avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Permis de conducere pentru persoana cu resedinta in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Permis de conducere pentru persoana cu resedinta in strainatate

O persoana cu domiciliul in Romania si care are resedinta si in strainatate poate sustine examenul pentru obtinerea permisului de conducere in orasul unde are domiciliul?
Cazul se prezinta cam asa:
-o persoana care are resedinta in alta tara (dar domiciliul in cartea de identitate este in Romania) a venit timp de doua luni pentru a face scoala de soferi si a sustine examenul pentru obtinerea permisului de conducere; la finalizarea cursurilor politia refuza primirea dosarului pentru examinare pe motivul ca are resedinta in alta tara.
Poate sau nu sa sustina examenul?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 00:23, 27 Septembrie 2011
Doamne...

Una e resedinta, alta e rezidenta si altceva domiciliul in strainatate.

- domiciliul este locuinta principala in Romania a detinatorului cartii de identitate, locuinta de la adresa inscrisa pe cartea de identitate

- resedinta este locul in Romania unde romanul locuieste temporar, in alta parte decat scrie in cartea de identitate (locuinta secundara)

- rezidenta arata locul din alta tara unde sta romanul temporar cu acordul autoritatilor acelui stat; permisul de rezidenta trebuie reinnoit periodic

- domiciliul in strainatate al cetateanului roman arata ca acel cetatean a renuntat la domiciliul din Romania (legea nu permite cetatenilor romani sa aiba 2 domicilii) pentru a-si stabili domiciliul in alta tara.

Acel cetatean roman are domiciliul in statul respectiv cat vor muschii lui (ai romanului). Cand muschii romanului nu mai vor, el vine in Romania si cere sa i se restabileasca domiciliul in tara, cerere care i se va aproba in secunda 2 daca face dovada ca detine un spatiu locativ sau daca cineva este de acord sa il primeasca in spatiul lui locativ.

@sebastian-barbulescu

[...] cartea de identitate iti va fi oprita [...] singurul act de identitate ramananad pasaportul roman cu domiciliul in strainatate


Corect.



care justifica rezidenta


Gresit. Pasaportul cetateanului roman cu domiciliul in strainatate justifica domiciliul, adica un drept de sedere permanenta .

Rezidenta este drept de sedere temporara, mai spun o data si gata.
Nu mai continui, ca probabil nu am talent didactic.

Ideea e ca permisul de rezidenta in alt stat nu are nicio legatura cu cetatenii romani cu domiciliul din strainatate si cu atat mai putin cu domiciliul romanilor.

As fi foarte bucuroasa daca cineva ar sti sa explice mai simplu decat m-a dus pe mine capul.
Legea este clara. Trebuie prezentat actul de identitate. Ce inseamna act de identitate? Cartea de identitate, Cartea de identitate si buletinul. Clar, ca buna ziua. Daca cel in cauza a prezentat unul dintre aceste acte aflate in termen de valabilitate, iar in urma verificarii s-a constatat ca dumnealui nu are actele in regula este altceva. Fie ca persoana a vrut sa se dea strain si a facut o grandomanie din asta, fie ca politistul care l-a verificat s-a simtit lezat sau nu cunostea termenul de rezident, dar legal daca a prezentat buletinul nu vad de ce trebuia sa prezinte si cartea de rezidenta?
@Justitiarul71 a scris



dar legal daca a prezentat buletinul nu vad de ce trebuia sa prezinte si cartea de rezidenta?



Asta nu inteleg nici eu.
Posibil ca, asa cum ati spus, cartea de identitate sa nu mai fi fost valabila si dumnealui a considerat ca o poate inlocui cu cartea de rezidenta din tara unde sta / lucreaza.
Este singura explicatie logica a respingerii dosarului.

:bow:

Parerea mea este ca Ares_3 are perfecta dreptate.
De asemenea si Justitiarul7.

Domiciliul este locuinta principala in Romania a detinatorului cartii de identitate, locuinta de la adresa inscrisa pe cartea de identitate.
Rezidenta arata locul din alta tara unde sta persoana - cetatean roman - temporar cu acordul autoritatilor acelui stat; permisul de rezidenta trebuie reinnoit periodic.

