avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... indemnizatie de concediu administrator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

indemnizatie de concediu administrator

Administratorul asociatiei noastre de proprietari este cu contract de muncacu program de 4 ore zilnic. A depus o cerere pentru CO-parte financiara, dansul prestand in continuare activitatea obisnuita. Aceasta olata ar fi al 13-lea salariu.
Intrebari: 1. cat CO se acorda pt.program de 4 ore?
2.exista obigativitatea legala de a-si efectua concediul
3.i se poate acorda CO in transe?(asa se practica pe vremuri)
4.daca doreste sa se razbune pt.ca nu mai primeste al 13-lea salariu si pleaca pentru o luna in CO,lasand toate actele presedintelui, acesta ce poate sa faca dpdv financiar-contabil(nu este casier, nici contabil ,deci nu poate incasa bani de intretinere) Vor fi facturi de platit.
Activitatea desfasurata in folosul blocului este de bun gospodar ,repara de toate, mestereste .Crez ca zilnic consuma mai mult de 4 ore pt,administratie.Eu apreciez ca ar merita un bonus, dar nu chiar un salariu. La nivel de comitet parerile sunt impartite. V-as multumi daca imi raspundeti la intrebari pentru a-mi forma un puct de vedere.
Cel mai recent răspuns: mmail , utilizator 22:43, 21 Februarie 2013
Da, asta era de la sine inteles, explicatia dv., @adriantot.

In plus eu ma refer la urmatorul fapt:
- in decurs de 20 zile lucratoare cel cu 8 ore lucreaza efectiv 160 ore;
- cel cu 4 ore / zi lucreaza 80 ore /zi, adica efectiv lucrat echivalentul a 10 zile / luna.

Daca cuvantul "efectiv" se refera numai la zile, dar nu la echivalentul orelor in zile, atunci se intelege ca un concediu de odihna va fi de 20 zile atat pentru cel care se speteste 8 ore la munca, cat si pentru cel care doar se duce pentruu 1-2 ore la munca ca sa aiba de unde veni acasa.

Pana la urma, CO ti se acorda pentru a te reface din efortul depus peste an, or efortul este depus de organisml uman in ore lucrate, muncite, nu in zile pontate.
Bun, discutam in principiu, nu in cazuri particulare!

Parerea mea!
Evident ca sunt contrazisa de toata lumea, dar zau ca as fi vrut un argument care sa ma convinga cu adevarat!

Plecati de la o premisa gresita referitoare la intelesul notiunii ... citez : cel cu 4 ore / zi lucreaza 80 ore /zi, adica efectiv lucrat echivalentul a 10 zile / luna.

Cum ati efectuat acest calcul ? ...

Articolul citat de mine mai sus prevede clar care sunt drepturile unui salariat incadrat cu timp partial ... daca un salariat cu norma intreaga are dreptul la minim 20 de zile lucratoare de CO, atunci si cel cu timp partial are dreptul la acelasi numnar de zile lucratoare de CO .... diferenta consta in cuantumul indemnizatiei pentru CO care poate fi diferita.

Art.145 alin.2 C.mun. este simplu de inteles ... un an calendaristic cuprinde perioada 01.01.2011 -31.12.2011 .... daca o persoana a lucrat numai intr-o anumita perioada, de exemplu, 01.01.2011 -15.10.2011 atunci va avea dreptul la CO numai pentru aceasta perioada indiferent daca are sau nu norma intreaga.
Am scris gresit.
Corect este ca in perioada de 20 zile lucreaza 80 ore, in timp ce acela cu 8 ore / zi lucreaza 160 ore, adica dublu.

Da, cuantumul indemnizatiei este proportional cu salariul pe care il ia, dar eu pun in chestiune, nu dreptul la indemnizatie de concediu, nu dreptul la concediu de odihna, ci la numarul de zile de refacere - ceea ce inseamna in fond CO - in raport cu efortul sustinut in timpul anului.
Si am spus ca efortul se contorizeaza de organism, in fond, in ore lucrate, nu in zile pontate. Aceasta este esenta neintelegerii. Nu este acelasi lucru sa se lucreze 8 ore pe zi cu a lucra 2 ore pe zi, am dat aceste exemple pentru a fi mai edificatoare asupra ideii pe care o supun discutiei.

La urma urmei, atunci, de ce un om care lucreaza 2 ore pe zi timp de un an intreg e mai breaz decat unul care lucreaza 8 ore pe zi timp de 3 luni? De ce intaiul va lua 20 zile CO si cel de-al doilea numai 5 zile de CO?

Inca o data, nu ma refer la indemnizatia de concediu. Ma refer strict la numarul de zile de CO.
Pentru intrebarile din final:
Unul lucreaza 2 ore pe zi timp de un an intreg iar altul 8 ore pe zi timp de 3 luni, conform CIM al fiecaruia, a datei inceperii si incetarii activitatii...
Primul va lua 20 de zile si-al doilea 5 zile CO pentru ca asa prevede legea.
Primul se va odihni in CO cate 2 ore pe zi timp de 20 de zile, iar al doilea se va odihni cate 8 ore pe zi timp de 5 zile.
Primul va lipsi de la serviciu cate 2 ore pe zi timp de 20 de zile iar al doilea va lipsi de la serviciu cate 8 ore pe zi timp de 5 zile.
Mda, pana la urma putem ajunge la concluzia ca numarul de zile de concediu de odihna este o conventie abstracta, asa cum este si repaosul saptamanal, inscrisa in lege pur si simplu ca o fraza de pus in aplicare si o luam ca atare.
La o conventie abstracta nu mai cauti justificari, ca poti gasi unele destul de indoielnice!
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pentru c.i.m. cu durata 8 ore / luna trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Urmeaza sa incheiem un c.i.m. cu durata de 8 ore / luna. Practic angajatul va lucra o zi pe luna. In acest caz, de cate zile de concediu pe an ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie co pentru cim de 4 ore/zi corneliacr corneliacr Buna ziua...suntem o asociatie de proprietari si avem angajata femeie de serviciu cu 4 ore/zi, salariu brut 950 lei. Durata concediului de odihna este de 21 ... (vezi toată discuția)
Job part time THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua va rog sa mi spuneti daca sunt angajata la un job part time de cate zile de concediu de odihna am dreptul? sunt la 20ore/saptamana.multumesc (vezi toată discuția)