avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... comisie rogatorie internationala
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

comisie rogatorie internationala

Buna ziua!
Va expun urmatoarea situatie de fapt care a dus la formularea mea catre o instanta de judecata(judecatorie) a unei cereri de constituire comisie rogatorie internationala pentru identificarea domiciliului fostului meu sot care locuieste si munceste in Spania in vederea stabilirii pensiei de intretinere fata de minora rezultata in timpul casniciei la nivelul veniturilor pe care le realizeaza in aceasta tara.Cum nu pot demara aceasta procedura de recuperare a pensiei in baza Conventiei de la New York din 1956 aceasta conventie fiind singura din domeniu deoarece nu cunosc domiciliul tatalui,am cerut constituirea de comisie rogatorie internationala in baza Conventiei de la Haga din 1954 privind procedura civila pe cale diplomatica pt aflarea domiciliului.
Dupa prima sedinta mi s-a comunicat sa precizez obiectul cererii(cerut foarte explicit in cererea initiala) precum si cu cine doresc sa ma judec(paratul);atata timp cat eu nu sunt reclamant ci petent poate fi citat un parat pe teritoril Romaniei daca acesta nu mai locuieste in Romania?
Ce pot face in continuare? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:17, 3 Octombrie 2011
Da, poate fi citat in instanta orice persoana fie ca locuieste , fie ca nu locuieste in Romania.

Obiectul litigiului este obligarea paratului la plata pensiei de intretinere penru copilul//copii minori.

Comisia rogatorie internationala in materie civila sau comerciala este actul prin care o autoritate judiciara dintr-un stat mandateaza o autoritate judiciara din alt stat sa indeplineasca, in locul si in numele sau, un act judiciar intr-un caz determinat.
Misiunile diplomatice sau consulare pot efectua comisii rogatorii conform cerintelor statului unde acestea urmeaza a fi realizate.
Comisia rogatorie poate fi ceruta pentru a permite partilor sa obtina mijloace de proba care sunt destinate unei proceduri in curs sau viitoare.
Comisia rogatorie permite: audieri de martori sau alte persoane implicate, obtinerea de documente, efectuarea de expertize, realizarea unei anchete sau procurarea unor alte acte ori informatii necesare pentru solutionarea unui caz determinat.
- Legea nr. 189/2003 privind asistenta judiciara internationala in materie civila si comerciala -
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
sa inteleg ca nu am procedat bine?
Faceti acele precizari cerute de instanta ... dar daca nu aveti domiciliu sau locul lui de munca din Spania va fi foarte greu sa obtineti ceea ce doriti ....
tocmai asta solicit prin actinea introdusa;ca prin comisia rogatorie constituita pe cale diplomatica in baza conventiei de la Haga din 1954 sa aflu dimiciliul fostului sot;conditie primordiala pt demararea procedurii de obtinere a pensiei de intretinere din strainatate care este cu totul alta actiune si despre care stiu exact in ce consta si cu ce se mananca.Nici o ambasada din lumea asta nu da informatii despre cetatenii sau rezidentii sai unei persoane fizice,ci numai in urma actiuni in instanta.Comisia rogatorie poate fi ceruta pentru solutionarea unei actiuni curente sau care urmeaza a fi demarata ;din documentele depuse la judecatorie si prin insasi cererea facuta reiese clar ce solicit sau instantele din Romania habar nu au despre procedurile internationale;multumesc oricum de raspuns.
Nu veti reusi asa ceva sa faceti prin comisie rogatorie internationala ... nu acesta este scopul acelei comisii.

Alte discuții în legătură

Comisia rogatorie Ellyn Ellyn Buna ziua! Ma judec cu tatal copilului meu ,de 2 ani (acesta locuieste in Italia din 2000),pentru majorarea pensiei alimentare. Nu mi-am permis avocat,mi s-a ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie intretinere minor, venituri din spania laur2013 laur2013 Bună ziua, În ce condiții se poate mari pensia de intretinere, dacă fosta soție mai are un copil dintr.o altă relație? Cine poate solicita ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat!- pensie de întreținere catalina45 catalina45 Buna seara....in luna ianuarie .a.c. am deschis actiune pentru pensie intretinere minor. Fostul sot se afla in strainatate cu sotia, respectiv Italia. L am ... (vezi toată discuția)