avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Marturie mincinoasa

Buna ziua,
am si eu o serie de intrebari:
1. In ce stadiu este un caz in care au fost citati martorii de procuror?
2. Acuzatul este cercetat pentru accident auto, refuz mers la sectia de politie, opunere incatusare si lovire jandarm (jandarmul nu a depus plangere!). Un martor a depus marturie si in ziua incidentului si in fata procurorului. Este considerata marturie mincinoasa, daca martorul a evitat sa dea unele detalii, care nu sunt foarte relevante in cercetare ( k nu a fost de fata in momentul in care acuzatul injura si ameninta organele de politie) ?
3. Martorul va mai fi chemat?
4. Daca jandarmul nu depune plangere, acuzatul poate fi cercetat/acuzat de lovirea lui?

Va multumesc!
O zi prospera!
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 13:03, 29 Octombrie 2011
Este in faza de Urmarire penala.
Nu este nici o marturie mincinoasa, deoarece declaratia martorului este coroborata cu alte probe.Da martorul poate fi reaudiat
Depinde pentru ce infractiune mai este cercetat.Iinceperea urmaririi penale si punere in miscare a actiunii penale este conditionata de plangerea prealabila in Codul penal actual unde se prevede ca actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate in cazul urmatoarelor infractiuni:

- lovirea sau alte violente – art. 180;

- vatamarea corporala – art. 181;

- vatamarea corporala din culpa – art. 181 alin. (1) si (3);

- violarea de domiciliu – art. 192 alin (1);

- violarea secretului corespondentei – art. 195;

- divilgarea secretului profesional – art. 196;

- violul – art. 197 alin. (1);

- furtul pedepsit la plangerea prealabila – art. 210;

- abuzul de incredere – art. 213;

- gestiunea frauduloasa – art. 214;

- distrugerea – art. 217 alin. (1);

- abandonul de familie – art. 305;

- nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor – art. 307;

- tulburarea folosintei locuintei – art. 320.

Din cate ati specificat se pare ca este vorba despre infractiunea de ULTRAJ (art. 239 C. pen.) si mai jos va detaliez in mare continutul acestei infractiuni.

1. Conţinutul legal:
"Ameninţarea savârşita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implica exerciţiul autoritaţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepesşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Lovirea sau orice acte de violenţa, savârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implica exerciţiul autoritaţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepeşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Vatamarea corporala, săvârşită împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implica exerciţiul autoritaţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepesşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vatamarea corporală gravă, săvârşită împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implica exerciţiul autoritaţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepesşte cu închisoare de la 3 luni la 12 ani."

CAZURI SPECIALE DE PEDEPSIRE(art. 239¹ C. pen.)
"În cazul infracţiunilor prevazute în art. 180-182, 189 şi 193 savârşite împotriva soţului, copiilor sau parinţilor unui judecător, procuror, poliţist, jandarm ori militar, în scop de intimidare sau de razbunare pentru acte sau fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, maximul pedepsei se majoreaza cu 2 ani. "
2. Condiţii preexistente:
2A. Obiectul infracţiunii:
- obiectul juridic generic - îl constituie relaţiile sociale a caror formare şi dezvoltare ţin de asigurarea prestigiului şi respectului datorat autoritaţii acestor organe sub toate formele sale de manifestare. Autoritatea publica este conferita organelor publice sau este exprimata prin însemne, simboluri, ca şi prin regimul juridic pe care îl implica.
- obiectul juridic special - este reprezentat de relaţiile sociale privind autoritatea de stat, a caror dezvoltare este asigurata prin apararea prestigiului şi siguranţei funcţionarilor care exercita aceasta autoritate. Obiectul juridic secundar este format din relaţiile sociale care se refera la onoarea, libertatea sau integritatea corporala a persoanei, purtatoare a autoritaţii publice.
- obiectul material - Infracţiunea nu are obiect material când se savârşeşte prin ameninţare, dar daca se comite prin lovire sau alte violenţe, obiectul material este corpul persoanei.
2B. Subiecţii infracţiunii:
- subiectul activ - este necalificat, putând fi orice persoana care raspunde penal. Participaţia este posibila în toate formele sale.
- subiectul pasiv - este, în principal, organul care exercita autoritatea publica, iar în secundar este persoana care îndeplineşte o functie ce implica exerciţiul autoritaţii de stat şi împotriva careia s-a exercitat ameninţarea, lovirea sau actele de vătămare. Aceasta persoana îşi poate exercita funcţia în cadrul puterii legislative, executoreşti sau judecatoreşti. Asemenea funcţii sunt: membru al Parlamentului, al Guvernului, al Curţii Cinstituţionale, al Curţii de Conturi. Nu pot fi subiecţi pasivi ai acestei infracţiuni persoanele care efectueaza acte sau operaţii tehnico-administrative (arhivari, şoferi la aceste institiţii).

