Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.
Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?
......@elga50
Nu e chiar asa rationamentul.
Desi exista si contracte individuale intre proprietar si firma de contorizare, demersurile calcul-facturi- plati se desfasoara prin intermediul asociatiei de proprietari. Ca nu vireaza x-ulescu banii pentru citirea repartitorului in contul firmei de citire.
Am spus eu altceva? Am spus eu ca exista calcul individual?
Sustin ceea ce vad cu ochii mei de 3 ani zile. Calculul se face global, s-ar face global si daca ar fi numai unul singur cu repartitor, comisionul l-ar plati numai acela (nu cred ca firmei chiar i-ar mai conveni o asemenea situatie si nu ar rezilia contractul singura cu acea asociatie) si ca rezilierea contractului dinspre asociatie care firma e o prostie intrucat de platit firmei platesc numai cei ce au consumul contorizat.
Ce rost are sa reziliezi ceva daca nu te doare capul?
@grandanat
Ma asteptam la dv. sa stiti deja ce punct de vedere am in privinta repartitoarelor.
@elga50
Eu am dat replica la mesajul lui @johnpescar(aprobat de dvs), mesaj ce e gresit.
Eu inteleg logica hotararii A.G. NUMAI in ceea ce priveste incalzirea spatiilor comune...
V-am trecut si pe dvs in reply pentru ca elogiati acesta "logica imbatabila", dar care in realitate este eronata !!!
Iar referitor la intrebarea dvs?
Ce rost are sa reziliezi ceva daca nu te doare capul?
Ce rost are sa discutam argumentele ce stau in spatele deciziei proprietarilor? Fiecare voteaza cum crede de cuviinta.
"Miezul" topicului initial era intrebarea userului referitoare la posibilitatea rezilierii contractului daca in AG 50%+1 isi exprima votul pro reziliere.
Raspuns: Binenteles! Daca 50%+1 din proprietari doresc sa renunte la sistemul de calcul pe baza repartitoarelor si voteaza in acest sens, atunci asociatia reziliaza contractul si nu se va mai aplica acest sistem. Repartitoarele vor putea si folosite maxim ca decoratiuni pentru pomul de craciun.
In primul rand ca, din pacate, n-ati sesizat gluma!
Eu nu insist asupra acelui 50% + 1, numa' ca v-as intreba ce treaba ati avea dv., care nu mai vreti cu repartitoare, cu mine care vreau cu repartitoare, considerand ca suntem vecini pe aceeasi scara? Adica de ce va deranjeaza pe dv. ca eu vreau sa platesc cat consum? De ce vreti dv. sa ma faceti si pe mine sa platesc tot la maxim, cat vreti dv. sa platiti? Care ar fi rationamentul in afara de conceptul adus la perfectiune de poporul nostru, acela cu "capra vecinului..."....de scara?
Dv.,in afara de caldura nu mai platiti nimic, nu aveti nicio treaba cu firma, e ca si cum n-ar exista aceasta. De ce "va doare capul" cata caldura vreau eu sa platesc, masurandu-mi-o cu repartitorul? De ce dv., dupa ce am platit personal, din buzunarul meu, aceste aparate si vreau sa ma folosesc de ele, si am cheltuit cu termopane, cu draci, cu laci, de ce veniti dv. acum sa imi impuneti mie sa nu pot alege sa platesc cat consum?
Majoritatea se poate exprima atunci cand e vorba de proprietatea comuna, dar nu atunci cand e vorba de buzunarul meu, atata vreme cat nu exista o alta reglementare legala in materie de repartitoare.
Daca sunt HCL in sensul in care ati scris, asta este alta poveste, unde-i lege, nu-i tocmeala, dar ca vecinii mei sa-mi comande sa arunc banii pe fereastra pentru ca ei au frecat pisoiul nu e cusher deloc, iar conducerea asociatiilor ar trebui sa se informeze corect ce inseamna contorizare, de ce unii platesc mai mult ca altii, in ce consta calculul caldurii (care nici nu e greu de inteles) .... si apoi ....s-ar putea sa nu se stie.....
De ce ar trebui sa am vreo treaba cu dvs ? Ne aflam in situatia simpla a hotarari supuse la vot. Fiecare voteaza cum crede de cuviinta, impins de propriile motive indiferent care sunt aceleasi. In functie de rezultatat asociatia renunta sau nu la sistemul de calcul bazat pe repartitoare. Punct. Eu, care vreau fara repartitoare nu am nimic cu dvs, va respect opinia dar dupa cum bine stiti majoritatea decide. Situatia e chiar foarte simpla nu incercati s-o complicati.
