avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ajutor - lipsa autorizatie de constructie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ajutor - lipsa autorizatie de constructie

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in 2001 am cumparat un teren care avea si o casa construita. In intervalul 2001-2006 am modificat si extins constructia initiala si a rezultat o casa cu parter si mansarda. Pentru casa nou construita nu am proiect tehnic, certificat de urbanism sau autorizatie de constructie. Acum vreau sa merg la primarie sa solicit eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de constructie. In aceasta situatie care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez? Daca ma duc la primarie si solicit autorizatia de constructie dupa ce casa este finalizata risc sa primesc amenzi? Care sunt implicatiile legale?
Cel mai recent răspuns: Anca David , Avocat 13:52, 9 Septembrie 2008
Daca e s-o luom dupa lege ,obligatoriu trebuie sa platiti amenzi ,si amenzile nu sunt mici deloc . Depinde din ce localitate sunteti si daca primarul este legist , in majoritatea localitatilor din tara e la moda sa construiasca fiecare cum vrea si pe unde vrea ,nu e in regula. Trebuie sa stiti ca intr-un stat de drept, respectarea legilor e obligatorie pentru toata lumea. :O #-o
Potrivit Legii nr.50/1991- art.26 alin.1 - , constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
a) executarea sau desfiintarea, totala ori partiala, fara autorizatie a lucrarilor prevazute la art. 3, cu exceptia celor mentionate la lit. b), de catre investitor si executant.
Fapta este sanctionata cu amenda de la 1.000 lei la 100.000 lei.
Fapta de a construi fara a autorizatie este contraventie, dar pedepsirea ei se prescrie in termen de 2 ani de la savarsire; daca ati terminta constructia in 2006, e posibil ca pana acum deja sa se fi prescris
Pentru a va elibera autorizatie dupa ce ati construit deja, e necesara expertizarea tehnica a constructiei; in baza expertizei se va intocmi documentatia de autorizare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate intra in legalitate o constructie de cativa ani facuta fara autorizatie? ContSters284640 ContSters284640 buna ziua, daca poate cineva sa imi raspunda la o intrebare, parintii mei sunt mostenitorii casei bunicii mele,aceasta a construit langa casa alte doua camere ... (vezi toată discuția)
Anularea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire socrate111 socrate111 buna ziua.Ce proceduri potrivit legii pot initia in vederea anularii certificatului de urbanism emis precum si autorizatiei de construire de catre primarie, in ... (vezi toată discuția)
Constructie fara autorizatie lspc lspc Buna ziua!Am construit o casa p+1 pe terenul meu(proprietate),dar nu am finalizat actele pt autorizatie!Mai exact,am scos absolut toate actele necesare ... (vezi toată discuția)