3. Conţinutul constitutiv:
3A. Latura obiectiva:
- elementul material - se realizeaza prin acţiunile specifice ce caracterizeaza infracţiunile de: ameninţare sau vătămare corporală. Pentru întregirea elementului material este necesar ca:
a. fapta sa fie savârşita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa;
b. sa fie savârşita contra unui funcţiunar aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii.
- urmarea imediata - consta în însaşi savârşirea faptei, producând o stare de pericol pentru autoritatea cu care este investit organul din care face parte funcţionarul ultragiat iar, ca o urmare adiacenta, o atingere adusa libertaţii psihice sau integritaţii corporale a persoanei.
3B. Latura subiectiva:
- forma de vinovaţie - intenţie directa sau indirecta.

4. Forme.Modalitaţi. Sancţiuni.
FORME:
1. actele preparatorii - deşi posibile, nu se pedepsesc;
2. tentativa - nu se pedepseşte;
3. fapt consumat - aceasta infracţiune se consuma în momentul în care acţiunea incriminata a fost savârşita şi s-a produs urmarea imediata a infracţiunii.
MODALITAŢI: Ultrajul cunoaşte urmatoarele forme agravate:
a. Lovirea sau orice acte de violenţa, vatamarea corporala şi vătămarea corporală gravă savârşita împotriva persoanei prevazute în alin. 1, aflata în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii.
b. Daca faptele prevazute în alin. precedente sunt savârşite împotriva unui magistrat, poliţist sau jandarm ori alt militar, maximul special se majoreaza cu 2 ani.
SANCŢIUNI:
- închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă - în forma tip şi
- închisoare de la 6 luni la 12 ani - în forma agravata.
P.S. Trebuie sa angajeza un avocat cat mai urgent pentru a-l reprezenta.
Succes!
Multumesc mult pentru promptitudine!
1. Dar daca apar alti martori, care pot spune ca martorul initial era de fata la injuriile acuzatului? Este declaratie mincinoasa?
2. Ce pedeapsa/amenda se poate da pentru refuz mers la sectie si "imbrancire" organe de politie?

Va multumesc!
Marturia mincinoasa are termen de prescriptie?
Cu privire la jandarmul agresat , trebuie vazut daca impotriva respectivei persoane nu s-a inceput urmarirea penala si pentru infractiunea de ultraj.
De asemeni este vorba despre infractiunea de refuz de recoltare a probelor biologice , cea de lovire si alte violente/vatamare corporala , in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale de care a beneficiat victima in urma consultului medicului legist.
Martorul poate fi chemat pentru a depune marturile , daca organul de urmarire penala considera ca declaratia acestuia nu este completa , daca se dovedeste prin celalalte probe administrate ca acesta ar cunoaste si alte situatii , decat cele declarate.
Nu poate fi vorba despre prescrierea unei infractiuni de marturie mincinoasa cand cauza se afla abia la inceput si urmarirea penala este in curs de desfasurare


La consultul medicului legist, jandarmul nu a primit zile de ingrijire, fiind doar o zgarietura minora la cap.
Dar, doar pentru refuz mers la sectia de politie si "imbrancire" organe de politie, ce pedeapsa/amenda se poate da maxim?

Alte discuții în legătură

Ultraj Jonny93 Jonny93 Vă rog să îmi spuneţi dacă un paznic de vânătoare, angajat de o filială judeţeană a Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din ... (vezi toată discuția)
Insulta vs ultraj Tarzan2012 Tarzan2012 Citind prin codul penal, am constatat ca insulta nu mai este infracțiune conform noii legislații penale, insa ultrajul este prevazut la art.257 C.P. Art. ... (vezi toată discuția)
Ultraj sunyigabi sunyigabi imi poate spune cineva, daca un politist in civil este batut fara motiv intro discoteca, merge ultraj contra bunelor moravuri? (vezi toată discuția)