Dv.,in afara de caldura nu mai platiti nimic, nu aveti nicio treaba cu firma, e ca si cum n-ar exista aceasta.
Gresit, chiar daca nu am repartitoare, si nu platesc citirea, calcului contributiei mele la caldura este facut tot de firma de citire si este influentat de citirile aparatelor care au montate repartitoare.
De ce "va doare capul" cata caldura vreau eu sa platesc, masurandu-mi-o cu repartitorul?
Din acelasi motiv ca si dvs, ca sa nu platesc un serviciu mai mult decat face. Plata sa fie corecta si nu discriminatorie. Faptul ca dvs aveti repartitoare face ca eu( fara repartitor) platesc mai mult pentru acelasi serviciu. Si nu numai atat, consumul dvs imi influenteaza mie nota de plata. Nu din vina dvs, doamne fereste, ci din simplul motiv ca acest sistem de calcul e inexact.
de ce veniti dv. acum sa imi impuneti mie sa nu pot alege sa platesc cat consum?
Pentru ca nu aveti cum. Daca vrei sa platiti cat consumati trebuie sa va instalati un mecanism de masurare a consumului de caldura si nu un repartitor.
M-ati provocat la o demonstratie.
Am locuit ani de zile intr-un bloc in care pe o scara cu 10 etaje o singura familie nu si-a montat repartitor, pentru ca nu au vrut, avind argumentele lor.
Nici nu va puteti inchipui ce a generat aceasta situatie: scandal, certuri cu tot blocul sa-si dea jos repartitoarele, autoturism vandalizat, batai in strada intre vecini, nenumarate procese inca pe rol. A fost o nebunie.
Eu personal nu am avut de ce sa ma pling pt. ca le mentineam mereu la maxim, aveam caldura in casa mai mult decit suficient iar factura rezonabila.
Si alti vecini au constatat ca daca mai invirteau de robinete sa le inchida ziua mare diferenta la plata nu era, cam 30-50 lei pe luna de iarna grea, nu se justifica statul in frig.
Altii stateau in frig dar consumau gaze toata iarna pe care tot noi le plateam fiindca era la pausal, iar de mirosul de pe scara nu mai vorbesc.
Doar apartamentul fara repartitor avea de plata si nu mint de cca 2- 2,5 ori cit aveam cei cu consumul cel mai mare. li se faceau calculele smechereste pt. "convingere".
In acest context am incercat sa inteleg legislatia si mecanismul functionarii repartitoarelor, ascultind mai multe opinii si pe la tv.
In discutia de mai sus din pacate @grandanat are dreptate, repartitoarele nu masoara cita caldura se consuma, sint niste calcule estimative bazate pe diferente de temperatura masurate nu tocmai cu exactitate si nu in cea mai directa legatura cu fluxul de apa care circula prin calorifer.
Sistemul nu se potriveste incalzirii cu centrale de cartier ce se intilneste in Romania mai peste tot pentru ca presiunea ce vine din centrala este constanta, numarul de gigacalorii la contorul de scara este cam acelasi, umblarea la robinete are drept consecinta cresterea presiunii pe coloanele din apartament, deteriorarea acestora mai rapida si multe alte detalii tehnice pe care specialistii le cunosc mai bine.
Sistemul cu repartitoare exista si in alte tari pe care noi nu neaparat justificat le consideram superioare noua, dar acolo au centrala proprie de bloc, atunci cind se inchide robinetul se consuma mai putin combustibil. Pentru astfel de imobile a fost gindit acest sistem.
Ceea ce am scris mai sus am auzit si eu din diverse surse sau am citit, pare si logic si in concordanta cu principiile mecanicii fluidelor, daca specialisti / tehnicieni vor contrazice cele de mai sus nu ma supar, chiar va rog sa va spuneti un punct de vedere, dar documentat .
Revenind la calcule am auzit si la noi in bloc de nenumarate ori :eu vreau sa platesc cit consum eu! Cu repartitoarele insa asa ceva nu se poate, se poate realiza doar o distributire grosiera a costurilor. Metoda de calcul al repartizarii costurilor are multe vicii.
Am sa exemplific matematic pentru d-na Elga si nu numai cazul cu doua apartamente:
Sa luam ipoteza in care pe o scara de 10 etaje cu cite 4 apartamente pe etaj (model tipic de bloc) doar doua au mai ramas cu repartitoare din totalul de 44.
Consumul aproximativ in luna de iarna grea la noi pe scara era cam 33 Gigacalorii .
