avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute

Detin un teren cu acces la asfalt 17m si lung. 138 m.Intre acest teren si urmatorul proprietar exista o fasie de 3m lasata ca acces de un proprietar care detine teren in capatul terenului meu dupa cei 138m.Mentionez ca accesul in capat se poate face si pe o alta cale mai lata cu destinatie de drum ,fasia de 3m existand pe cadastrul lui ca si proprietate ,ca drum trebuind sa aiba minim 7 m.Fostul proprietar de la care am cumparat a avut drept de servitute pe fasia de 3m doar pe dist. de 50m.Mentionez ca nu l-am deranjat cu nimic cu proprietarul acestei alei de 3m. latime dar nu ma lasa sa ma folosesc de ea desi merge paralel cu terenul meu pana in capatul acestuia.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ONU EMIL , utilizator 20:20, 11 Septembrie 2008
Trebuie sa promovati o actiune confesorie de servitute prin care sa demonstrati ca servitutea de trece a fost stabilita prin fapta omului, fostul proprietar avind drept de trecere
Cum pot sa obtin accesul pe aceasta alee,daca proprietarul nu vrea?
@coltan
Proprietarul fondului dominant are dreptul sa se foloseasca de servitute, adica sa faca asupra fondului aservit actele de folosinta la care servitutea îi da dreptul.
Potr. art. 630, proprietarul fondului dominant are dreptul sa faca toate lucrarile necesare pentru a se putea sluji de servitute sau pentru a o pastra.
Acel acel ce dobândeste un drept de trecere asupra fondului vecin, are implicit dreptul de a face lucrarile necesare pentru întretinerea sau construirea unui drum pe fondul vecinului, necesar pentru exercitarea trecerii in care a fost stabilita.
Cheltuielile ocazionate cu lucrarile cad in sarcina exclusiva a titularului servitutii, iar nu în aceea a proprietarului fondului aservit.
Art. 631 din Codul Civil, prevede insa doua exceptii:
a) in caz de conventie contrara între parti, intervenita fie în momentul constituirii servitutii, fie chiar ulterior, prin care se convine ca proprietarul fondului aservit va contribui la cheltuieli sau chiar le va suporta în întregime;
b) in cazul când lucrarile au devenit necesare din culpa proprietarului fondului aservit.
Solutia? Una singura! Adresati-va cu actiune in instanta!:((
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2008
ContSters53919, utilizator
Domnule EMIL, nu inteleg de ce anume doriti dv. sa va folositi de bucata omului.
Detaliati inca o data modalitatea in care se poate face accesul la proprietatea dv.!!

Dv. nu aveti drept de servitute, de aceea nici nu va permite acces vecinul! Iar faptul ca merge paralel cu terenul dv. nu e motiv sa aveti acces la acea alee!
Imi pare ca nici nu aveti drept a obtine aceasta servitute!
De aceea, repet: detaliati modalitatile de acces la teren: cate sunt, pe unde precum si de ce aveti nevoie de accesul prin acea bucatica de teren. Ca sa nu pierdeti cu brio in instanta!
ONU EMIL a scris:

Detin un teren cu acces la asfalt



Daca-i asa, atunci nu puteti cere nici o servitute de trecere pe la nimeni.
Poate solicita un drept de servitute de trecere pe terenul vecinului doar acela al carui teren NU are iesire la calea publica (are locul infundat).
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Care e latimea minima pentru un drum de servitute? Aurica TRUTA Aurica TRUTA Cumpar 27 arii teren dar nu am acces la el direct de la strada. Pentru aceasta, vecinul din fata, care are front de 27 metri la strada, imi da o bucatica de ... (vezi toată discuția)
Blocare a drumului de acces HATI HATI Am un vecin care intra pe proprietatea sa folosindu-se de un drum de acces care imi strabate de circa 20 de ani proprietatea pe o portinue de 20-25m cu o ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere si bariera daniel_vasile daniel_vasile Buna ziua, Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita ... (vezi toată discuția)