avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
LIVE, ACUM (498 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Neclaritate la trecerea din CCC1 in CCC2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Neclaritate la trecerea din CCC1 in CCC2

Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt in concediu crestere copil pana la data de 11.11.2011, acum sunt insarcinata urmand sa nasc in 07.11.2011.
Doresc sa stiu daca se poate face trecerea dintr-un concediu in altul direct , doar pe baza unei cereri facuta catre primarie(conf.OUG nr.111/2010) sau trebuie luat concediu de lauzie incepand cu data de 12.11.2011.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 19:49, 17 Octombrie 2011
este valabil pentru gemeni.
in cazul persoanei la care se suprapun 5 luni, depune cerere de intrerupere pentru primul copil si face optiunea pentru al doilea pe noua lege. primeste o singura indemnizatie si alocatiile de stat pentru cei doi copii.

Va multumesc din suflet domnuleTudor Valeriu pentru raspunsul extrem de prompt, dar ca sa fiu sigura va expun situatia mea. Momentan valoarea ccc este de aproape 3000 ron si sigur sigur nu imi mai pastreaza postul...ca a angajat-o pe vara-sa in locul meu. Voi putea lua acesta suma inca 2 ani, daca ma grabesc cu conceperea:blush2: sau intru sub incidenta noii legi si Primaria ma va forta sa aleg intre 1 an 3000 ron sau 2 ani 1200 ron.
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
mirunaa, utilizator
1. Deoarece nasterea copilului va avea loc dupa 01.01.2011 vi se aplica prevederile din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).

(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
...
(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, dupã cum urmeazã:
a) nu mai mult de 3.400 lei în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã;
b) nu mai mult de 1.200 lei, în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţã.

3. De aici eu inteleg urmatoarele:
- daca optati pentru varianta cu pana la 1 an veti beneficia de indemnizatia precedenta de 3000 lei;
- daca optati pentru varianta cu 2 ani veti primi o indemnizatie de 1200 lei.

4. Recomandarea mea este sa optati pentru varianta cu 1 an, apoi, inainte de a implini copilul un an va reluati activitatea si veti beneficia stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani, asa cum spune OUG 111/2010:
Art. 7
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor beneficiare prevazute la art. 2 alin. (4), oricand, pe toata perioada.

(3) Persoanele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiaza de stimulentul prevazut la alin.(1).

(4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.
Sunt 100 % lamurita! Va multumesc!!!:vishenka:
Si eu va multumesc mult pentru raspuns... :bow:

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie crestere al doilea copil vasile12 vasile12 Buna ziua, Beneficiez de concediu crestere copil pe o perioada de 2 ani. Urmeaza sa nasc al doilea copil inainte de terminarea celor doi ani. Cum se ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil de catre tata in conditiile in care se suprapune cu ccc mama pentru primul copil AdrianMolo AdrianMolo Buna ziua, Am ajuns intr-un impas dupa o vizita la primarie in care doamnele respective nu au stiut sa ma lamureasca, aparent este un caz \\"foarte ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie ContSters195757 ContSters195757 salut am sa incep printr-o scurta poveste,pt a se intelege mai exact sotia mea nu lucra inainte de a ramane insarcinata deci la nastere nu a primit nici-un ... (vezi toată discuția)