avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Continut Fisa de post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Continut Fisa de post

Buna ziua
Este legal sa am in cadrul fisei de post fraza: "angajatul indeplineste orice alte sarcini trasate de superiorul direct" sau ceva asemanator?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: oti , utilizator 08:45, 4 Septembrie 2008
Nu, nu este bine sa apara asa ceva in fisa postului. In cel mai bun caz se poate scrie "angajatul indeplineste orice alte sarcini SPECIFICE trasate de superiorul direct". Dar si asa se pot face interpretari si speculatii. Cel mai bine si corect este sa se specifice concret care sunt sarcinile si daca pe parcurs mai apar alte sarcini se face un act aditional la fisa postului.
Ati vazut, poate, la televizor, ce s-a intamplat cu "alte sarcini" cand o secretara a avut necazuri cand, semnand fisa postului fara sa o citeasca atent, seful ei i-a cerut sa indeplineasca si "alte sarcini" pe care ea nu dorea sa le execute si a fost sanctionata.
Sau poti sa introduci de ex: "in cazul in care nu mai are de indeplinit obligatiile sale obisnuite ajuta la orice alta activitate care ii este indicata de catre seful ierarhic superior "
Frazele de genul
angajatul indeplineste orice alte sarcini trasate de superiorul direct

sau
in cazul in care nu mai are de indeplinit obligatiile sale obisnuite ajuta la orice alta activitate care ii este indicata de catre seful ierarhic superior


fac inutilă înşiruirea tipică de atribuţii "specifice" pentru că "orice alte sarcini trasate..." (ce clişeu "draguţ", "trasate"!) poate însemna orice, de la a face cafeaua pentru întreg biroul până la a răspunde la telefoane sau fax-uri.

N-ar fi mai simplu să scrieţi în fişa de post numai această formulare şi să vă scutiţi de efortul de a întocmi o listă concretă cu atribuţii?

Oricum, probabil că în caz de litigiu, o instanţă care-şi ia rolul în serios ar anula fără remuşcări o asemenea prevedere întrucât aceasta permite unui angajator să modifice unilateral (nepermis) felul muncii.
deci daca am un muncitor care pune capse la masina de capsat , de exemplu, daca am in lucru un model de imbracaminte care nu are capse,atunci acesta sta si se uita la restul cum lucreaza ?
Operatiunile executate efectiv cand se produce un bun ( modele pot fi diverse ) pot sau nu necesita, anumite operatiuni de executie. Ponderea executarii operatiunilor de catre un angajat (ca timp de lucru ) poate depinde de existenta comenzilor de productie pentru un anumit produs .Totusi acea persoana trebuie sa aiba un post de lucru, nu poate fi "suplinitor pentru ceilalti" si nu intotdeauna poate executa ( limitativ )doar o operatie anume,pentru ca este posibil ca ponderea executarii unor operatiuni sa creasca sau sa scada,repet in functie de modelul bunului care este produs si seful trebuie sa poata asigura indeplinirea operatiunilor la timp ,nu se poate angaja un nou salariat pentru fiecare operatiune pentru care ai nevoie la un moment dat de om in plus (mai ales daca un altul nu are de lucru la postul sau).
Desigur fisa postului prevede si faptul ca "angajatul nu executa operatiuni pentru care nu are instruirea necesara".
Muncitorul respectiv pe ce post e incadrat? Nu-mi vine sa cred ca pe postul de "punator de capse"... Oricum, formularea "orice alte sarcini trasate de superiorul direct" este nelegala si nu sta in picioare in caz de litigiu...

Alte discuții în legătură

Sarcini de serviciu,fisa postului. Mircic Mircic Buna seara. Ordinele pe care le primesc de la seful meu,respectiv sarcinile de serviciu care-mi sunt trasate nu trebuie sa fie in conformitate cu ATRIBUTIILE ... (vezi toată discuția)
Alte sarcini din REMAT REMAT Ce intelegeti prin \"Executa orice alte sarcini dispuse de seful ierarhic superior/conducerea societatii?#-o (vezi toată discuția)
Sarcini înjositoare la locul de muncă. este în regulă să accept așa ceva? Farala Farala Buna ziua, Sunt angajata unei companii ca si Specialist Marketing. Din motive care nu stiu cat tin de fisa postului meu, sefa mea ierarhica imi tot da ... (vezi toată discuția)