avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Prescriere contraventii in constructii si taxe datorate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Prescriere contraventii in constructii si taxe datorate

Buna,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie.Pe 22 noiembrie 2002 mi s-a eliberat autorizatie de contructie pentru executarea unui imobil P+1E.Pe parcursul desfasurarii lucrarilor de constructie, nu am respectat elementele autorizatiei si am adus modificari majore respectiv din P+1E am transformat imobilul in P + 2+ M.Constructia nu este terminata nici pana astazi(desi este acoperita si lucrez la interioare).Legea 50/1991 art.29 vorbeste de o perioada de prescriere de 2 ani.Modificari ulterioare, respectiv legea 453 din 18 iulie 2001,abroga art.29 si introduce art.32:"Lucrările de construcţii autorizate se consideră finalizate dacă s-au realizat toate elementele prevăzute �n autorizaţie şi dacă s-a efectuat recepţia la terminarea lucrărilor, �n condiţiile legii, emiterea autorizaţiei de funcţionare fiind condiţionată de existenţa procesului-verbal de recepţie. Efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor este obligatorie şi �n situaţia realizării lucrărilor �n regie proprie. "Ulterior, in lege apare art.31. care vorbeste de o perioada de prescriere de 2 ani dar si articolul 37. care precizeaza:"Art. 37. - (1) Persoanele fizice si juridice care realizeaza lucrari de constructii in conditiile prezentei legi au obligatia de a executa integral lucrarile pana la termenul prevazut in autorizatie.
(2) Lucrarile de constructii autorizate se considera finalizate daca s-au realizat toate elementele prevazute in autorizatie si daca s-a efectuat receptia la terminarea lucrarilor. Efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor este obligatorie pentru toate tipurile de constructii autorizate, inclusiv in situatia realizarii acestor lucrari in regie proprie. Receptia la terminarea lucrarilor se face cu participarea reprezentantului administratiei publice, desemnat de emitentul autorizatiei de construire.
(3) La terminarea lucrarilor, beneficiarul autorizatiei de construire are obligatia sa regularizeze taxa pentru autorizatia de construire, potrivit legii.
(4) O data cu regularizarea taxei prevazute la alin. (3), beneficiarii autorizatiilor de construire vor regulariza si celelalte cote prevazute de lege.
(5) Constructiile executate fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum si cele care nu au efectuata receptia la terminarea lucrarilor, potrivit legii, nu se considera finalizate si nu pot fi intabulate in cartea funciara. In aceasta situatie se aplica in continuare sanctiunile prevazute de lege."

As vrea sa stiu in ce masura in situatia mea este sau nu prescrisa contraventia.Conform art. de mai sus constructia nu este finalizata si a trecut o perioada de 5 ani de la expirarea valabilitatii autorizatiei de constructie.

Care sunt sanctiunile prevazute de lege in aceste conditii?

Neavand proces verbal de receptie, care este posibilitatea legala ca eu sa declar imobilul la Finatele Publice?

Care este solutia pentru a iesi din aceasta incurcatura si a intra oarecum in legalitate?
Cel mai recent răspuns: dEsYy , utilizator 11:27, 24 Noiembrie 2011
Legea nr.50/1991 prevede :
Art. 26. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
a) executarea sau desfiintarea, totala ori partiala, fara autorizatie a lucrarilor prevazute la art. 3, cu exceptia celor mentionate la lit. b), de catre investitor si executant;
b) executarea sau desfiintarea, cu nerespectarea prevederilor autorizatiei si a proiectului tehnic, a lucrarilor prevazute la art. 3, cu exceptia celor prevazute la lit. b), de catre investitor si executant;
Contraventiile prevazute la alin. (1), savarsite de persoanele fizice sau juridice, se sanctioneaza cu amenda dupa cum urmeaza:
- de la 1.000 lei la 100.000 lei, cele prevazute la lit. a);
- de la 3.000 lei la 10.000 lei, cele prevazute la lit. b), d) si e);

Art. 28. - (1) O data cu aplicarea amenzii pentru contraventiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. a) si b) se dispune oprirea executarii lucrarilor, precum si, dupa caz, luarea masurilor de incadrare a acestora in prevederile autorizatiei sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, intr-un termen stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Art. 31. - Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei.
Multumesc pentru raspuns.Insist totusi si va solicit o solutie concreta la cazul dat.
Care este data savarsirii faptei?Doi ani dupa expirarea valabilitatii autorizatiei de constructie?
Eu ce sa inteleg din legea 50/1991,art.37 aliniat.5) "Constructiile executate fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum si cele care nu au efectuata receptia la terminarea lucrarilor, potrivit legii, nu se considera finalizate si nu pot fi intabulate in cartea funciara. In aceasta situatie se aplica in continuare sanctiunile prevazute de lege. "
Ce inseamna "in aceasta situatie se aplica in continuare sanctiunile prevazute de lege?"
Exista sau nu prescriere a faptei?
...cum se poate intra in legalitate in aceasta situatie?(intabulare....)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere lipsa autorizatie constructie Selenus Selenus Buna ziua, ce se poate face in cazul unui vecin de bloc ce a facut modficari la structura de rezistenta in apartament dar invoca, dovedit, trecerea ... (vezi toată discuția)
Constructie fara autorizatie pe teren privat pescaru_f pescaru_f Buna ziua , am o problema si am nevoie de ajutor ,am construit o casa pe terenul meu aflat in sectorul 1 ,fara autorizatii de constructii . Am cinci ani si ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite matyy matyy BUNA SEARA. AM UN TEREN UNDEVA LA TARA ,PE CARE AM CONSTRUIT DOAR FUNDATIA, AM OPRIT LUCRARILE DIN LIPSA DE BANI,AUTORIZATIA DE CONSTRUCTIE A EXPIRAT SI NICI ... (vezi toată discuția)