avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva mascata in demisie acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva mascata in demisie acordul partilor

Buna ziua,

Am nevoie de o lamurire in ceea ce priveste "concedierea colectiva" care este mascata in "demisia cu acordul partilor". Intr-o societate se face reorganizarea functiilor, mai nou se recurge la aceasta varianta, de demisie cu plata unor salarii compensatorii. Aceasta practica nefiind declarata la ITM!?! Este legal?

Poate societatea sa te oblige sa semnezi acea demisie la zi cu plata salariilor conform vechimii in munca? Daca da, mai beneficiezi de ajutorul de somaj? (dupa cate cunosc nu se poate)

Daca nu se semneaza, ce se poate intampla? Care sunt riscurile pentru angajat? Care sunt caile de constrangere?

Multumesc pentru raspuns,

cu stima,

Diana
Cel mai recent răspuns: diadora_74 , utilizator 17:22, 9 Septembrie 2013
1. Modul in care doreste sa inceteze un angajator raportul de munca nu se declara la ITM.
La ITM se declara, prin REVISAL, incetarea c.i.m.

2. Demisia la zi nu exista . Fie este vorba despre o incetare a c.i.m. prin demisie , fie cu acordul partilor.
Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

art.81 C.mun.

(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor sau prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, având în vedere că ambele modalitati de incetare a c.i.m. sunt motive imputabile acestuia.

4. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Angajatorul nu poate obliga pe nimeni sa-si dea demisia , chiar daca salariatului i se ofera anumite salarii compensatorii.
Daca incetarea contractului individual de munca se face prin demisie (art.81 din Codul muncii) sau prin acordul partilor (art.55b din Codul muncii) atunci salariatul nu poate beneficia de indemnizatie de somaj.
diadora_74 a scris:

Buna ziua,
.......

Daca nu se semneaza, ce se poate intampla? Care sunt riscurile pentru angajat? Care sunt caile de constrangere?

....
Diana



Daca nu semneaza , exista posibilitatea concedierii acestuia din motive care tin sau nu de persoana lui.

Caile de constrangere din partea unui angajator pot fi diverse , de la efectuarea unor anumite presiuni si pana la amenintarea cu concedierea.
Si nu poate fi atacata in instanta ? Daca se poate demonstra ca s-au facut presiuni sau a fost amenintat/contrans cu concedierea ?
Se poate ataca in instanta decizia de incetare a c.i.m.

Salariatul poate solicita instanţei anularea demisiei sale ca act juridic unilateral, în cazul în care consimţământul său a fost viciat prin eroare, dol sau violenţă.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in data de 23.10.2021 ar fi trebuit sa reincep munca ... Lorena2 Lorena2 Buna ziua, In data de 23.10.2021 ar fi trebuit sa reincep munca dupa concediu crestere copil,postul a fost ocupat sau nu se poate cu alte cuvinte, ca ... (vezi toată discuția)
Somare depunere demisie utilizatornou_2014 utilizatornou_2014 Buna ziua, Sora mea este angajata la o banca pe un post de recuperator creante de 11 ani. Pe fiecare luna au targeturi, enorm de mari de indeplinit, din ce ... (vezi toată discuția)
Lnsolventa angajator, demisie si recuperare drepturi ManuDumi ManuDumi Buna ziua, Fiica mea este inca angajata la o firma careia i s-a cerut insolventa, sanse de redresare nu mai sunt, toti colegii au demisionat, este angajata ... (vezi toată discuția)