avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna neefectuat se plateste?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna neefectuat se plateste?

Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 cand am depus cererea de demisie cu preavizul de 15 zile.pe anul 2007 am avut 5 zile ce concediu de odihna iar pe anul 2008 nu am efectuat concediul de odihna...intrebarea mea este daca angajatorul este obligat sa-mi plateasca concediul de odihna neefectuat pe anul 2008? si inca o intrebare,in 2007 am avut 15 zile de concediu medical avand mana in ghips vreau sa stiu daca afecteaza cu ceva la plata concediului de odihna.
o seara placuta
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 10:20, 5 Septembrie 2008
Diana Persa a scris:
Concediul medical nu afecteaza concediul de odihna.

Cum nu afecteaza CM Co? Din cate stiam eu CO se acorda pt zilele lucrate.

ART. 140 – Durata concediului de odihna anual - Codul Muncii

(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un in calendaristic.

Diana Persa a scris:
Durata concediului de odihna este de minim 21 de zile lucratoare pe an, pentru cei care au peste 1 an vechime in munca.

ART.56 CCM National

(1) Salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare.
Deci nu pt cei care au vechime 1 an ci pt toata lumea. La unele societati au prevazut modul de acordare CO in CCM pe unitate.

cocalb
asa este, sustin
cm afecteaza co in sensul ca perioada de cm se scade din perioada lucrata si deci se diminueaza si co
faceti cerere de acordarea drepturilor banesti aferente co neefectuat in 2008, dar sa nu treaca prea mult timp.......
Daca o persoana are incapacitate temporara de munca 4 luni de zile intr-un an, nu consecutive, nu poti sa-i dai toate zilele de CO ci proportional cu timpul lucrat, adica numai pentru 8 luni.
coca_lb a scris:

ART.56 CCM National

(1) Salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare.
Deci nu pt cei care au vechime 1 an ci pt toata lumea. La unele societati au prevazut modul de acordare CO in CCM pe unitate.


ART.56 CCM National:

Art. 56. - (1) Salariaţii au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă plătit, de minimum
21 de zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1):
a) salariaţii care au vârsta sub 18 ani au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu plătit de 24
de zile lucrătoare;
b) salariaţii nou-angajaţi, pentru primul an de activitate înscris în cartea de muncă, au dreptul la un
concediu de odihnă plătit cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare.
Intrebarea utilizatorului nu era nicidecum filosofica, ci se refera la cazul ei cat se poate de real: a avut 15 zile de CM si vrea sa stie daca asta ii va afecta dreptul la concediu de odihna si respectiv la plata c-val CO neefectuat, daca i se scad zilele de CM din cel de odihna. Dupa cum am scris, CO se acorda pentru perioada efectiv lucrata. Evident ca in timpul celor 15 zile de concediu medical angajatul nu a lucrat efectiv. Logic, durata concediului de odihna va scadea cu foarte putin, avand in vedere ca anul calendaristic are 365 de zile.

@coca_lb, ar fi bine sa citati din legislatie integral un aspect, si nu doar prima chestie pe care ati gasit-o cu optiunea search. Textul pe care il citati trunchiat este, integral, urmatorul:

"Art. 56 - (1) Salariaţii au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă plătit, de minimum 21 de zile lucrătoare.

(2) Fac excepţie de la prevederile alin. 1:

a) salariaţii care au vârsta sub 18 ani au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu plătit de 24 de zile lucrătoare;

b) salariaţii nou-angajaţi, pentru primul an de activitate înscris în cartea de muncă, au dreptul la un concediu de odihnă plătit cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare."

Dupa cum se vede, in cazul in care angajatular fi la primul an de activitate, concediul de odihna este de minim 20 de zile lucratoare, si nu de 21.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu marinica71 marinica71 la cate zile de concediu am dreptul daca am 17 ani vechime? (vezi toată discuția)
Concediu pentru vanzatoare iaros diana iaros diana sunt angajata ca si vanzatoare din septembrie 1998. am beneficiat de 3 ani de concediu de maternitate ,respectiv in anii 2000-2001 si 2005-2007. la cate zile ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna neefectuat la lichidare iuliana08 iuliana08 Din luna ianuarie 2009 lucrez la o firma. in anul 2009 nu am avut nici o zi de concediu si nici anul acesta pana acum. mi-am dat demisia in urma cu o sapt sia ... (vezi toată discuția)