dragi colegi, pt. ca nu sunt un specialist in drept comercial, va cer ajutorul. ( e adevarat, litigiul la care ma refer eu este de dreptul muncii, dar comporta o chestiune de drept comercial - raspunderea administratorului).
intrebarea e urmatoarea: intr-un litigiu de dreptul muncii, poate angajatul - in vreun fel - sa antreneze si raspunderea personala a administratorului?
am citit in Deleanu si Stefanescu ca , chemarea administratorului in garantie e inadmisibila.
de asemenea, din legea 31 am dedus ca , creditorii pot chema in judecata pe administrator doar in caz de faliment.
exista, totusi, vreo metoda ?
(caut acessata metoda pt. ca firma ce o voi actionata in judecata nu prea are bunuri in proprietate si nici fonduri bancare. de aceea, ma gindesc cum sa antrenez raspunederea civila a administratorului, pt. a -l putea executa pe el).
sper ca nu imi veti spune (asa cum banuiesc eu) ca Nu exista nici o modalitate.
oricum, mersi.
conditiile angajarii raspunderii administratorilor sunt urmatoarele:
1. Incalcarea unei dispozitii legale, a unei prevederi a actului constitutiv sau a adunarii generale a actionarilor.
Raspunderea administratorilor este angajata ori de cate ori suntem in prezenta unei fapte care incalca o norma legala sau contractuala. Aceasta viziune este preluata din dreptul francez care a inspirat pana la crearea institutiilor europene sistemul de drept romanesc. In art. 244 din Legea societatilor comerciale din 24 iulie 1966 se prevede raspunderea administratorilor fie pentru incalcarea dispozitiilor legale sau a regulamentelor aplicabile, fie pentru violarea statutelor, fie pentru faptele comise cu ocazia actelor de gestiune.
Fapta care atrage raspunderea administratorului poate fi si o inactiune (spre exemplu, neefectuarea unor acte care sa stopeze pierderile societatii). Raspunderea pentru omisiune este stipulata si expres, in art. 148 alin. 5 din Legea nr. 31/1990, desi nu intr-o forma extrem de explicita.
2. Existenta unui prejudiciu.
Pentru a putea fi angajata raspunderea administratorului fata de societate va trebui dovedita si vatamarea suferita de aceasta ca urmare a actelor savarsite. In consecinta, nu este suficienta simpla incalcare a unei dispozitii legale sau statutare, ci este nevoie de producerea unei pagube in patrimoniul societatii.
Conform dispozitiilor art.1540 Cod civil, administratorul va raspunde fata de societate si daca a savarsit din culpa incalcarea dispozitiei legale, in conditiile producerii unui prejudiciu.
In principiu nu trebuie probata legatura de cauzalitate intre fapta administratorului si prejudiciul creat societatii.
3. Existenta unei culpe a administratorului.
Raspunderea administratorului este angajata in orice situatie in care contractul de mandat sau o dispozitie legala este incalcata printr-o fapta culpabila.Tinand cont de caracterul dual al raspunderii administratorului este de discutat daca se prezuma sau nu culpa administratorului. Doctrina dreptului comercial a indicat aplicabilitatea art. 1080 Cod civil, ceea ce implica faptul ca diligenta pe care trebuie sa o depuna o persoana in indeplinirea mandatului sau este aceea a unui bun administrator.
Din aceste motive este evident ca ne aflam in fata unei culpe prezumate, de aici rezultand obligativitatea administratorului de rasturna prezumtia de culpa, sarcina probei apartinandu-i.
Raspunderea solidara a administratorilor
Raspunderea administratorilor poate fi individuala sau solidara, in functie de obligatiile ce trebuie respectate.
Dispozitiile Legii nr. 31/1990 stabilesc o serie de situatii in care raspunderea administratorilor este solidara. Astfel, conform art. 73, administratorii raspund solidar pentru: realitatea vărsămintelor efectuate de asociaţi, existenţa reală a dividendelor plătite, existenţa registrelor cerute de lege şi corecta lor ţinere, exacta îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale, stricta îndeplinire a îndatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.
In cadrul art. 71 alin. 3 se stipuleaza ca administratorul care, fără drept, îşi substituie altă persoană răspunde solidar cu aceasta pentru eventualele pagube produse societăţii