avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua!
Ma numesc __________ si in urma absolvirii Academiei de Politie am fost incadrat in Politie (din august 2010). Actualmente sunt si studentul unei facultati.

Pana in august anul 2010 am beneficiat de pensie de urmas, dupa aceasta data plata pensiei a fost suspendata conform art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000: “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care: d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie “

Din ianuarie a intrat in vigoare noua legea pensiilor 263/2010 care stipuleaza ca:
“Art. 84. - Copiii au dreptul la pensie de urmas:
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani”

Deasemenea art. 118. - (1) din aceeasi lege precizeaza ca “ in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b). “

Precizez ca indeplinesc si conditiile articolului art. 17 (1) din legea 329 / 2009 deoarece nu am avut salariu mai mare de 2022 Ron


Avand in vedere cele semnalate mai sus va rog sa-mi lamuriti cateva probleme:

1. Daca mai pot beneficia in continuare de pensia de urmas (din luna octombrie 2011) avand in vedere ca sunt student.
2. Precizez ca in cererea pentru pensia de urmas inca se pastreaza la rubrica DECLARAŢIE paragraful “ - nu realizez venituri lunare mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut ” probabil pentru alte categorii de urmas. As vrea sa stiu daca se poate elimina acest paragraf din cerere doarece legea nu-mi impune aceasta conditie dupa cum am aratat mai sus.
3. Daca mai pot primi plata pensiei retroactiv din luna ianuarie cand a intrat in vigoare legea noua pana in prezent (luna septembrie) avand in vedere ca nu a trecut termenul general de prescriptie de 3 ani.
4. Ce tip de cerere se utilizeaza pentru solicitarea platii retroactive?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:17, 27 Septembrie 2011
1. Puteti beneficia de pensie de urmas deoarece Legea 263/2010 permite cumulul ei cu orice alt venit, indiferent de cuantumul acesteia.
2. Paragraful cu 35% se refera la sotul supravietuitor nu la copiii pensionari de urmas.
3-4. Trebuia sa faceti cererea in ianuarie 2011, dar incercati la Casa de Pensii. Nu cunosc sa fie o cerere tip pentru plata retroactiva, dar o faceti de mana.
1. Dar legal este posibila aceasta plata retroactiva? 2. Acel paragraf cu 35 % se poate scoate din formular , acesta nu este unul standard ?
Va multumesc mult!
1. Legea 263/2010 spune:

Art. 115
In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;
b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);
c) de la data inceperii anului scolar, in situatia in care suspendarea platii pensiei s-a facut in temeiul prevederilor art. 114 alin. (1) lit. g).

2. Parerea mea este ca va incadrati la lit.b) de mai sus.

3. Nu completati acea rubrica din formular. Trageti o linie peste ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas certifical handicap avan avan Buna ziua! Buna seara! Am primit pensie de urmas din 2007 pana in 2009 cand m-am angajat si am facut cerere de suspendare a ei. Atunci eram si student la ... (vezi toată discuția)
Cumul salariu-pensie de urmas Luciana31 Luciana31 Buna ziua, Sunt interesata daca salariul se cumuleaza cu pensia de urmas. Mentionez ca lucrez in redactia unui ziar si am un contract de cesiune pentru ... (vezi toată discuția)
Sunt pensionat anticipat, ma pot angaja? Sanjuro Sanjuro Sunt pensionat anticipat;in ce conditii ma pot angaja cu carte de munca si sa-mi pastrez si pensia. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)