avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrari facturi emise de societati inactive !!!
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrari facturi emise de societati inactive !!!

Care este raspunderea administratorului unei societati comerciale pentru inregistrarea unor facturi emise de societati inactive in valoare de peste zece mii lei?.......... Exista posibilitatea legala de a demonstra ca administratorul respectiv nu a fost de rea credinta si ca a inregistrat facturile respective fara sa stie ca societatile respective erau inactive?.............Cum se poate demonstra acest lucru fara a fi obligat sa plateasca tva,impozit pe profit si penalizari pentru facturile respective?...........Care este cea miai sigura cale de a afla in timp real societatile inactive?............Cum s-au solutionat eventuale procese in instanta pe aceasta tema intre societati comerciale si ANAF?
Cel mai recent răspuns: NICULIN , utilizator 17:44, 9 Noiembrie 2011
Inactivitatea daca este ca efect al ordinului ministrului din pacate se publica in monitorul oficial deci este opozabila tuturor.
De asemenea si inactivitatea din initiativa reprezentantilor legali este opozabila tertilor.
Sanctiunea este confiscarea veniturilor sau nedeductibilitatea cheltuielilor si a tva-ului, calcularea de impozit pe profit si plata de majorari si penalitati pentru acest impozit. Basca se mai aplica si amenda.

Cu privire la aflarea in timp real nu stiu ce sa va spun, doar ca odata la 2-3 luni trebuie verificat site-ul min de finante si de aflat daca exista stare de inactivitate.
Referitor la procese - nu am auzit pana acum de vreo speta de genul acesta.

Oricum succes
Multumesc pentru raspuns! Exista vreo cale legala sa atac in instanta aceasta speta? Repet,nu am stiut ca la data respectiva aceste firme erau inactive,mai mult ,lucrez cu programul de contabilitate Saga,program care este in permanenta logat la Ministerul de Finante(firmele inactive din baza de date a MF figureaza in program ca inactive,in timp real) si daca o firma nu este in regula,respinge instantaneu inregistrarea facturii. Asta inseamna ca firmele respective functionau la data respectiva si ca nu erau inactive. Eu cred ca firmele despre care fac referire,ar fi putut sa fie declarate doar la Registrul Comertului ca fiind inactive.Nu au depus bilant sau orice alta problema prin care ordonanta guvernamentala le declara inactive,dar la data cand contabilitatea le-a inregistrat,nu figurau ca fiind inactive pe site-ul Ministerului de Finante. Cum pot sa demonstrez organelor fiscale ca vina nu apartine celui care a cumparat marfuri cu aceste facturi,daca la data cumpararii ele nu apareau ca fiind inactive?
Ulterior cumpararii,ele au aparut pe site-ul MF.Daca controlul are loc dupa aprope un an,cum pot sa demonstrez,ca la data respectiva firmele nu figurau ca inactive? Sper sa primesc un raspuns! care sa ma ajute!
Spuneti mai clar ati cumparat marfa de la societati inactive? Atunci acele societati au incalcat legea nu dvs.
Veniturile realizate din vanzarea acestora se confisca de la acele societati. Nu cunosc daca este corelativ faptul ca nu puteti deduce tva.
Cel mai bine ar fi sa faceti o deplasare pana la dgfp si poate veti gasi si ceva raspunsuri.
Nu am inteles daca aveti control de fond sau va face-ti griji din pricina unui eventual control.
Imi fac griji din cauza unui eventual control.Am cumparat marfuri de la societati inactive sau sunt neplatitoare de TVA. Vreau sa stiu daca exista o solutie legala prin care sa nu fiu obligat sa platesc TVA,impozit pe profit si penalitatile aferente acestora din moment ce eu am fost de buna credinta.
Chiar daca societatea a inregistrat facturi emise de societati inactive nu se poate vorbi de o "raspundere a administratorului". Insa intr-adevar TVA-ul nu este deductibil. Daca l-ati inregistrat ca deductibil in eventualitatea unui control fiscal acest TVA va fi reconsiderat ca nedeductibil.
E posibil totusi ca in eventualitatea unui control al Garzii financiare, daca sunt inregistrate multe asemenea facturi si de valoare f mare, comisarii sa fie foarte zelosi si sa faca verificari amanuntite pentru a vedea poate poate descopera vreun mecanism de evaziune fiscala. Intr-o asemenea situatie, destul de putin probabila, este bine ca administratorul sa apeleze la un avocat sau consilier juridic pentru ca de multe ori comisarii tuna si fulgera, mai mai ca ar ameninta si cu pedeapsa capitala numai sa-i faca pe oameni mai slabi de inger sa marturiseasca si ce n-au facut. Intr-o atare situatie (repet- putin probabila) este esential sa va pastrati calmul, sa nu va lasati intimidat si eventual sa va consultati cu consilierul juridic/avocatul firmei.

Alte discuții în legătură

Control finante simonia80 simonia80 Buna ziua.Avem un control de fond de la Adm.finantelor si au gasit in contabilitate facturi fiscale cu date gresite:CUI incorect,J incorect,firme ... (vezi toată discuția)
Rambursare tva alisarobea alisarobea Va rog sa ma ajutati intr-o speta fiscala. Sociatatea A a cumparat de la societatea B un apartament la licitatie.Mentionez ca societatea B era in insolventa si ... (vezi toată discuția)
Contribuabil inactiv bianca-bianca bianca-bianca Buna ziua! In urma unui control de la finante, mi s-au stabilit obligatii suplimentare de plata, constand in TVA suplimentar si impozit pe profit, plus ... (vezi toată discuția)