avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... indemnizatie de concediu administrator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

indemnizatie de concediu administrator

Administratorul asociatiei noastre de proprietari este cu contract de muncacu program de 4 ore zilnic. A depus o cerere pentru CO-parte financiara, dansul prestand in continuare activitatea obisnuita. Aceasta olata ar fi al 13-lea salariu.
Intrebari: 1. cat CO se acorda pt.program de 4 ore?
2.exista obigativitatea legala de a-si efectua concediul
3.i se poate acorda CO in transe?(asa se practica pe vremuri)
4.daca doreste sa se razbune pt.ca nu mai primeste al 13-lea salariu si pleaca pentru o luna in CO,lasand toate actele presedintelui, acesta ce poate sa faca dpdv financiar-contabil(nu este casier, nici contabil ,deci nu poate incasa bani de intretinere) Vor fi facturi de platit.
Activitatea desfasurata in folosul blocului este de bun gospodar ,repara de toate, mestereste .Crez ca zilnic consuma mai mult de 4 ore pt,administratie.Eu apreciez ca ar merita un bonus, dar nu chiar un salariu. La nivel de comitet parerile sunt impartite. V-as multumi daca imi raspundeti la intrebari pentru a-mi forma un puct de vedere.
Cel mai recent răspuns: mmail , utilizator 22:43, 21 Februarie 2013
Conform art 145 din Codul muncii, daca acre CIM cu norma partiala, are dreptul la 20 de zile de concediu. S-a abrogat aliniatul 4 din art 145 care prevedea acordarea concediului de odihna proportional cu timpul lucrat.
Postez o explicatie video a unui specialist. Ar trebui sa mearga cu un clic sau copiat:
[ link extern ]
Sub rezerva unui raspuns pe care l-am cerut specialistilor de pe forumul nostru in Dreptul muncii, iata ce scrie in Codul Muncii:
Art. 145. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
?(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
elga50, moderator
elga50 a scris:

Pentru un program de 4 ore zilnic are dreptul la 10 zile lucratoare CO, cu conditia ca CIM sa cuprinda intregul an calendaristic 1 ianuarie - 31 dec 2011.
.......


Art. 106 C.mun. prevede :
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
....

Asadar , un salariat angajat cu c.i.m. cu timp partial va avea dreptul la minim 20 de zile lucratoare pe an calendaristic , potrivit Codului Muncii.


De-acum vreau sa inteleg chiar eu.
La ce se refera cuvantul "proportional": din art.145 (2)?
ART. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

De exemplu un salariat care inceteaza raporturile de munca la data de 31 august (nu conteaza de ce), are dreptul la concediu de odihna platit proportional cu perioada lucrata de la unu ianuarie pana la 31 august si nu la CO de 20 de zile. Adica daca pentru tot anul ar fi luat 20 de zile, pentru 8 luni va lua doar 13 zile si banii aferenti acestor 13 zile. Sau daca in aceste 8 luni a mai avut si 2 luni de concediu fara plata pentru studii, la plecarea din aceasta unitate se face lichidarea si va lua concediu de odihna doar pentru cele 6 luni lucrate, adica doar 10 zile.
Daca se incepe o activitate conform CIM cu data unu august, angajatul va primi CO ca zile si bani doar pentru perioada ramasa pana la sfarsitul anului (minus zilele de concediu), adica proportional cu 5 luni lucrate. Sunt si alte situatii in care se aplica proportionalitatea.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pentru c.i.m. cu durata 8 ore / luna trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Urmeaza sa incheiem un c.i.m. cu durata de 8 ore / luna. Practic angajatul va lucra o zi pe luna. In acest caz, de cate zile de concediu pe an ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie co pentru cim de 4 ore/zi corneliacr corneliacr Buna ziua...suntem o asociatie de proprietari si avem angajata femeie de serviciu cu 4 ore/zi, salariu brut 950 lei. Durata concediului de odihna este de 21 ... (vezi toată discuția)
Job part time THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua va rog sa mi spuneti daca sunt angajata la un job part time de cate zile de concediu de odihna am dreptul? sunt la 20ore/saptamana.multumesc (vezi toată discuția)