Per a contrario, rezidenta este deci un drept de sedere temporara, iar nu permanenta.
Permanent este domiciliul.

Nu inteleg deloc de ce i-a fost respins dosarul.
La Politie in mod sincer va spun, ma astept la orice - a se intelege de rau, nu de bine.
Vorba profesorului meu de criminalistica Emilian Stancu "Ideea ia forma capului in care intra".

@ares. nici pentru UE nu poate sa se aiba doua resedinte, si concept de resedinta aplicat de Romania e contrar la practica universala la UE pe cei care au un permis temporar, fiind ca dupa aderare Romaniei la UE permis de resedinta este identificat si cu domiciliul. Insist pentru ce stiu bine ce spui tu, si atata persoane pe care m-am intalnit, dar nu trebuie nimeni s-o explic mai binepentru ca este foarte bine explicat de tine cu tot ce nu faci referire la temeile iuridice, se vede ce cunosti perfect legislatia in vigoare din Romania. Dar problema este de ierarhie normativa dupa aderare Romaniei la UE si aplicare directa a reglamentele european precum schimbarea de mentalitatea. Domiciliul diferent de cel unde are de permis -temporar sau nu- de sedere la UE nu exista. Dar aici daca nu s-a declarat la RNEP se intelege ce permis temporar ni schimba domiciliu in Romania. Si asta nu e adevarat pentru cei care sunt resedinti in alta tara, desi pentru UE domiciliu ar fi acolo unde are permis de sedere. (nu importa ce este temproar sau nu, pentru UE permis de sedere temporar este domiciliul al cetatean european). Pana ce punct Romania prin sistemul juridic proprio poate impune conditiile si sa schimb mentalitatea europeana? Este de vazut in un viitor nu departat. Eu cred ca trebuie sa se schimb Romania concept de domiciliu in fata cei care au permis de sedere la UE, in primul rand,pentru a armoniza legislatia europeana, si al doilea, sa se permita folosirea in continuare boletinul si nu necesar pasapoarte, ramanand obligatia de a declara la RNEP domiciliul la strainatate. (H.G. 1375/2006, art 8, par. (2) litera c) constituie evidenta pasiva stabilirea domiciliu in strainatate care se tine la nivel central din RNEP).
Retragerea documentul de identitatea (Art. 37, si 61 a HG 1375) cu tot ce se schimba cu pasaportul e in opinia mea aproape neconstitutional, si cel putin necomunitar pentru ce nu respecta dispositiile comunitare privind libertatea de miscare si stabilirea domiciliu in orice tara a uniunii europene, provisor sau nu. In orice caz nu cred ce se intarzia ziua in care Romania nu mai retraga acestor documentele.

Oricum, discutía asta a inceput cu o intrebarea, si nimeni le raspunde, le corobora, ce legislatia romana, ordine mentionata privind examen de conducere, le permite sa obtina carnet, fiind dat ca e cetatean roman, fie este domiciliat in strainatate sau nu, asa cum am afirmat prin o simpla citirea articole mentionate in prima mea interventie, pe care nimeni a afirmat sau negat, si ar fi bine sa le confirmam acest drept la cetatean intrebator, ce e clar ce are domiciliu la strainatate si nu a declarat aceste date la evidente la RNEP, cu tot ce poate sa se le retraga boletinul sa plateasca o amenda de 50 de lei, dar obliganduse inspectoratul sa il emita un pasaport, fiind ce este domiciliat in alta tara europeana.
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2011
Alvaro Liniers, Avocat

Alte discuții în legătură

Obtinere permis conducere cetatean strain simoalin simoalin Buna ziua, as dori sa stiu daca un cetatean UE poate sa dea examen si sa obtina permis de conducere in Romania. Mentionez ca este om de afaceri din Marea ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere viorella_m viorella_m Buna ziua tuturor! Azi m-am confruntat cu o probleme neplacuta. Sunt cetatean roman, cu domiciliul actual in Germania. In anul 2007 am obtinut in Romania ... (vezi toată discuția)