avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa moartea mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa moartea mamei

Suneti-mi va rog ,
a murit mama mea si acum tatal meu vrea sa facem succesiunea(mai am un frate) si sa ne desplateasca sa renuntam la partea noastra.Credeti ca este bine sau sa ramanem fiecare cu partea noastra .Intreb deoarece daca vrea sa vanda casa in cazul in care este singur proprietar(daca noi renuntam la partea mamei) o poate face?
Cel mai recent răspuns: glo , utilizator 09:12, 28 Septembrie 2011
ba da, dar mai putin. asta este unul din motivele pentru care nici dumneavoastra si nici fratele nu trebuie sa renuntati la partea care va revine in urma succesiunii.
dupa succesiune fiecare va avea o parte din apartament si deveniti coproprietari. chiar daca veti avea o parte mica, tatal nu va putea vinde fara acordul dumneavoastra si al fratelui.
daca va vrea sa vanda doar partea lui...cine credeti ca va cumpara doar o parte dintr-o locuinta?
lifecaredorina a scris:

Si daca se recasatoreste noi nu mai avem nimic?:(

Fiind tatal dvs. chiar daca se recasatoreste drepturile le aveti intacte in calitate de descendenti.
Va avea insa un drept la mostenire si sotia cu care se va recasatori, alaturi de descendenti.

Ar fi bine sa fiti asistat de avocat daca vreti sa faceti ceva in privinta mostenirii ca sa nu va pacaliti.

Ati spus in primul msg ca tatal dvs ar dori sa va dea bani ca sa renuntati la mostenire, din cate am inteles, e vorba in principal de o Casa. Nu este nevoie sa renuntati la succesiunea mamei, ci ulterior la partaj tatal dvs sa va dea sulta atat dvs cat si fratelui si dansul sa ramana cu Casa.

La decesul dansului veti avea cota din mostenire conform legii indiferent daca Veniti sau nu in concurs cu eventuala sotie supravietuitoare.
Iar daca tatal dvs se hotaraste sa faca testament in favoarea sotiei sau unui tert, dvs aveti dreptul la rezerva succesorala care este de 2/3 in cazul dvs , pentru amandoi descendentii, dvs si fratele.
e mai ieftin sa-i dati direct declaratie notariala de renuntare la succesiune dar numai in momentul in care aveti suma negociata-n buzunar.

nu va mai faceti planuri ca nu veti mai primi nimic la moartea tatalui. sunt o groaza de metode de a evita " rezerva succesorala "mirela741 a scris:

Ati spus in primul msg ca tatal dvs ar dori sa va dea bani ca sa renuntati la mostenire, din cate am inteles, e vorba in principal de o Casa. Nu este nevoie sa renuntati la succesiunea mamei, ci ulterior la partaj tatal dvs sa va dea sulta atat dvs cat si fratelui si dansul sa ramana cu Casa.

La decesul dansului veti avea cota din mostenire conform legii indiferent daca Veniti sau nu in concurs cu eventuala sotie supravietuitoare.
Iar daca tatal dvs se hotaraste sa faca testament in favoarea sotiei sau unui tert, dvs aveti dreptul la rezerva succesorala care este de 2/3 in cazul dvs , pentru amandoi descendentii, dvs si fratele.

in cazul in care renuntati ambii copii la succesiune, vor fi chemati fratii si surorile defunctului adica a mamei la succesiune inpreuna cu tatal. nu puteti renunta in favoarea tatalui. mai intii trebuie sa acceptati si apoi sa donati tatalui . consultati un notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota rezervatarului grobianu grobianu Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme: - tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).; - ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare -cumparrare fare dezbatre succesiune costystef costystef Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : in anul 1998 bunicii materni au vandut cu contract vanzare-cumparare 1000 mp teren intravilan si o constructie ... (vezi toată discuția)
Vanzare drepturi succesorale mariussnagov mariussnagov Mama mea a murit in aprilie 2011 lasand mostenire un apartament. Mostenitorii sunt sotul si trei frati(eu fiind unul dintre ei). Un frate e plecat in ... (vezi toată discuția)