avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MANDATORIU
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MANDATORIU

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns :
In 1998 am dat o procura speciala pentru vanzarea unui apartament mostenit de la tatal meu. Pretul de vinzare era trecut in dolari.
Or, am avut surpriza sa primesc mai putini bani decit eu am cerut in procura deci eu consider ca a fost o incalcare a mandatului dat. Am contactat un avocat si mi-a spus "In Romania, este normal - iar la acea data era mandatoriu, ca tranzactiile sa fie facute in moneda nationala, urmand ca echivalenta in dolari sa se stabileasca la cursul de schimb oficial de atunci". Eu consider ca chiar daca este asa, deci mandatarul trebuia sa fixeze pretul apartamentului in lei = pretul cerut in dolari X pretul dolarului in momentul acela. Eu as fi acceptat mai putini bani daca eu i-as fi dat un pret in lei stiind fluctuatia pretului dolarului dar eu i-am cerut pretul meu in dolari.
In plus, in procura mea am specificat ca vinzarea nu poate sa aiba loc decit dupa ce cumparatorul aduce proba notarului de depunerea pretului cerut in banca mea. Ori notarul a facut vanzarea fara sa tina cont de clauza din procura. In cererea adresata notarului public de catre mandatar apare mentiunea :Am acordul telefonic al matusii mele" mentiune care a fost semnata.

Astept de la Dumneavoastra un raspuns, ce trebuie sa fac acum (vinzarea a avut loc in 1999).

Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 19:29, 10 Septembrie 2008
dupa 9 ani, nimic. dreptul dvs de a cere executarea intocmai a mandatului s-a prescris la 3 ani de la momentul executarii acestuia.
Termenul mandatoriu ... nu exista.
Cred ca ati facut o inovatie combinand termenul "notoriu" (la acea data era de notorietate ca ... cred ca asta a vrut sa spuna) cu "mandat".

Daca discutam despre o vanzare din 1999, parerea mea e sa va ... impacati cu gandul. (eventuale motive de nulitate relativa puteau fi invocate in termen de 3 ani). Banuiesc ca pretul, indiferent cum a fost calculat si daca era in preziua vanzarii ori dupa ea, l-ati primit.
Multumesc pentru raspunsul Dvs. Le termen mandatoriu mi a fost scris de un avocat nu eu sint cea care l-a inventat. Pretul pe procura a fost dat in dolari deci nu vad de ce si cu acordul cui s-a schimbat pretul apartamentului. Intrebarea mea este daca notarul are dreptul sa schimbe clauzele dintr-o procura speciala?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu un simplu acord telefonic tobescu tobescu Buna sera, am si eu inca o intrebare : un avocat public poate sa vanda un apartament numai cu un simplu acord telefonic? Eu am dat procura pentru vanzarea unui ... (vezi toată discuția)
Procura speciala vanzare apartament Mona_2014 Mona_2014 Buna ziua ! Trebuie sa fac o procura pentru vânzarea unui apartament. Ce clauza trebuie sa contina? Trebuie sa fiu atenta la vreun detaliu in redactarea ei ... (vezi toată discuția)
Procura speciala pentru vanzare teren henriettebondar henriettebondar Petentul X a fost mandatat prin procura speciala pentru vanzarea unui teren ,in continutul actului se specifica faptul ca poate sa-si vinda si lui ... (vezi toată discuția)