avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Inchid firma ce se intampla cu bunurile cumparate pe ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Inchid firma ce se intampla cu bunurile cumparate pe firma?

Pe scurt nu mai am nevoie de SRL insa am cumparat in urma cu 6 luni o masina noua pe firma. Ce se intampla cu ea? Majoritatea banilor au venit insa din afara firmei ptr achizitionarea masinii prin imprumut catre firma. Ce solutii am ? O vand cand inca este deschisa firma platesc tva si impozit la stat si impozit pe dividente si ajung sa dau masina gratis? Imi poate oferi cineva o solutie ? Declararea falimentului este o solutie? :) Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 20:06, 12 Aprilie 2011
Sa intelegem ca nu aveti datorii de nici un fel pe firma:)
Puteti sa vindeti masina de la SC la persoana fizica ( dvs), cu TVA daca sunteti platitor de TVA. Impozit pe profit nu aveti cum sa platiti, ca nu o vindeti la pret mai mare decat cel de achizitie, ci mai mic sau maxim egal. Si din pretul incasat va restituiti imprumutul pe care l-ati acordat firmei.
Colegul Florian Turlete v-a dat o solutie buna, la care ma asociez. iata ce prevede Articolul 235 din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, actualizata:
Art. 235. - (1) In societatile in nume colectiv, in comandita simpla si in cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.
(2) Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati. In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege.
(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului.
(4) Registrul va elibera fiecarui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, in baza caruia asociatul poate proceda la inscrierea bunurilor imobile in cartea funciara.
Din cele prezentate de utilizator, firma pe care doreste s-o inchida ii datoreaza lui, ca persoana fizica, o suma de bani echivalenta cu pretul autovehicului nou...ca sa lichideze firma trebuie sa stinga intai aceasta datorie, vanzand bunurile firmei. Situatia se poate complica mai mult daca firma are si alte datorii.
E vorba de TVA aici.
In primul rand va multumesc mult pentru raspunsuri. Corect platesc tva-ul si restul de banii ii iau inapoi ca si suma imprumutata. Dar in momentul cand vand masina la suma respectiva incasata platesc si impozit pe profit 16% sau nu ?

Alte discuții în legătură

Dizolvare srl apeiron2 apeiron2 Daca vrea sa-mi raspunda cineva.Prin ce procedura bunurile unui srl se va trece in proprietatea unicului asociat in caz de dizolvare a srl-ului? (vezi toată discuția)
Dobandire teren cetatean strain... ContSters4579 ContSters4579 ...in cazul in care un cetatean strain are o societate comerciala in romania in care e asociat unic care are in proprietate terenuri, cum se va lichida ... (vezi toată discuția)
Dizolvare srl cu asociat unic december december Buna, sunt student al facultatii de drept din cadrul ubb cluj si am urmatoarea problema. Incerc sa ajut un prieten sa-si dizolve un SRL cu asociat unic ... (vezi toată discuția)