Ce poate face un salariat in cazul in care angajatorul doreste sa impuna unui numar de salariati sa isi dea demisia pentru a evita procedura legala de concediere colectiva?
Un amic a fost anuntat ca trebuie sa se prezinta in data de ... pentru a-si da demisia, fara ca macar sa i se ofere ceva plati compensatorii pentru incetarea contractului. Cum se poate proteja salariatul de un asemenea abuz? Mentionez ca angajatorul nu are niciun motiv pentru a incerca sa il concedieze pentru alte motive (disciplinar, pentru performanta scazuta etc).
Inspectorii pot discuta si cu cealalta parte, cu angajatii carora li s-a impus sa-si semneze demisiile ,nu numai cu angajatorul.Nu este vorba despre un singur angajat,ci din comentariu deduc ca sunt mai multi aflati in acesta situatie.
Chiar daca ar reiesi asa ceva, tot nu-i ajuta cu ceva sesizarea la ITM .. in aceste cazuri , ITM-ul nu-l poate indruma pe petitionar decat sa se adreseze instantei de judecata ...
Posibil sa incerce atunci o concediere disciplinara ... parerea mea este ca in aceste situatii , exista posibilitatea ca angajatorii respectivi sa nu fi platit contributiile catre bugetul de stat.
Nu vad de ce se eschiveaza atata, intrucat somajul nu este platit de catre ei , ci de catre stat.
Are nevoie de o motivatie justificata pt. a concedia disciplinar si sigur angajatorul este convins ca decizia va fi atacata in instanta cu castig pt. fostii angajati.
Asa incat, merge pe intimidare si obliga angajatii sa-si dea demisia.
Va fi mult mai greu de dovedit de angajat ca consimţământul său a fost viciat prin eroare, dol sau violenţă.
Dar cauza,ati indentificat-o cu siguranta,este vorba despre contributii sociale neachitate, de catre angajator,posibil doar la somaj sau chiar la sanatate sau pensii.
"demisie in alb"
usersl
In urma cu doua luni m-am angajat la un ABC care are un patron mai mult decat precaut. Mi-a spus sa semnez o cerere de demisie ,,pentru orice eventualitate\". ... (vezi toată discuția)