avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pot sa parasesc tara dupa divort fara copil?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pot sa parasesc tara dupa divort fara copil?

buna tuturor.de curand m-am despartit de sotul meu si urmeaza un divort.fetita noastra o sa ramana la mine asa ne-am inteles amandoi.eu primavara am contract de munca in germania 2 luni de zile si sotul meu a spus ca nu pot iesi din tara fara fetita daca imi va fi incredintata mie.as vrea sa stiu daca este adevarat sau nu?eu nu am niciun venit in romania si trebuie sa imi intretin cumva fetita.multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:59, 18 Septembrie 2011
Am observat tendinta de a se pune accent mai mult pe forma decat pe continut. Cred ca "punctul pe i" este mult mai important!

De aceea, in contextul discutiei noastre, trebuie sa avem in vedere ca orice cerere in justitie, care vizeaza, in mod expres, aspecte particulare ale relatiilor personale dintre parinti si copii minori, intra sub incidenta dispozitiilor Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, ceea ce inseamna respectarea principiului interesului superior al copilului.
Interesul superior al minorului presupune ca acesta sa creasca IN MOD EFECTIV alaturi de unul dintre parinti , ceea ce inseamna ca stabilitatea afectiva este un criteriu mult mai important decat cel material.
Prin urmare, in aprecierea interesului superior al minorului, ar fi relevanta, date fiind dispozitiile art. 44 C. fam., plecarea parintelui, caruia i s-a incredintat minorul, in alta tara, IMEDIAT DUPA DIVORT, desi avea, in primul rand , obligatia asigurarii unui climat stabil afectiv minorei( mai ales ca fetita trecea printr-o perioada grea- divortul parintilor ei).

De acord cu raspunsul de mai sus. Indiferent ca-i spunem incredintare sau reincredintare sau, pe viitor, (re)stabilire custodie (!?), un copil dat de instanta in grija unui parinte si lasat la rude, prieteni sau prin vecini are o situatie diferita de cel care se afla incredintat unui parinte care are, personal si efectiv, grija de el.
De aceea au avut succes actiunile de reincredintare in trecut, actiuni bazate TOCMAI pe faptul ca parintele care il avea incredintat nu s-a ocupat personal de el.

Sigur, problema ar putea fi mult mai complexa avand in vedere durata contractului insa, in principiu, parintele care are copilul incredintat trebuie sa se ocupe efectiv de el.
In principiu sunt de acord cu cele sustinute de dumneavoastra. Concret sunt doua aspecte de care trebuie sa tinem cont:
-sotul nu doreste sa i se incredinteze copilul ( doamna a spus ca s-au inteles pe cale amiabila ca fetita sa ramana cu mama)
- sotul o sa plece in strainatate in aceiasi perioada( deci chiar daca copilul i-ar fi incredintat lui tot nu s-ar bucura de ingrijirea personala a unui parinte)
Doamna intreaba daca poate parasi tara fara copil. Evident poate sa paraseasca tara fara copil singura consecinta fiind faptului ca fostul sot poate inainta actiune de reincredintare. Avand in vedere cele doua aspecte puse in evidenta mai sus si faptul ca totusi contractul dureaza 2 luni consider ca nicio instanta nu va dispune reincredintarea copilului tatalui..chiar daca acesta ar formula o actiune in acest sens.
NU vrea copilul, insa a spus ca vrea sa-i faca rau; stim pana unde va merge? Daca nu, atunci ii spunem doamnei ce zice la lege.
La liniuta a doua asta nu stim, ca am obtinut reincredintarea unui minor pentru parintele din strainatate; care parinte chiar l-a luat.
Ca daca sta in tara ori in afara, tot la alta locuinta fata de minor sta tatal, si atunci... care e diferenta? Ca el obtine reincredintarea pe promisiunea ca il ia pe copil la el.

Cat despre ce n-ar pronunta nicio instanta, nu am voie sa promit altora lucruri acre nu depind exclusiv de mine (in meseria mea) si ma tem ca ne-am hazarda prea departe.

Doamna, ce fel de job e ala de 2 luni? Vreti ulterior sa prelungiti, sa luati fata cu dv., sau va intoarceti si gata, cat va ajung banii aia? Sunt multe aspecte de fapt care ar influienta. Sa nu uitam lipsa de venit a doamnei, el in sine motiv de reincredintare.
daca doriti, puteti sa anuntati autoritatile (directia de protectie a copilului sau primaria) ca plecati din tara si ca doriti sa o lasati la bunici dar nu este obligatoriu.
sunt cazuri in care firmele angajatoare solicita de la protectia copilului o garantie ca mama (in cazul dumneavoastra) are cu cine sa lase copilul.

Alte discuții în legătură

Reancredintare minor day_ever day_ever Maaflu intr-o situatie delicata ..sunt in divort si am o fetita de 5 ani..din prima mea casatorie mai am un baiat de 13 ani incredintat mie....Eu am fost ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor stroe ana maria stroe ana maria In urma casatoriei a rezultat un copil ,care acum este in grija fostului sot,el vrea sa acum sa-l iau eu cum trebuie sa procedez si ce documente trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Abandon familiar Nadia77 Nadia77 Sunt divortata de fostul sot din data de 05 08 2010,avand un copil minor in varsta de 9 ani spre crestere si educare, iar acesta prin hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)