Sa luam deci ipoteza ca toata scara a consumat intr-o luna de iarna 33 Gcal.
Din care dupa regula impusa prin norma ANRSC din 2010 30% intra la comun.
Sa presupunem toate cele 44 ap. cu aceeasi suprafata, deci consumul fiecarui apartament aferent partii comune este 33 x 0,3 / 44 = 0,225 Gcal/apartament
Se imparte restul de 70 % din 33 deci 23,1 Gcal la cele 44 cu metodologia de calcul din norma, astfel:
Se citesc indecsii de la cei doi, se calculeaza diferenta fata de luna trecuta, rezulta la fiecare un numar de unitati pt. fiecare camera cu repartitor .
Se aplica coeficientul de amplasare il presupunem 1 pt. ca aproape toti mai putin parterul si etajul 10 il au. doar pentru acestia din urma coeficientul de amplasare este pe la 0,9 ca un fel de bonus.
Se aplica si coeficientul de corectie, care este in functie de calorifer, numar elementi si altele dar sa presupunem iarasi ca toate apartamentele au aceleasi calorifere.
Unitatile citite la cele doua apartamente corectate cu cei doi factori sa le presupunem ca avind valoarea totala 100 pentru un apartament care "a facut economie" si 120 pentru celalalt care a facut ceva mai putina economie , dar a facut-o.
Cum se calculeaza conform normei ANRSC (pe la art.17 cred) pentru restul de 42?
Simplu: se aloca la fiecare dintre cei 42 un numar de unitati estimate egal cu valoarea cea mai mare de la cei cu repartitoare inmultita cu 1,1 , adica 120 x 1,1 = 132 unitati/ ap.
Se calculeaza totalul de unitati pe scara consumate individual:
100 + 120 + 42 x 132 = 5764 totalul scarii individual
Cite Gcal revin la o unitate? 23,1 (70% din totalul de Gcal ) / 5476 = 0,00428 Gcal/unitate
Cite Gcal are "repartizat" fiecare apartament? Consum individual + consum comun
primul cu repartitor: 100 x 0,00428 + 0,225 = 0,653 Gcal
al doilea cu repartitor: 120 X 0,00428 + 0,225 = 0,738 Gcal
ceilalti 42 : 132 x 0,00428 + 0,225 = 0,789 Gcal
In final cit "a economisit" cel cu repartitor cu consumul cel mai mic?
0,789 - 0,653 = 0,136 Gcal x 124 lei/ Gcal = 16,864 lei
A meritat sa stea in frig? Pt. ca a stat in frig si a tot inchis robinetele in timp ce ceilalti 42 au avut caldura.
Cu cit au consumat ceillati 42 mai mult?
Cu 0,136/0,653 x 100% = aprox. 20% mai mult decit cel cu repartitor care a stat in frig
Pentru lunile in care se pune 50% la comun conform normei, atunci cei 20% se mai duc in jos!
Ideea este ca metoda de calcul este astfel conceputa incit functioneaza cu atit mai echitabil sa spunem cu cit sint mai multe apartamente cu repartitoare, preferabil toate 100%.
Cu cit ramin mai putini cu repartitoare cu atit sint mai avantajati cei fara, iar cind ramin foarte putini nici nu se mai simte diferenta, de "platesc cit consum" nu poate fi vorba, ci de fraierii care stau in frig si platesc aproape la fel ca cei care nu au rep. dar au cadura.
Indiferent cit ar inchide robinetele acestia din urma, de plata tot cam la fel vor avea, asta este metodologia ANRSC.
Si culmea este ca o metodologie "echitabila" este dificil de imaginat pt. ca numarul de unitati alocat celor fara repartitoare are ca baza consumul celor cu, care este variabil , ceea ce implica faptul ca cine nu are repartitor plateste nu in functie de cit consuma el independent de restul, ci in functie de cit consuma cel cu rep. Si cel cu rep. plateste in functie de cit de mult sau putin au inchis robinetele ceilalti cu repartitoare de pe scara. interesant, nu?
Din calculul de mai sus concluzia fata de intrebarea initiala este aceea ca daca mai mult de 50% din proprietari nu mai vor repartitoare, au tot dreptul sa renunte la ele, situatie in care va fi in interesul celor ramasi sa renunte si ei pentru ca altfel vor fi dezavantajati, vor sta in frig si vor plati oricum mai mult, aprope la fel ca ceilalti.
Asta daca ANRSC nu inventeaza o alta metodologie, care nici ea nu va putea fi altfel decit o repartizare grosiera niciodata exacta.