avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschidere succesiune

Buna ziua la toata lumea!

Va rog ajutati-ma cu un raspuns:
Tatal meu a murit de curand, eu fiind singurul copil. As vrea sa stiu cat timp avem eu si mama pentru deschiderea succesiunii, ce cota ne revine fiecareia dintre noi din bunurile lor comune (nu avea nimic numai pe numele lui), daca eu pot renunta la tot in favoarea mamei, ea devenind astfel unic mostenitor?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adelina_71 , utilizator 12:21, 9 Februarie 2009
Copiii inlatura de la mostenire orice alte rude. (dar nu si pe sotul supravietuitor).
Daca mama renunta la mostenire dupa sotul ei (declaratie de renuntare care se face musai in termen de 6 luni) atunci dvs. deveniti unic mostenitor al tatalui. Adica ... mama va ramane cu jumatatea ei de avere iar dvs preluati cealalta jumatate care apartinea tatalui.
Apoi, puteti ramane in indiviziune oricat veti dori sau puteti iesi din indiviziune (partaj) oricand.
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2008
romascanu, moderator
si atunci nu si eu ca unica fiica pot renunta in favoarea mamei?
Puteti face ce vreti. Dar stiti ce vreti? Asta e intrebarea. Cunoasteti toate implicatiile juridice ale unei renuntari?

Daca nu le cunoasteti atunci nu va apucati sa faceti acte de renuntare pentru ca mai tarziu sa nu ajungeti sa semanati cu asta #-o Atata tot am incercat sa spun. Ca nu va recomand sa renuntati. In rest, omul face ce vrea.
dna. avocat are dreptate, nu ar trebui sa renuntati. Eu am un caz similar, dar se pune problema ca mama sa renunte in favoarea copiilor.
Cand exista numai mama si copii iar mama renunta la mostenire, copiii mostenesc intreaga avere. Pentru ca acesti copii elimina de la mostenire orice alte rude: parinti, frati ai defunctului etc.

Daca in acelasi caz copiii renunta (toti) la mostenire, mama nu elimina de la mostenire rudele defunctului.

Deci: situatia nu e identica in cazul celor doua renuntari... sunt 2 chestiuni diferite. Insa daca nu mergeti sa vorbiti direct, fata in fata, pe toata speta (ce rude mai sunt etc.) si cu un avocat, va treziti ca mergeti la notar peste 8 luni si... nu aveti declaratie de renuntare... Pedntru ca ati prelungit perioada de a va interesa in stanga si-n dreapta, fara a apela la un specialist, lucru care duce (asta spun din experienta proprie, neincercand sa generalizez pentru toata lumea) la cheltuieli considerabil mai mari in practica.

Intai sa ne spuneti cine doriti sa mosteneasca, ce, de ce si poate gasim o solutie. De ec e foarte important pentru avocatul care cauta o solutie legala; la cauze diferite, solutii diferite.

Alte discuții în legătură

Cedare drepturi mostenire mwijng mwijng Buna ziua tuturor, Adresez o intrebare celor in masura sa ma sfatuiasca in urmatoarea privinta: tatal meu a decedat acum 5 luni. Dimpreuna cu fratele meu si ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune alinoana alinoana Buna ziua, Am urmatoare sitautie:Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si ... (vezi toată discuția)
Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)