avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general datorii la buget - inchiriere teren
Discuție deschisă în Contabilitate în general

datorii la buget - inchiriere teren

Buna ziua,

Imi puteti indica si mie actul normativ care prevede ca o firma ce are datorii catre stat(ce apar in certificatul de atestare fiscala) nu poate incheia un contract de inchiriere a unui teren din domeniul public?

Mentionez ca respectivul contract de inchiriere nu se afla sub incidenta OUG nr. 34/2006 privind achizitiile publice si nici sub incidenta OUG nr. 54/2006 privind concesiunea. Pentru acest contract de inchiriere se aplica Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, o hotarare de guvern si un ordin de ministru care nu prevad nimic in acest sens.

Am cautat si in Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala si Legea nr. 500/2002 privind finantele publice si tot nu am gasit nimic.

Daca firma mea are mici datorii la buget, ceva specific avand in vedere perioada dificila prin care trece economia romaneasca, pot participa la licitatia pentru inchirierea unui teren in conditiile in care caietul de sarcini nu-mi cere ca certificatul de atestare fiscala sa fie fara datorii?

Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: zaganescu , utilizator 12:18, 6 Decembrie 2011
De obicei, in caietul de sarcini pentru o licitatie, se trec criteriile ce trebuie sa le indeplineasca participantii.
Unele criterii sunt in conformitate cu legislatia in vigoare, altele in conformitate cu Hotararile Locale.
Am participat la multe licitatii si sincer nu stiu in acest moment, daca exista o lege care sa nu va permita participarea pentru ca aveti datorii, dar cu siguranta este una din conditiile de eligibilitate.
Din punctul de vedere al proprietarului, daca aveti datorii la Bugetul Statului, nu veti putea achita la timp chiria, existand posibilitatea blocarii conturilor bancare si/sau executarii.
Bun si daca nu este conditie de eligibilitate. Se solicita prezentarea unor acte (cazier fiscal, certificat de atestare fiscala) dar nu se specifica nimic legat de faptul ca ar trebui sa nu aiba inscrisuri/datorii. Firma isi face datoria si le prezinta. Daca este eliminata pe acest motiv si face o constestatie are foarte mari sanse de castig. Este bine cunoscuta sintagma "
acolo unde legea tace, nu se poate considera ca fapta ar fi infractiune, contraventie, delict civil, s.a.m.d".

In Codul de Procedura Fiscala apare o referire in acest sens dar se refera la firmele care participa la licitatia publica organizata de Fisc pentru vanzarea de bunuri confiscate de la persoanele juridice/fizice cu datorii la buget (nicio legatura cu contractele de locatiune). In situatia asta firmele participante nu trebuie sa aiba datorii la buget.

Eu tot nu sunt lamurit.
Ma poate ajuta cineva?
Pentru a participa la licitatie se cere Certificatul de atestare fiscala sau o Declaratie pe propria raspundere. In cazul in care acestea nu sunt cerute inainte, se vor cere ulterior participarii, eventual castigarii licitatiei. Daca aveti datorii la Buget nu puteti participa la licitatii, pentru ca una din conditii nu este indeplinita.Societatea nu este eligibila 100%, in acest caz.
Si afirm aceasta din experienta personala, lucrand intr-o firma care participa frecvent la licitatii.
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Va multumesc pentru raspuns insa nu sunt tocmai exacte informatiile oferite de dumneavoastra. Eu am precizat ca nu ma refer la o licitatie in baza OUG 34/2006 privind achizitiile publice. Dumneavoastra tocmai la licitatiile pe achizitii va referiti.

Astept si alte opinii. :)
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
zaganescu, utilizator
Mai aveti si alte opinii? Eu am cautat alte exemple de cerinte aplicate tot in cazul licitatiilor de inchiriere a terenurilor si am vazut ca se solicita in clar ca din certificatul de atestare fiscala sa reiasa ca nu au debite la buget. Dar ce faci unde nu se solicita expres acest lucru.

Alte discuții în legătură

Interpretare cerinta licitatie zaganescu zaganescu Intr-o licitatie care are ca scop inchirierea unui teren din domeniul public caietul de sarcini solicita la documentele de calificare si certificatul de ... (vezi toată discuția)
Licitatie iulia13 iulia13 Va rog indrumati-ma ce acte trebuie sa am ca sa particip la licitatii! Mentionaz ca sunt o societate mica de cnstructii srl cu 6 angajati. Va multumesc. Iulia ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu apartinand domeniului public dumitrulaura dumitrulaura Ce procedura se aplica in cazul licitatiei prevazute de legea 213/1998 privind inchirierea bunurilor din domeniul public? In lege scrie ca inchirierea sau ... (vezi toată discuția)