avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate face succesiunea in lipsa unuia dintre urmasi?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate face succesiunea in lipsa unuia dintre urmasi?

rog frumos un notar sau pe cineva care stie
Vrem sa facem succesiunea dupa tata.
Suntem 3 frati si mama.
Dar de fapt vrem sa o declaram pe mama unica mostenitoare.
( ramanand ca fiii sa facem succesiunea cand nu va mai fi nici dansa).
Intrebarea este daca as putea sa nu mai particip?
pt ca eu sunt in Bucuresti si succesiunea este la Targoviste
Si daca DA ce acte trebuie pt asta? vreo declaratie autentificata de un notar sau altceva?.
Ce avantaje si ce dezavantaje ar fi in cele 2 variante: daca participam la succesiune si fratii sau daca o recunoastem pe mama unica mostenitoare.
(Noi am vrea sa fie unica mostenitoare pt a ridica dansa toti banii de la APIA, subventia pt. infiintarea de culturi agricole. Banuim ca daca impartim la 4 trebuie sa ridicam fiecare partea noastra. Dar asta ar fi alta intrebare)
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: MIHAELA DEDIȚÃ , Avocat 18:43, 27 Septembrie 2011
Aveti nevoie de o declaratie data in fata notarului (toti trei fratii, dar nu neaparat toti in acelasi timp sau la acelasi notar) prin care aratati ca renuntati la succesiune in favoarea sotiei supravietuitoare (mama dumneavoastra).

Avantaje si dezavantaje.... depind mult de situatia concreta, de raporturile dintre dumneavoastra si mama.

Iata un posibil dezavantaj al renuntarii la sucesiune(pentru ca sunt obisnuit sa pun raul inainte): Daca situatia materiala a mamei dumneavoastra se deterioreaza, daca decide sa vanda sau sa ipotecheze anumite bunuri din masa succesorala, daca este executata silit, pe scurt, daca in decursul vietii va pierde din bunurile ramase mostenire, dumneavoastra, fratii, veti avea de suportat aceasta pierdere, in mod indirect, deoarece mostenirea care va va reveni la decesul mamei va fi mai mica.

Ramane ca dumneavoastra sa apreciati in concret situatia.
dacă doriți să renunțați la moștenire puteți da o declarație de renunțare în fața oricărui notar. dacă doriți să rămâneți moștenitor, la dezbaterea succesorală făcută de notarul de la ultimul domiciliu al defunctului, prezența dv-stră este obligatorie. ar trebui să vă hotărâți ce doriți de fapt. cred că aveți dubii și înainte de a face un astfel de pas ar trebui să vă gândiți mai bine. odată ce renunțați nu mai aveți nici un drept. poate, în timp, mama se va răzgândi și va dori să vândă doar unuia dintre copii sau unei rude, sau să facă ce vrea cu bunurile, iar dv-stră nu ați putea pretinde nimic.... cine știe ce se poate întâmpla în timp? oamenii se mai schimbă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune zaris zaris Buna seara! As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune. In anul 2010 a decedat mama si mai am un frate. Fratele doreste sa renunte la cota lui in ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea mamei lifecaredorina lifecaredorina Suneti-mi va rog , a murit mama mea si acum tatal meu vrea sa facem succesiunea(mai am un frate) si sa ne desplateasca sa renuntam la partea noastra.Credeti ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)