avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanxare cumparare prezumata donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanxare cumparare prezumata donatie?

Eu si sotia mea am imprumutat socrilor o suma importanta de bani, urmand ca, la terminarea procesului privitor la un teren aflat in litigiu sa intocmim un contract de vanzare cumparare prin care ei ne vand noua terenul respectiv contra sumei imprumutate, iar daca pierd procesul sa ne restituie suma.
Au pierdut procesul si neavand banii respectivi (procesul a durat 3 ani, inflatia mare), am hotarat de comun acord sa ne faca vanzare cumparare pe apartamentul in care locuiau, dar sa poata locui acolo cat timp traiesc.
La notariat ii spun notarului ce doresc, o fata de acolo intocmeste inscrisul, cand l-am citit scria vanzare cumparare + clauza uzufruct viager in favoarea vanzatorilor. I-am spus ca trebuie sa scrie drept de habitatie partiala la clauza, a schimbat titulatura clauzei fara sa mai mentioneze partiala iar mai jos in cadrul clauzei a ramas totul de la uzufruct (cumparatorii vor intra in posesie la moartea .....).

Stiind ca prin codul civil e mentionat undeva ca vanzarea cumpararea catre fiu/fiica, cu pastrarea uzufrutului este prezumata donatie, as vrea sa stiu daca vreun mostenitor (3 frati ai sotiei) ar avea vreo sansa sa solicite transformarea vanzarii cumpararii in donatie, ceea ce ar avea consecinte la viitoarea suscesiune.

Mentionez ca in afara actului notarial de vanzare cumparare cu pastrarea dr. de habitatie (in care scrie ”banii s-au numarat si predat in fata noastra...”, nu mai exista alt inscris, iar suma imprumutata reprezenta cam 2/3 din valoarea apartamentului.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
ion aurel, utilizator
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 23:45, 19 Septembrie 2011
Nu veti avea probleme daca s-a mentionat si pretul pe langa uzufructul viager .
Da, se prezuma ca vanzarile-cumpararile intre parinti si copii sunt donatii simulate, fapt care este si adevarat de cele mai multe ori.

Viitorilor mostenitori, adica fratilor sotiei le va fi destul de greu sa dovedeasca ca este o donatie simulata mai ales ca in contract scrie ca au fost primiti banii.
cazacuioana a scris:

Nu veti avea probleme daca s-a mentionat si pretul pe langa uzufructul viager .


Fara pret nu ar mai fi fost un contract de vanzare cumparare, iar despre uzufruct viager nu este mentionat in actul notarial. Clauza de fapt este o struto-camila avand in titlu ”drept de abitatie viager” si in detaliere referiri care duc la ideea de uzufruct. Greseala e a notarului care nu a intocmit bine inscrisul (de fapt o fetita amgajata acolo care redacta), dar consecintele se rasfrang asupra mea, asta e, am cautat notar mai ieftin. Am mai vandut o garsoniera prin notariat si n-a tinut cont notarul ca sunt casatorit si e bun comun, a fost suficienta semnatura mea d.p. lui de vedere. Nu generalizez dar se intalnesc suficiente cazuri.
A fost suficienta semnatura dvs. pentru ca bunurile dobandite in timpul casatoriei (la vremea respectiva), indiferent cine semna contractul de vanzare cumparare, deveneau bunuri comune ale sotilor. "Fetita" angajata la biroul notarial (care se numeste "secretara") a redactat contractul pe baza cerintelor dvs., insa atat notarul public cat si partile semnatare au datoria sa verifice inscrisul, intrucat consecintele se rasfrang in principal asupra lor. Iar fraza "cumparatorii vor intra in posesie la moartea ..." nu este specifica dreptului de uzufruct viager, ci oricarei clauze si se refera la faptul ca, cumparatorii vor deveni proprietari deplini dupa incetarea din viata a rezervatarilor dreptului respectiv.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
narcisa_salbatica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie carmen_rusu carmen_rusu Cum se poate face un act de donatie in care se stipuleaza clauza de intretinete si habitatie? (vezi toată discuția)
Donatie deghizata teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua .Tatal meu a incheiat un contract de vc cu un nepot de pe frate ,contract cu uzufruct viager.A incercat anularea lui dar n-a reusit.Acum am aflat ca ... (vezi toată discuția)
Renuntare uzufruct+vanzare apartament alexandru08 alexandru08 Buna ziua In urma cu cativa ani am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea,(ea avand drept deplin de habitatie viagera) iar eu \\"platind\\" ... (vezi toată discuția)