Intr-un bloc cu 44 apartamente, 41 de apartamente au contoare pasante de gaze. In fiecare luna intre totalul contoarelor pasante de gaze si contorul de bransament (factura de la furnizor) apare o diferenta care reprezinta cca. 1/3 din valoarea facturii. Aceasta diferenta este repartizata in totalitate celor 3 apartamente fara contoare pasante.
Este corect, aceste apartamente chiar ard gazul de dimineata pana seara? Nu pot fi nici pierderi, ca la apa! :OFirma care a instalat aceste contoare pasante a disparut. Presedintele nu este interesat sa ia nici o masura, contorul dansului aratand un consum minim de gaze.
Exista un mod legal de repartizare a acestei diferente? Cui sa se adreseze proprietarii acestor 3 apartamente, in conditiile in care sunt in minoritate?
Citind mesajele de mai sus cred ca se poate gasi o solutie.
Asa cum intr-o scara de bloc exista un bransament cu apometru instalat, pe baza caruia furnizorul factureaza lunar cantitatea de apa, tot asa inteleg ca exista un contor general de gaz conform caruia furnizorul de gaz factureaza lunar catre asociatie.
In ambele situatii furnizorii recunosc doar aceste aparate de la intrarea in scara sau bloc.
In ambele situatii furnizorii nu recunosc aparatele din apartamente.
In ambele situatii asociatia de proprietari trebuie sa aplice prevederile legii 230/2007 si HG 1588/2007 si, conform acestora, comitetul executiv reglementeaza modul de gestionare a utilitatilor (apa, gaz, agent termic...), a diferentelor, a pierderilor...
Asa cum comitetul executiv stabileste sistemul propriu de penalizari, poate sa stabileasca si-un sistem, regulament de gestionare a apei, a gazului...
Oricum, in situatia concreta expus initial, ar trebui si cei 3 proprietari care nu au aparate de masura sa fie indrumati sa-si monteze.
Apoi poate ca ar trebui ca aceste aparate sa fie sigilate si verificate metrologic. Spun ca POATE ar trebui asimilandu-le cu apometrele de apartament, dar specialistii in domeniul gazelor poate se pot exprima si mai concret.
Apoi indiferent ca au sau nu toti aparate de masurarea a gazului, se mai intampla ca si la apa, ca lunar sa nu ajunga indexul la asociatie pana la intocmirea listelor de plata. Aceasta situatie (la apa se intampla cam 10-20% sa nu fie cunoscute lunar in asociatia noastra), ar trebui prevazuta in acest regulament, ca si eventuale alte diferente, care la gaz ar trebui sa fie nesemnificative. Eu nu vad cum sa se piarda gaz asa cum se intampla in cazul unei avarii de apa ce poate duce intr-o noapte la 100 metri cubi de apa care inunda subsolul.
La gaz cred ca se sare in aer la o asemenea avarie.