avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere patrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere patrimoniala

acum 3 ani mi s-a dat un spor se 15%. Vine un control care spune ca de fapt trebuia sa mi se dea 10 %. Dar cel care a controlat, aprobase acum 3 ani acest spor. Acum mi se spune ca eu sa platesc greselile contabilei si directorului. Dansii poarta responsabilitatea prin fisa postului sa calculeze salarii sa aplice legislatia. Sa fie raspunzatori pana la capat. Neindeplinirea responsabilitatilor postului duce la consecintele adecvate.Eu stiu ca raspundere patrimoniala este atunci cand se poate retine, ca eu as fi făcut dovada neglijentei în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Deci nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile răspunderii patrimoniale prev.de art. 270 Codul Muncii.
Raspunderea patrimoniala are ca temei vinovăţia celui în cauză, întrucât angajarea răspunderii se face pentru prejudiciul suferit din culpa angajatorului, sau pentru pagubele produse angajatorului din vina salariaţilor şi în legătură cu munca lor. Pentru stabilirea răspunderii patrimoniale, caracterul ilicit al faptei se analizează în raport cu obligaţiile de serviciu, ce decurg din contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern. Un reper esenţial este, din acest punct de vedere, fişa postului. Unitatea trebuie să facă dovada sarcinilor de serviciu ale salariatului a căror neîndeplinire sau îndeplinire necorespunzătoare au cauzat prejudicii. Salariatul răspunde personal pentru fapta proprie.

Pentru antrenarea raspunderii patrimoniale impotriva salariatului trebuie ca salariatul sa se faca vinovat de o incalcare a atributiilor de serviciu ce a condus la prejudicierea angajatorului. Pentru a retine vinovatia salariatului trebuie deci analizata concret fapta si imprejurarile in care a fost savarsita in raport de atributiile de serviciu ale salariatului pentru a putea constata daca poate fi retinuta vreo culpa a salariatului in producerea pagubei.Raspunderea patrimoniala propriu-zisa se intemeiaza deci pe o fapta savarsita cu vinovatie.
La dosarul din instanta angajatorul nu a depus nici un document doveditor pana la al 2-lea termen.
Nu pot formula intampinare deoarece nu exista dovezi si probe. Ce pot face acum la acest termen?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:55, 1 Octombrie 2011
De fapt, angajarea raspunderii patrimoniale se bazeaza in acest caz pe obligatia de restituire a unei sume de bani incasate nelegal ... codul muncii prevede ca, salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
Obligaţia de restituire a sumelor necuvenite se fundamentează pe instituţia plăţii nedatorate.

Dvs puteti chema in garantie pe acele persoane vinovate de acordarea acelui spor care acum a devenit nelegal.
deci sa chem in garantie directorul si contabilul care sunt de fapt vinovati pentru neglijenta in serviciu?
eloria a scris:

deci sa chem in garantie directorul si contabilul care sunt de fapt vinovati pentru neglijenta in serviciu?


Mi se pare normal sa-i chemati in garantie pe acestia, intrucat din vina lor s-a cauzat acel prejudiciu .. mai ales in conditiile in care cel care a controlat aprobase acordarea acelui spor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei legal? ovidana ovidana Un angajat a creat societatii un prejudiciu major in urma unui accident rutier produs din culpa exclusiva a acestuia, astfel autocamionul condus de catre ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala a salariatului - rog urgent raspuns cati81 cati81 Buna! Am lucrat acum 2 ani ca sef de magazin la o firma destul de cunoscuta. In momentul angajarii, m-au condus in magazin, m-au prezentat ca noua sefa si ... (vezi toată discuția)
Responsabilizare - conform functiei din c.i.m. si c.o.r.? ContSters76466 ContSters76466 Bun gasit, tuturor, Intrebarea mea este: cum poate fi tras la raspundere un salariat al unui SRL, conform functiei ocupate, care figureaza in Contractul ... (vezi toată discuția)