avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil pana la 2 ani

1.Am un salariat care doreste sa-si ia concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, deoarece sotia nu lucreaza.Copilul s-a nascut pe 28.08.2011.Ca sa poata lua concediu pentru cresterea copilului trebuie sa treaca cele 42 zile, adica sa inceapa ( dupa calculele mele) concediu in data de 10.10.2011?
2 In luna decembrie 2010 si ianuarie 2011 salariatul a avut cate 10 zile fara plata, dar avut venituri care au fost impozitate.Il poate afecta acest lucru?
3. Care este diferenta intre concediu paternal si concediu de crestere a copilulu in varsta de pana la 2 ani?
Eu cum inregistrez in revisal suspendare cf art 51 (c) sau 51(a)?

Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 11:30, 3 Octombrie 2011
1. Deoarece sotia nu lucreaza si nu poate beneficia de concediu de maternitate tatal poate intra in CCC de la data nasterii copilului.

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt permise si fractiunile de luna.
- Depinde ce venituri impozabile a avut. Daca sunt venituri profesionale acestea sunt luate in calculul indemnizatiei pentru CCC.

3. - Concediul paternal este prevazut in Legea 210/1999 si este format din 5 zile lucratoare platite de angajator din fondul de salarii si de care beneficiaza tatal si se acorda, la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului (daca nu l-a solicitat pana acum, nu il mai poate solicita.
- CCC pana la 2 ani este platit de Agentia pentru Prestatii Sociale pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

4. Suspendarea CIM se face conform art.51(1), lit.a) din Codul muncii.
multumesc mult pentru raspunsuri!
1. tatal poate sa intre in concediu de crestere copil imediat dupa ce s-a nascut copilul, nu trebuie sa astepte sa treaca cele 42 zile (doar mamele sunt conditionate);

2. are dreptul daca a efectuat cel puţin jumatate din zilele lucratoare in lunile in care a fost in concediu fara plata si a realizat venituri supuse impozitului.

3. concediul parental se da pentru o perioada de 5 zile dupa nasterea copilului si se poate prelungi pana 15 zile daca tatal face un curs de puericultura. in aceasta perioada, tatal este platit de catre angajator.

concediul de crestere copil pana la 2 ani este pentru parintele care a realizat timp de 12 luni inainte de nasterea copilului venituri impozabile. mai exista posibilitatea ca tatal sa solicite stimulentul de insertie in valoare de 500 lei, daca are venituri impozabile (daca isi continua activitatea). indemnizatia pe care o primeste tatal in perioada concediului de crestere copil sau stimulentul (in functie de ce opteaza), sunt platite de agentia de prestatii sociale.

in ceea ce priveste inregistrarea in revisal, nu va pot da eu un raspuna avizat.
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2011
dianami, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu paternal eujad eujad un salariat caruia i-a nascut sotia vrea sa intre in concediu paternal. Cu ce data poate intra?se inscriu in carnet suspendarea celor 5 zile pe care le-a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Lumysss Lumysss Buna ziua, am si eu cateva intrebari legate de acest subiect si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am un baietel care inplineste 2 ani pe 03.11.2016 si am ... (vezi toată discuția)
Viitor tatic analici analici Buna ziua Sotia mea este insarcinata,dupa nastere ea doreste ca dupa trei luni sa revina la serviciu si sa preiau eu sarcina de a sta acasa cu copilul ... (vezi toată discuția)