avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contracte prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contracte prestari servicii

Buna seara . As avea cateva intrebari legate de contractele de prestari servicii ,va rog sa ma lamuriti , pe exemplul neactualizat prezentat mai jos:

nume prenume-------net-----brut----sanatate angajat 6.5%----impozit 16%----sanatate angajator 5.5%
codreanu marian----3656 ----4655----------303----------------------696------------------256----------------

1) netul de mai sus este suma trecuta in conventia civila(3656) iar contributiile se calculeaza la 4655,adica dupa ce din 4655 au fost scazute contributiile ramane de plata catre prestator 3656.Intrebarea mea este ce se trece in contract efectiv, suma pe care i-o dam prestatorului dupa scaderea contributiilor sau suma la care se aplica ulterior contributiile,care este varianta corecta si ce suma trebuie trecuta in contract?3656 sau 4655?

2)firma nu este obligata prin lege sa plateasca contributia de sanatate,dar daca o plateste in mod voluntar,are vreun efect?dar daca a platit-o din necunostinta de cauza de la 1 ian 2006 pana in prezent,o mai poate recupera sau compensa cu contributiile la salarii?contributiile de sanatate,angajat si angajator se declara in 100 si 102?daca au fost
deja declarate,trebuie facute rectificative de la 1 ian 2006 sau se poate depune la anaf o cerere fara sa se mai faca rectificative? Prestatorul trebuie sa depuna depune declaratie de sanatate la cass?
Referitor la impozitul datorat veniturilor realizate in baza unor conventii civile de prestari servicii :
Modificarile Codului fiscal au adus o noua perspectiva asupra impozitarii veniturilor obtinute in baza conventiilor civile. Noile prevederi nu sunt cu mult mai clare in ceea ce priveste stabilirea categoriei din care fac parte aceste venituri. Legiuitorul le include în continuare în categoria veniturilor din activitati independente, cu obligatia retinerii la sursa a unui impozit anticipat de 10%. Aceleasi venituri insa pot fi incluse in categoria altor venituri, pentru care impozitarea se face la sursa si este finala (prin aplicarea cotei de impozit de 16%).
Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal stabilesc ca incadrarea intr-o categorie sau in alta tine de optiunea beneficiarului de venit. Astfel :
„661. Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.“
Atentie insa, pentru ca impozitarea sa fie finala, optiunea trebuie exprimata in scris „in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
se aplica procentele la brut, adica 16% la 2000, apoi 5.5% la 2000 etc...oare asa se procedeaza?Nu am mai auzit: de asa ceva pana acum...as fi interesat sa mai vad si alte pareri..."Atentie insa, pentru ca impozitarea sa fie finala, optiunea trebuie exprimata in scris „in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract" Pana acum nu s-a cerut nimanui acordul...oricum nu conteaza prea tare pt. ca cei de la control nu au pus aceasta problema.Pe mine ma interesa daca se trece in conventie brutul la care se aplica taxele.Acum apare alta problema: pana sa ma ocup eu de conventii era trecut netul,dar taxele se calculau la brut...asta ar insemna ca diferenta in plus de impozite si contributii o pot cere inapoi?:O
=D>

In conventie se trece venitul brut :)
Daca ati platit in plus impozite si contributii , o puteti compensa cu impozitele si contributiile pe care le aveti de platit.
Da,dar asta este valabila ''Contracte prestari servicii-se calculeaza astfel:
- se aplica procentele la brut, adica 16% la 2000, apoi 5.5% la 2000 etc" ?????:hm::::oops:
Eu cred ca se scade intai 5,5% apoi se aplica impozitul de 16%:hm:
cum spuneti dvs. se practica la salarii.
la conventii se retine 16% si 5.5% asa cum v-am sugerat.
asta e procedura la primarii, si nu veti avea probleme

Alte discuții în legătură

Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)
Conventie civila potrivit codului civil implica art. 52 cod fiscal scumpicu scumpicu Lucrez la o firma de constructii si si-au incheiat o conventie civila cu un proiectant in conditiile codului civil si a articolului 52 cod fiscal. Spuneti-mi ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari sociale de sanatate Hortopan Sorin Hortopan Sorin Sunt pensionar și plătesc CASS-ul de 5,5% reținut la drepturile de pensie ce depășesc suma de 740 lei. Sunt angajat cu conventie civila la 4 ... (vezi toată discuția)