avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acordare de ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acordare de ajutor public judiciar

Buna ziua,
in ce conditii pot beneficia de AJUTOR PUBLIC JUDICIAR, mentionand faptul ca sunt somera si am doi copii minori in ingrijire? Intr-un alt dosar, la inceputul anului, am mai beneficiat de o reducere de 50% din valoarea procesului de atunci. Nu am proprietati sau alte venituri.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: conpama , utilizator 01:01, 18 Noiembrie 2011
Asteptati sa se fixeze taxa judiciara de timbru, apoi depuneti la dosar o cerere de ajutor public judiciar in care expuneti situatia in care va aflati (d.p.d.v financiar) si anexati dovezi cu cheltuielile pe care le aveti lunar si veniturile lunare, de asemnea o cerere in care sa precizati daca ati mai beneficiat in ultimele 12 luni de ajutor public judiciar precum si cuantumul acestui ajutor


Instanța..........................
Secția..............................
Dosar nr. ….....................



DOMNULE PREªEDINTE,



Subsemnatul(a), …..............................., având CNP ......................,cu domiciliul în........................................................., reclamant(ă) în cauza ce formează obiectul dosarului nr. …........................., formulez prezenta


CERERE DE AJUTOR PUBLIC JUDICIAR



prin care vă rugăm să ne admiteţi cererea şi să dispuneţi scutirea mea de la plata taxelor judiciare de timbru (sau orice altă măsură de ajutor public judiciar raportat la speța dvs. și în conformitate cu prevederile OUG 51/2008 - spre exemplu reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita)

În fapt,......................... (trebuind să menționați starea dvs. din cauza căreia nu aveți posibilitatea financiară de achitare a taxei de timbru – cu titlu de exemplu aveți în vedere formularea prezentată), vă rugăm să apreciati că valoarea taxei judiciare de timbru în cuantum de …................. lei ce trebuie achitată, prezintă un nivel foarte ridicat, un nivel pe care nu-l pot achita datorită situaţiei veniturilor mele.

Veniturile reduse nu-mi permit a achita aceasta taxă în conformitate cu Legea 146/1997. Vă rog să observaţi că în acest moment venitul meu prezintă un nivel mic iar cuantumul cheltuielilor lunare pe care trebuie sa le suport sunt foarte ridicate. Vă rog să aveți în vedere că achitarea taxei de timbru de .............. lei nu se poate face fără a-mi periclita traiul de viață. Prin impunerea plăţii unei taxe judiciare de timbru de ............ lei de către mine ar însemna o pericilitare şi în achitarea datoriilor lunare (întreţinere, gaze etc.) şi imposibilitatea achiziţionării alimentelor.

Având în vedere lipsa veniturilor precum şi cuantumul ridicat al cheltuielilor pe care trebuie să le suport lunar, vă rog să dispuneţi admiterea cererii mele de ajutor public judiciar prin scutirea de plată a taxei de timbru. (sau orice altă măsură de ajutor public judiciar raportat la speța dvs.)

În drept, OUG 51/2008.

Vă mulţumesc.

______________________

(Numele și semnătura dvs.)

Trebuie sa luati in considerare si art 7 din oug 51/2008 care spune:
Art. 7
Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare. (8040 lei)
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
M1shu91, utilizator
Mi s-a acordat scutirea de plata taxei....Am platit o suma de (1000RON) pana sa stabileasca instanta suma exacta de plata (acel procent din valoarea contestata)...Intrebare: cum mi se pot returna banii deja platiti, avand solutie: Admite cererea. Dispune scutirea de la plata taxei de timbru. Irevocabilă. Pronunţata in sedinta publica, azi, 17.11.2011. ?????

Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caut model de declaratie pe propria raspundere Dana Marin Dana Marin Buna dimineata, Caut si eu un model de declaratie pe propria raspundere privitor la faptul ca nu am venituri. Imi trebuie pentru solicitarea de ajutor ... (vezi toată discuția)
Plata taxei judiciare de timbru loredana69 loredana69 am facut recurs la o hatarare judecatoreasca intr un proces de stabilire a succesiunii unde sunt si eu si fratele meu in calitate de parati iar in calitate de ... (vezi toată discuția)
Cerere de ajutor judiciar Nina1 Nina1 Buna seara, Intr-un proces de partaj bunuri comune pot folosi cerere de ajutor judiciar daca nu am venituri? Cu stima (vezi toată discuția)