avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Obligativitate plata contributie pensie pe IF
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Obligativitate plata contributie pensie pe IF

Buna ziua!

In lege se mentioneaza"IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;

Va rog sa-mi explicati si mie termenul de venit brut pe an calendaristic in cazul I.F. - ului.
In cazul in care eu am incasari de 12000 (inclusiv TVA) lei pe an si plati de 11000 (inclusiv TVA) lei pe an, care este considerat venit brut ?
Practic eu raman cu 1000 lei din care trebuie sa platesc TVA-ul, sanatatea, impozitul.
Si atunci de unde sa mai scot cate 233 lei lunar pentru pensie?

Cei de la pensii sustin ca venitul brut este cel de 12000 , netinand cont deloc de cheltuieli.
Mie mi sa-r parea normal ca venit brut sa fie considerata diferenta dintre incasari si cheltuieli deci 1000 lei.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:04, 15 Septembrie 2011
Au dreptate . Venitul brut realizat de dvs. este de 12000 lei , cel de 1000 lei este net ( diferenta dintre venituri si cheltuieli) . La suma de 12000 se impoziteaza .
Dar in situatia in care administratorul intrep .indiv. este un pensionar(de drept,de boala,de handicap,m.ap.n,etc) mai plateste contributie la pensie?
Cei care sunt obligati sa plateasca sunt cei ce obtin exclusiv acele venituri prezentate mai sus.

Daca persoana realizeaza venituri si din alte surse cum ar fi salariul sau pensia nu mai are aceasta obligatie, dar poate cotiza daca doreste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 263/2010 kriss2304 kriss2304 Buna seara! Vreau sa va intreb daca o persoana care e si pfa, dar e si angajat si deja plateste impozit pentru pensie din acel salariu nu mai este nevoit sa ... (vezi toată discuția)
Contributie pensie alejandro06 alejandro06 buna ziua.sunt agent economic ( o afacere mica la tara) sunt asociat cu mama mea (I.F) . In anul 2011 am iesit in pierdere pt ca am contribuit amandoi la casa ... (vezi toată discuția)
Intreprinderea familiala si noua lege a pensiilor nicole_tdnl nicole_tdnl Buna seara. As avea si eu o nelamurire cu privire la obligativitatea asigurarilor sociale de stat. In cazul unei intreprinderi familiale daca administratorul ... (vezi toată discuția)