avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Control fiscal
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Control fiscal

Buna ziua,
1-Exista firma X (beneficiar) care achizitioneaza marfuri de la firma Y (furnizor).
2-Toate marfurile au fost achizitionate pe baza de factura emisa de furnizor si au fost achitate,parte prin virament bancar,parte prin numerar (exista extrase de cont si chitantele aferente).
3-Beneficiarul X,se ocupa cu comertul cu ridicata al marfurilor.
4-Beneficiarul,a vandut,la randul sau,marfurile achizitionate de la furnizorul Y, catre o serie de beneficiari (A,B.C.D) - existand facturi pentru toate marfurile vandute si dovezile platii acestor marfuri de catre beneficiarii ABCD.
5-Apare un control fiscal...
6-Furnizorul Y,nu este de gasit si inspectorii cauta furnizorii acestuia,dupa Declaratia 394 (care nu recunosc faptul ca ar fi facut comert cu Y).
7-Inspectorii concluzioneaza ca nu se pot lua in considerare tranzactiile dintre X si Y,apreciind ca Y nu ar fi avut marfa respectiva.
8-Inspectorii calculeaza impozitul pe profit + TVA la valoarea marfurilor provenite de la Y si dispune sa fie platite de catre X...
9-X are toate taxele si impozitele platite la zi catre ANAF.
Totusi,inspectorii sustin ca impozitul si TVA-ul aferente marfurilor de la Y,nu ar fi deductibile...
Mentionez ca X,detine toate documentele justificative ale tranzactiilor cu Y precum si dovezi clare ale existentei marfurilor fizic, inclusiv documentele prin care au fost vandute marfurile catre alti beneficiari.
Cu ocazia acestui control incrucisat,s-a ajuns la furnizorul Y si astfel s-a constatat ca acesta nu ar fi avut acte de provenienta a marfurilor vandute. Cu toate acestea,Y a emis facturi pentru toate marfurile vandute si a incasat banii prin banca si in numerar.

Intrebari:
a.) Este posibil sa fie sanctionata o firma (X),pentru o fapta prezumata a fi savarsita de o alta firma (Y) ?
b.) Ce anume ar trebui facut in sensul de a demonstra ca firma X a fost corecta in tranzactii, Y fiind unul dintre sutele de furnizori de la care a achizitionat marfuri.
c.) Firma X,avea vreo obligatie sau vreun drept,sa verifice daca firma Y are, sau nu are acte de provenienta a marfurilor,atata vreme cat Y a emis factura pe marfuri ?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 08:55, 13 Septembrie 2016
Cand ati inregistrat facturile de la Y, ati verificat pe platforma ANAF daca este activa? Daca este in evidenta ANAF si nu este de gasit, nu este problema dvs. in instanta se va dovedi buna credinta.Daca Y nu apare inregistrata, aveti o nerespectare a codului fiscal si intra la tranzactii cu persoane inactive.
Da,am verificat. A fost activa. Recent,s-a cerut insolventa. Procesul insolventei este in derulare.
In acest moment,ne aflam in faza contestarii deciziei de impunere,dupa controlul fiscal, la ANAF. Ulterior,vom ajunge la Tribunal,probabil pe contencios administrativ.
(inspectorii au scos toate facturile provenind de la acel furnizor si au recalculat impozitul pe profit si TVA-ul, intrucat astfel s-ar fi marit considerabil profitul - ajungandu-se la o suma destul de mare >900.000 lei !!!)
Exista posibilitatea de a cere astfel de informatii,direct ANAF,printr-o cerere ?
Ar fi super tare sa-mi comunice tot ei faptul ca furnizorul era activ la momentul tranzactiilor :)
Inspectorii nici macar acest detaliu nu au verificat.Nici nu au verificat beneficiarii firmei X - care au cumparat marfa fizica... De acolo se putea vedea ca totul a fost corect... Ori,nu s-a dorit sa se vada adevarul !!!
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2016
gigelas, utilizator
Sunt inspectori si inspectori.Iar unii sunt superficiali si neprofesionisti. Aveti acest drept de a cere situatia furnizorului la momentul x, intrucat ei au un raport cand publica datele pe platforma. Dar intrati in registrul de inactivi, ca aparea( acuma nu mai stiu) data cand era trecut la inactiv si nota de baza. Puteti solicita si la RC un certificat constatator.La Art. 299. - (1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, (nu aveti exceptia de persoana inactiva)
In registrul ANAF de inactivi am cautat. Acum este inactiva societatea respectiva,insa pe perioada cand s-au facut tranzactii cu ea,era activa.Am scos la imprimanta fila respectiva din Registrul cu inactivi al ANAF.
Ma gandesc sa nu cumva sa modifice ANAF datele.... ca nu mai am incredere in astfel de autoritati...
O sa merg si la Registrul Comertului sa vad daca pot obtine un certificat constatator.
Va multumesc.
:luck:

Alte discuții în legătură

Control declaratia 394 ! florin_again florin_again Am avut un control de fond la firma in urma caruia s-au constatat cateva diferente intre facturile inregistrate in contabilitatea firmei si cateva societati ... (vezi toată discuția)
Ajutor ronaldinia21 ronaldinia21 daca am achizitionat marfuri de la firme in inactivitate temporara si firme cu activitatea suspendata inregistrez cheltuiala si TVA - ul sau nu pot fiindca ... (vezi toată discuția)
Inregistrari facturi emise de societati inactive !!! florin_again florin_again Care este raspunderea administratorului unei societati comerciale pentru inregistrarea unor facturi emise de societati inactive in valoare de peste zece mii ... (vezi toată discuția)