In speta mi s-a facut proces verbal pentru depasirea limitei de viteza cu peste 50 km/ora pe care l-am contestat in instanta ,iar pe fond ,desi necomunicata instanta a schimbat decizia de plata in avertisment,fara a se pronunta in nici un fel ,nici ca mentine ,nici ca anuleaza masura complementara a suspendarii permisului ,iar acum intentionez sa atac aceasta decizie in recurs .pe fond am sustinut ca nu ma aflam in localitate unde limita e 50 ci in afara unde era 90 eu fiind surprins de radar cu 122 km/ora pe dn . am cerut sa se depuna actele metrologice etc,politia a depus doua poze destul de neclare asupra faptului daca eram sau nu in localitate.Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1.ce sanse am ca in recurs instanta sa pronunte anularea masurii complementare a suspendarii permisului ,tinand cont ca pe fond s-a pronuntat pentru schimbarea amenzii in avertizment(adica a considerat implicit ca aveam o viteza suficient de mica pentru a nu fi calificata drept contraventie )?
2.daca nu s-a facut proba cu martori o mai pot cere in recurs ?
3.in general ce pot sustine in recurs pentru anularea suspendarii?
4.daca se mentine in recurs suspendarea permisului cine ia hotararea pe cat timp 30 sau 90 de zile,instanta sau politia?
5.daca politia rutiera braila decide suspendarea pe 90 ,pot cere eu politiei prahova (unde a fost emis permisul) sa o micsoreze la 30 ? daca da in ce conditii ? pot obtine micsorarea la 30 de zile fara examen? sau chiar si daca se mentine suspendarea pe 90 ,dupa scurgerea termenului tot trebuie sa mai dau examen? sa fiu sincer nu cred ca mai am nervii sa sustin examenul .
6.cat timp e valabila fisa medicala necesara la eliberarea unui nou permis dupa expirarea celui nou?
Va multumesc anticipat ca incercati sa ma ajutati !
asadar daca nu promovez examenul nu exista nici un termen in care suspendarea se incheie de drept fara sa mai sustin examen? nu-mi vine sa cred ,chiar asa e ?
si daca nu iei examenul in decursul celor 90 de zile poti sa te programezi dupa aceea in fiecare zi sau e imposibil?de cate ori te poti programa ulterior in decurs de o luna ?
Va multumesc frumos pentru raspuns !
(1) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, la cererea titularului, în următoarele cazuri:
b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile, dacă titularul a promovat testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
(3) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de către contravenient se efectuează de către serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, în cazul în care sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile.
(4) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie constă în completarea unui test-grilă, ce conţine 15 întrebări din legislaţia rutieră. Este declarată "promovată" persoana care a formulat răspunsul corect la cel puţin 13 întrebări.
(5) Contravenientul este obligat să susţină examenul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, în perioada executării sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce, în zilele stabilite, săptămânal, la nivelul serviciului poliţiei rutiere.
buna ziua,
sa inteleg ca micsorarea pedepsei de la 90 la 30 de zile,dupa promovarea examenului cu 15 intrebari, este de competenta sefului politiei care ti-a emis permisul,nu?
de ex. daca dau in radar in timisoara si eu am permisul luat in brasov cine decide asupra micsorarii pedepsei, politia care m-a sanctionat (ex. timisoara) sau politia care mi-a emis permisul(ex brasov)?