avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Demonstratia dv. este aproape adevarata. Nu toti cei care inchid robinetul caloriferului, insa, stau in frig...si daca va uitati pe-afara, la blocurile patriei, veti constata ca multi deja si-au pus termopane, una din conditiile care fac sa merite sa nu-ti mai arunci banii pe fereastra, tinand geamurile deschise in timpul iernii de cat de cald ai in camera.
Am si spus, de asemenea, ca de la un moment dat masuratul caldurii cu repartitorul devine ineficient atunci cand numarul apartamentelor se imputineaza semnificativ pe o scara, DAR acest lucru trebuie sa-l vada si sa-l ia in considerare cei ramasi cu repartitoarele pe calorifer.....si ei sa decida daca le convine sau nu aceasta situatie, nu sa-i impuna vecinul ce sa faca, cu atat mai mult cu cat vecinul este, dupa demonstratia dv. avantajat.

In al doilea rand, repartitoarele, asa instrumente imprecise si controversate cum sunt ele, sunt aceleasi la toti, deci imperfectiunea este in mod relativ egal distribuita. Nu stam sa facem calcule, vorbim principial. O distanta dintre doua puncte nemiscate este aceeasi indiferent cu ce o masuram, cu metrul, cu tzolul, cu schioapa, cu degetul, cu talpa......

In al treilea rand consumul de energie termica pe o scara de bloc va spori considerabil pe masura ce din ce in ce mai multi oameni renunta la repartitoare deoarece nu mai exista cenzura proprie, a fiecarui locatar, in apartamentul lui, a consumului. Este o greseala sa se faca comparatie pornind de la factura de incalzire in conditiile in care scara este contorizata, impartind la pausal, asa cum se facea in conditiile necontorizarii.

In al patrulea rand exista ratiuni de ordin macro ca sa existe contorizare pana la nivel de apartament. Demonstratia nu o fac aici, ca n-are sens, dar ea conduce la o concluzie fireasca, cresterea consumului si resursele minore vor duce la cresterea pretului si la disparitia din ce in ce mai mult, a posibilitatilor de subventionare a Gcal, cauza in plus fata de cele actuale. Sigur, nu-i de interes pentru familia Ionescu o asemenea chestiune, acum, in iarna lui 2011-2012, dar viata va exista si dupa aceasta iarna...
Nici nu vreau sa ma gandesc la consecinte......

Eu sustin ca:
- fiecare proprietar poate hotari pentru sine renuntarea la repartitoare daca considera ca nu mai vrea sa stea in frig sau vrea sa-si arunce banii pe fereastra, dar sa tina cont ca daca se va ajunge prin vot ca toate apartamentele sa renunte la repartitoare, factura va fi mai mare si deci si pausalul lui va fi mai mare decat daca vecinii lui sunt contorizati;

- daca tot vor sa renunte, sa lase totusi repartitoarele pe calorifere pentru ca nu se stie daca nu vor dori sa se intoarca la sistemul contorizat;

- daca vor sa renunte la repartitoare, la nivel individual, la nivel de scara, la nivel de asociatie, n-au decat, dar sa nu se apuce sa rezilieze un contract care, in conditiile necalcularii caldurii de catre firma, nu costa nimic asociatia. Contractul este facut numai pentru ca acest calcul sa nu fie facut cu alta firma si atat.
A rezilia un contract numai de dragul rezilierii poate aduce necazuri cu chemari in justitie...absolut gratuite. Poate sa nu se ajunga la asta, dar nu e mai bine sa lasi nefolosit un contract pana cand moare singur? Ca oricum nu te costa nimic. De ce sa reziliezi ceva care nu te costa nimic, dar iti lasa posibilitatea deschisa sa revii la calcul daca proprietarii se razgandesc?
@eugen82
Cazul exemplificat de dvs e cam dus la extrem. In realitate acea economie nu e de e de 80% din consumul maxim ci de 20%. adica oamenii, din 5 repartitoare(sa zicem) inchid 3 si 2 le lasa sa functioneze la jumatate sau mai putin. Rezulta un transfer de caldura mai mare de la spatiile incalzite in directia spatiilor neincalzite, sau incalzite mai putin. Si astfel vezi pe nota de plata 30 lei la 2 camere 2 persoane vs 300 lei 2 camere 2 persoane(tot cu repartitoare).

Un alt aspect este calculul absolut fantastic al consumului pentru apartamentele care nu au repartitoare. Calculul din exemplu dvs este incorect. In realitate, din tot blocul se ia ca referinta caloriferul cu cel mai mare consum(raportat la suprafata radianta) si aceasta marime este folosita apoi pentru calculul caloriferelor fara repartitoare( inmultire cu 1.1 ...)

