avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Recuperare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Recuperare TVA

Pot recupera TVA de la ANAF in situatia in care firma debitoare este in procedura de insolventa cu facturi neonorate la care Eu am platit acel TVA? Precizez ca de la 01 Ian.2011 am renuntat la atributul fiscal de platitor de TVA.
Cel mai recent răspuns: horia51 , utilizator 19:14, 13 Ianuarie 2015
Buna seara.
Nu puteti recupera TVA doar de la debitor daca dispune daca nu la inchiderea procesului in baza unei hotarari ramase definitiva si irevocabile veti putea scadea din contabilitate sumele respective.
Cu respect,Alexa...
Ajustarea bazei impozabile (diminuarea TVA-ului colectat) poate fi efectuata numai dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii insolventei prin care se constata falimentul debitorului.

Acest lucru presupune ca dvs. sa aveti creanta inscrisa in tabloul creditorilor.


Cat despre faptul ca nu mai sunteti inregistrat in scopuri de taxa incepand cu 1 ianuarie 2011, acest aspect il veti analiza in acel moment, in functie de legislatia in vigoare raportat la calitatea dvs. de creditor si la regimul de taxa pe care il veti aplica in acel moment.


Legea 571/2003 cu modificarile ulterioare:

ART. 138 Ajustarea bazei de impozitare
Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:

d) ]în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;.


Ultima modificare: Duminică, 2 Octombrie 2011
Management Account, Consultant fiscal
Multumesc! Intrebare: Daca azi nu mai sunt platitor de TVA cum recuperez un TVA platit acum 2 ani Din ce fond se deduce? Din impozitul pe profit, din impozitul pe dividente???
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
horia51, utilizator
de ce trebuie sa recuperati un tva platit catre stat acum 2 ani?
l-ati incasat de la clienti si l-ati virat mai departe catre buget. nu trebuie sa mai recuperati nimic.
Pe factura in cauza de 30.000 lei(ron) nu am incasat nici un leu. Mai mult, am platit TVA-ul din buzunar inclusiv accesorii. Pentru aceasta suma cumparatorul a emis CEC-uri, nu le-a onorat si s-a declarat falimentar dupa ce a vandut bunul cumparat la 1/2 din pret.

Alte discuții în legătură

Recuperare tva si impozit pe profit de la firme falimentare mihai.xyz mihai.xyz Ma ajutati, va rog, cu un raspuns: recuperarea TVA si impozit pe profit in cazul facturilor emise catre firme falimentare se poate face numai pentru facturile ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)
Ajustarea bazei de impozitare client in faliment Cos78 Cos78 Se poate face ajustarea bazei de impozitare in baza unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila de incetare a procedurii insolventei, daca ... (vezi toată discuția)