avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj prin notar sau tribunal? cum e mai ieftin?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj prin notar sau tribunal? cum e mai ieftin?

Buna ziua,

As vrea sa-mi acordati un sfat. Sotul meu a decis ca e mai bine sa ne despartim drumurile si trebuie sa ne divortam. Nu avem copii, insa avem bunuri de impartit si credite. Stiu ca acum se poate desface casatoria si la notar, insa nu stiu cum sa procedez cu partajul. Partajul este mai ieftin prin tribunal sau prin notar? Per total, am inteles ca e mai ieftin la notar decat prin tribunal, asa e? Puteti sa-mi spuneti cam care ar fi taxele notariale pt partaj pentru un apartament ipotecat la banca pt inca 25 de ani cu valoarea de piata aprox 50.000 euro si o masina de aprox 7000 euro?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:32, 29 Septembrie 2011
Doamna,

Cuantumul onorariului notarial nu vi-l poate comunica decat notarul. Vedeti ca se poate divorta si la mediator, daca va intelegeti, cred ca acolo e cel mai ieftin. Divortul il pronunta instanta, dar bazat pe acrodul de mediere. Eu cred ca asa e cel mai ieftin.
In instanta e adevarat ca se restituie taxa de timbru, dar legalizarea hotararii presupune o taxa de 3% din valoarea bunurilor partajate. Trebuie facut un calcul exact, pentru a vedea care e cea mai ieftina solutie.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2011
ContSters214341, utilizator
partajul in instanta presupune sa platiti taxa de timbru pana la primul termen . Daca va intelegeti la primul termen si faceti tranzactie vi se poate restitui
asta inseamna ca ar fi mai ieftin ca la notar? nu se poate face tranzactia de la inceput? noi, in principiu ne-am inteles la impartirea bunurilor.
multumesc,
buna ziua.
chiar daca se face tranzactie de partaj, taxa de timbru nu se mai restituie.
daca se face prin instanta partajul, taxa de timbru este in cuantum de 3% din valoarea masei partajbile.
interesati-va la un notar care este onorariul perceput pentru un partaj si faceti o comparatie . vedeti care este varianta optima pentru dvs.
Pana la instanta sau notar, incercati sa obtineti acordul prealabil al bancii pt partaj si preluarea ratelor de catre unul din soti ( sau cum v-ati inteles )
La notar nu e prea scump si terminati si repede

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Divortez ramy_cara ramy_cara Buna ziua! In cererea de divort pe care o formulez, fiind de comun acord cu sotul, pot sa introduc si modul de partaj asa cum ne-am inteles? In aceiasi cerere, ... (vezi toată discuția)
Divort la notar cu copil minor mirelagonzalez mirelagonzalez ambii parinti sunt de comun acord sa divorteze cu partajul si cresterea copilului deasemenea.cum se procedeaza?la notar doar sau si la tribunal? (vezi toată discuția)