avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

constructie fara autorizatie

Buna ziua!Am construit o casa p+1 pe terenul meu(proprietate),dar nu am finalizat actele pt autorizatie!Mai exact,am scos absolut toate actele necesare obtinerii autorizatiei de constructie ,dar din cauza lipsei banilor am amanat achitarea taxei ,iar cand am vrut sa platesc am constatat ca toate avizele erau expirate!Mentionez ca am terminat constructia in 2007 si ne-am mutat in casa in 2009!Intrebarea mea este : cum pot sa imi inregistrez casa la financiar(sa platesc impozitul aferent constructiei noi)si sa intru astfel in legalitate????Va multumesc,anticipat!
Cel mai recent răspuns: lspc , utilizator 20:01, 28 Mai 2011
Platind un impozit nu inseamna ca intrati in legalitate. Ma refer la autorizatia de construire si celelalte avize necesare, care va sunt necesare, pentru a nu avea neplaceri cu autoritatile.
Ca sa inregstrati casa cu pricina la fisc va trebuie un document, fie contract de vanzare-cumparare imobil, fie certificat de mostenitor, fie autorizatia de constructie cu provesul verbal eliberat de Primaria cu pricina ca lucrarile au fost finalizate.
LEGE Nr. 50 din 29 iulie 1991 *** Republicată
privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii

Art. 26
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
a) executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepţia celor menţionate la lit. b), de către investitor şi executant;

Art. 28
(1) O dată cu aplicarea amenzii pentru contravenţiile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. a) şi b) se dispune oprirea executării lucrărilor, precum şi, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizaţiei sau de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(2) Decizia menţinerii sau a desfiinţării construcţiilor realizate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administraţiei publice competente, pe baza planurilor urbanistice şi a regulamentelor aferente, avizate şi aprobate în condiţiile legii, sau, după caz, de instanţă.

ORDIN Nr. 839 din 12 octombrie 2009
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii

Art. 59
Intrarea în legalitate
(3) În situaţia în care construcţia realizată fără autorizaţie de construire întruneşte condiţiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administraţiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizaţii de construire în vederea intrării în legalitate, în coroborare cu luarea măsurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiză tehnică pentru cerinţa esenţială de calitate "rezistenţă mecanică şi stabilitate" privind starea structurii de rezistenţă în stadiul fizic în care se află con-strucţia, precum şi pentru cerinţa esenţială de calitate "securitatea la incendiu", numai după emiterea Acordului de mediu, în condiţiile legii.

Trebuie sa faceti demersuri prietenoase pe langa autoritatea administartiei publice locale (urbanism - primarie), pentru a se lua decizia mentinerii constructiei si emiterii autorizatiei de construire. Dupa obtinerea acesteia, la final, faceti receptia lucrarilor si aveti intrunite toate conditiile pentru a intabula constructia si a plati impozitele. Adica, in acest mod veti intra in legalitate.
Daca veti depasi termenul de prescriptie prevazut de art. 31 din lege, pentru obtinerea titlului de proprietate si inregistrarea acesteia este posibil sa fie necesar a va adresa instantei.
Perseverati!
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2011
ContSters193759, utilizator
Multumesc pentru sfaturi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de urbanism maria isabela maria isabela Se poate elibera certificat de urbanism pentru o cladire deja construita? (vezi toată discuția)
Casa construita fara autorizatie florinach florinach Buna ziua , va rog sa ma invatati cum pot obtine autorizatia de constructie pentru o casa construita intre anii 1999-2001 in Bucuresti, pentru care nu am ... (vezi toată discuția)
Legea 50/1991 art 31, extensie dar am demolat si construit irina cristiana irina cristiana Buna seara! in februarie 2008, am obtinut autorizatie de constuctie a casei dar pentru extensie, adica exista deja o casa de 42m2, pe care eu am demolato si am ... (vezi toată discuția)