Cu alte cuvinte, se ia caloriferul unde au aparut cele mai mari erori(inexactitati) in inregistrarea repartitorului. Daca ai un vecin care are un calorifer ce-l tine la maxim sub geam sau pune haine la uscat pe el, sau mai stiu eu ce. Ca sunt nenumarate situatii princare repartitarele pot inregistra un consum mai mare decat real. Atunci, nene, te-ai ars. Consumul de la acel calorifer va fi luat ca referinta pentru calculul la apartamentele necontorizate. Stiu, e urata situatia, dar asta se intampla.

Si ca sa retina toata lumea, Blocurile au fost proiectate si constuite, iar corpurile calorice montate astfel incat sa se asigure o temperatura decenta pentru corpul uman.

Deci intrebarea e
DE CE ar vrea unii sa traiasca inuman ? sau capuse pe spatele celorlalti ? Pentru cativa lei la factura de incalzire se justifica sa traiesti pe spatele vecinilor ? incarcand factura de gaz sau factura de caldura a celor din jurul lui?



Intr-un final vad ca tot n-ati inteles
Din calculul de mai sus concluzia fata de intrebarea initiala este aceea ca daca mai mult de 50% din proprietari nu mai vor repartitoare, au tot dreptul sa renunte la ele, situatie in care va fi in interesul celor ramasi sa renunte si ei pentru ca altfel vor fi dezavantajati, vor sta in frig si vor plati oricum mai mult, aprope la fel ca ceilalti.


Domnule, daca 50%+1 din proprietari doresc sa renunte la repartitoare atunci intreaga asociatia renunta la acest sistem de calcul. Pentru ca acest calcul de face global, la nivel de asociatie si nu individual. Si cei 50%+1 si cei 50%-1 pot sa pastreze repartitoarele dar acestea nu se vor mai lua in considerare la calulul facturii la caldura. Deci nu mai e vorba de nici un dezavantaj, se calculeaza la fel ca si inainte, in functie de suprafata radianta.

Repet, nu e vorba de renuntarea individuala la repartitoare, ci de renuntarea totala din partea asociatiei a aplicarii acestui sistem de calcul.






Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
grandanat, utilizator
@ grandanat: acolo unde am spus ca adunarea generala a proprietarilor hotaraste numai in ceea ce priveste situatia spatiilor comune trebuie sa intelegeti ca in cazul cand intr-un bloc exista si centralisti acestia nu au nici un amestec sau vreun interes in ceea ce priveste situatia celor cu repartitoare. Altfel, daca dvs. aveti centrala si vecinii se aduna sa hotarasca situatia repartitoarelor ce a-ti cauta la o astfel de intrunire cu scantei posibile?.:O
Altfel se pune problema cand se aduna proprietarii pentru a hotara ceva in ceea ce priveste spatiile folosite in comun care se vor incalzite.

Acum i-mi spun parerea despre repartitoarele pe care fiecare muritor doreste sa se amageasca cu ele: avand in vedere dispoziile legii 325/2007 , in care in art.29 prevede ca ,, in cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament termic comun, sunt obligatorii montarea de catre proprietari a repartitoarelor de costuri...'' se impune ca cei care doresc sa ramana cu repartitoare pot sa o faca pana in momentul cand doresc altfel. Este logic astfel , pentru ca fiecare hotaraste in ceea ce priveste situatia sa.
Faptul ca daca raman mai putini... daca raman mai multi... daca este sau nu mai convenabil...etc. sunt numai discutii. Fiecare are dreptul sa decida pe banii lui.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
johnpescar, utilizator
Off, greu la deal cu boii mici.


se impune ca cei care doresc sa ramana cu repartitoare pot sa o faca pana in momentul cand doresc altfel. Este logic astfel , pentru ca fiecare hotaraste in ceea ce priveste situatia sa.


Da stimabile, fiecare poate sa decida daca sa ramana sau nu cu repartitoare. Dar daca ramai cu repartitoare nu inseamna ca se si vor lua in considerare la calculul caldurii


CALCULUL SE FACE GLOBAL.pe intreaga asociatie
Intr-o asociatie, in calculul repartizarii caldurii se poate aplica sistemul de calcul cu repartitoare sau cel clasic. Nu exista solutii intermediare/partiale. Nu se poate ca la un apartament sa fie aplicat sistemul de calcul clasic iar la altul cel cu repartitoare. Sistemul de calcul e unitar si global.

Matale esti liber sa pastrezi repartitoarele ca nu vine presedintele sa ti le confiste, dar daca asociatia( prin hotarare luata in AG) hotaraste sa renunte la sistemul de calcul atunci poti sa-ti pui repartitoarele in POM. Sistemul de calcul bazat pe repartitoare nu se poate aplica partial, doar la matale si la restul nu.


Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
grandanat, utilizator
Si atunci cum se aplica partial in cazul in care 80% au repartitoare si 20% nu? Nu e tot partial sau e mai partial decat la 50% / 50%?

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)