avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Trecere de la societate neplatitoare TVA la societate ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Trecere de la societate neplatitoare TVA la societate platitoare de TVA

Buna ziua,

Am o firma care e neplatitoare de TVA cu activitati comerciale de consultanta. Vreau sa dezvolt aceasta firma astfel incat sa cumpar din spatiul intracomunitar diferite piese industriale in valoare de pana in 10.000 Euro si sa le revand in afara spatiului comunitar. Imi puteti spune daca de exemplu, voi face doar 3 afaceri pe an, astfel incat cifra totala de afaceri sa fie sub 35.000 de euro, se merita sa trec la societate platitoare de TVA ?
De asemenea, in caz ca depasesc plafonul de 35.000 de euro, cand e momentul cand trec in mod obligatoriu la firma platitoare de TVA ?
Cel mai recent răspuns: Tdorneanu , utilizator 18:12, 29 Iunie 2011
Daca se merita sau nu sa treceti firma ca fiind platitoare de TVA, puteti sa decideti doar dvs, intrucat chiar daca sunteti neplatitor de TVA, platiti TVA-ul in vama si nu-l vei mai recupera ( nefiind platitor)
Obligatoriu este sa va declarati platitor de TVA cand atingeti pragul prevazut de lege.
Daca faceti achizitii din spatiul intracomunitar trebuie sa va inscrieti in Registru Operatorilor Intracomunitari.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2011
Georgeta Anghel (Rusu), Avocat
Multumesc mult pentru raspuns.

Deci pana la urma cand iau de exemplu un strung din Germania, eu platesc valoarea marfii + TVA ? Intelesem ca la achizitia din spatiul intracomunitar nu se plateste TVA. Se face vama pentru marfa sosita din Germania ?

Cat despre inscrierea la Registru Operatorilor Intracomunitari, va referiti la numarul Eori ?
1. firma neplatitoare de tva face achizititii din UE cu o valoare mai mica de 10.000 euro, furnizorul va factura cu tva in cota tarii respective, acesta incluzandu-se in costul de achizitie al produselor.
2. firma neplatitoare de tva face achizitii din UE c u o valoare mai mare de 10.000 euro, este obligata sa se inregistreze in scopuri tva intracomunitar (nu devine platitor de tva in romania) si sa se inscrie in ROI, dupa care va comunica acest cod furnizorului care va factura fara tva, urmand ca firma din romania sa plateasca tva in romania, 24%, prin decontul special de tva, formular 301 - de asemenea, tva nu este recuperabila si se include in costul produselor
3. firma neplatitoare de tva face achizititii din UE cu o valoare mai mica de 10.000 euro, poate opta pentru pasii de la pct.2
4. firma neplatitoare de tva depaseste plafonul de 35.000 euro, este obligata sa se inregistreze in scopuri normale de tva, iar atunci cand va face achizitii din ue, indiferent de valoarea achizitiilor, nu va plati tva nici in UE, nici in romania, inregistrand taxare inversa.
5.achizitiile din spatiul UE nu se vamuiesc, se plateste sau nu tva in functie de punctele expuse mai sus.

Completez la postarea de mai sus:
firma neplatitoare de tva, se poate inregistra ca platitor de tva si prin optiune, inainte de depasirea plafonului de 35000 euro, cf art 153. In acest caz aplica prevederile pct 4 mentionate de colegul/a Xerxes, bineinteles dupa ce se inregistreaza in ROI.
da, este corect colegul :)

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara ContSters156394 ContSters156394 As avea nevoie de ajutor pentru clarificarea catorva puncte referitoare la achizitii intracomunitare. Sa presupunem ca firma X, din Ro, vrea sa cumpere produse ... (vezi toată discuția)
Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie: Reprezint o firma din Romania neplatitoare de ... (vezi toată discuția)
Achizitie ue, fara sa fie inregistrat in roi ionunu ionunu Buna ziua, am urmatoarea speta: - achizitie de un mijloc de transport second-hand din UE de catre o firma din Romania, care este platitoare de TVA, dar din ... (vezi toată discuția)