa de unul singur la instanta sau cum spunea ellis Astfel, părţile se pot înfăţişa în faţa instanţei „la ziua sorocită pentru judecată" sau „oricând în cursul judecăţii", chiar fără sa fi fost citate, pentru a cere să se dea o hotărâre care „să consfinţească învoiala lor".

"Daca acesti oameni au juns deja la un acord ce sa caute la mediator? Sa le spuna: da ma baieti sunteti destepti?
Acordul incheiat la mediator are valoarea unui inscris sub semnatura privata.
Ori, daca intelegerea lor asupra partajului refera si la un imobil au 2 posibilitati.
- sa autentifice actul la notar (cu cheltuieli)
- sa depuna tranzactia spre a fi consfiintita de judecator (fara nici o cheltuiala suplimentara, pentru ca sunt deja in proces). "
Cautand partaj prin mediere am gasit raspunsul dumneavoastra si incerc sa ma lamuresc.
Eu sunt divortata de mult. Acum 2 saptamani am facut un acord de mediere cu fostul meu sot pentru partajul apartamentului. De atunci incerc sa il fac legal. Am fost la notari (plural) si nu vor sa mi-l autentifice. Sa deschid proces de partaj ca sa devina legal un inscris sub semnatura privata?
Face-ti o cerere scrisa notarului pubilc! Trebuieste insa sa partipipe toate persoanele implicate in mediere (cele doua parti si mediatorul)! Dealtfel chiar mediatorul, in temeiul agrementului de mediere, ar putea proceda la initierea autentificarii solutiei agreeate de catre parti! Evident, ca nu necesita simultaneitaea prezentei partilor implicate in derularea procedurii de autentificare! Ele pot veni pe rand, la semnarea actului autentic, la momente diferite, insa in cadrul programului notarului si obligatoriu in aceeasi zi (00.00 - 24.00), chiar si pana la orele 24.00! Daca notarul public nu are "minimus-ul" de a intelege procedura meierii si a actiona in consecitnta, insemneaza, fie ca este in circumstanta de refuz nejustificat de a autentifica actul de vointa al partilor, fapt culpabil si care se poate rezolva in instanta, in sensul in care sa fie obligat la aceasta manopera! Nu va costa nimic! Refuzul de a autentifica un act juridic intervenit intre parti, fara o motivatiune pertinenta, inseamna abuz in serviciu contra intereselor persoanelor! Este penal! Dealtfel, daca notarul este "victima" unui retard informational cu privinta la aplicarea normei de drept pozitiv, va ve-ti adresa instantei competente pe calea unei actiuni in constatare ce are ca obiect vointa concordanta a partilor de a stinge litigiul pe cale amiabiula, cu concursul mediatorului! Desigur, notarul "nevolnic", v-a putea fi reclamat la forurile ierarhice competente, pt. refuzul nejustificat de a autentifica o conventie licita intre parti, mijlocita de catre mediator! Mai mult chiar va ve-ti putea adresa instantei competente care se va pronunta in sensul obligarii acestuia de a autentifica acordul de vointa a partilor mijlocita de catre mediatorul autorizat! Aceasta, pt. ca notarul sa paraseasca attitudinea de despot, pe care adesea si-o aroga!
Multumesc mult de raspuns. Am sa fac cum m-ati invatat.

Alte discuții în legătură

Despre legea 192/26 mai 2006(medierea) se poate solutiona un partaj prin mediere ? avraj avraj Art.61 (1) In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii,solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc la initiativa partilor.........cu privire la ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj doru anghel doru anghel Cum poate cineva sa obtina partajul unui apartament daca nu are bani pt taxa de timbru? Sau hai sa zicem ca ma imprumut, dar sunt sigur ca nu mi se respinge ... (vezi toată discuția)
Partaj eliniste eliniste sunt divortata din 1994, dar nu am facut partaj .sotul ar fii de acord sa renunte la partea lui din apartament, dar cum se procedeaza mai simplu? (vezi toată discuția)