avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... recuperare TVA si impozit pe profit de la firme ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

recuperare TVA si impozit pe profit de la firme falimentare

Ma ajutati, va rog, cu un raspuns: recuperarea TVA si impozit pe profit in cazul facturilor emise catre firme falimentare se poate face numai pentru facturile inscrise in tabelul creantelor sau si pentru restul? Dintr-o greseala nu am inregistrate toate facturile emise catre o firma falimentara in tabelul creantelor si nu stiu, in caz ca nu recuperez nimic, daca pot sa imi recuperez taxele si pentru facturile neinscrise. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 11:19, 28 Ianuarie 2010
mihai.xyz a scris:
recuperarea TVA si impozit pe profit in cazul facturilor emise catre firme falimentare se poate face numai pentru facturile inscrise in tabelul creantelor sau si pentru restul? Dintr-o greseala nu am inregistrate toate facturile emise catre o firma falimentara in tabelul creantelor si nu stiu, in caz ca nu recuperez nimic, daca pot sa imi recuperez taxele si pentru facturile neinscrise.

Buna ziua,
Mesajul Dvs. este confuz:
- ce TVA si impozit sa recuperati de la o SC (in insolventa sau nu) ?
- In ceea ce priveste facturile neinscrise in tabelul creditorilor in cadrul termenelor fixate de Lichidator si avizate de Judecatorul sindic, in principiu, ele raman in afara procedurii. (trebuie analizata speta concreta)
Cu stima
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
legalmgm, utilizator
Ma refer la factura de stornare a facturii emise catre firma falimentara. Aceasta factura de stornare poate fi facuta pe intreg cuantumul debitului inregistrat de societatea falimentara sau doar pe cuantumul debitului inscris in tabelul creditorilor?
mihai.xyz a scris:
Ma refer la factura de stornare a facturii emise catre firma falimentara. Aceasta factura de stornare poate fi facuta pe intreg cuantumul debitului inregistrat de societatea falimentara sau doar pe cuantumul debitului inscris in tabelul creditorilor?

Buna ziua,
Mesajul Dvs. iar este confuz:
- daca efectiv ati livrat marfa (prestat serviciul) catre SC in insolventa, de ce sa faceti "storno" la facturi ?
- daca faceti "storno" la facturi, creanta nu mai exista, nici macar in Tabelul creditorilor.
Fiti mai clar si mai explicit.
Cu stima,
Conditii de ajustare a bazei de impozitare a TVA

Existenta unei hotarari definitive si irevocabile de inchidere a procedurii de declarare a falimentului permite creditorului firmei insolvente ajustarea bazei de impozitare aferente livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii efectuate anterior deschiderii procedurii de insolventa.

Astfel, baza de impozitare inscrisa intr-o factura emisa initial catre un client bun platnic la momentul faptului generator poate fi redusa partial sau total in situatia in care contravaloarea acesteia nu se mai poate incasa datorita falimentului beneficiarului.

Reducerea bazei de impozitare se efectueaza la nivelul sumei neincasate inregistrate in soldul debitor al contului 411. O factura emisa initial catre un client poate sa fie partial incasata sau poate sa fie integral neincasata. Astfel, in functie de situatia existenta, dovedita cu documente si evidente contabile, ajustarea bazei de impozitare a TVA se poate limita doar la suma partial neincasata sau se poate extinde la intreaga suma facturata, neincasata. Prin ajustarea bazei de impozitare se reduce in mod corespunzator si suma TVA colectata initial, la data emiterii facturii.
Temeiul de drept pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA

D.p.d.v. fiscal, ajustarea bazei de impozitare este permisa prin art. 138 lit. d) din Codul fiscal si poate fi efectuata numai dupa data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei si
numai daca hotararea respectiva a ramas definitiva si irevocabila.
Spre deosebire de legislatia privind TVA, in sectiunea din Codul fiscal care reglementeaza impozitul pe profit nu se prevede in mod expres obligativitatea existentei unei hotarari judecatoresti „definitive si irevocabile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la facturi neincasate de la firme aflate in insolventa Anca T. Anca T. Exista posibilitatea recuperarii (sub o forma sau alta) TVA achitat deja pentru facturile emise dar neincasate de la firme aflate in insolventa sau ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva liliana state liliana state Buna ziua tuturor, Ma poate ajuta cineva?????????Am un client neincasat din luna mai 2007.Atunci am emis factura,m-am inregistrat cu venit si tva de ... (vezi toată discuția)