avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Care informatii pot fi considerate date cu caracter ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Care informatii pot fi considerate date cu caracter personal?

Buna ziua,
Ma adresez dvs. cu rugamintea clarificarii notiunii de "date cu caracter personal". Adaug faptul ca nu am pregatire juridica, am citit/rasfoit site-ul A.N.S.P.D.C.P. si legile care fac referire la prelucrarea datelor cu caracter personal si protecţia vietii private in sectorul comunicaţiilor electronice.
Va prezint doua situatii:
1. Cetateanul X inregistreaza domeniul international domeniu.tld; la inregistrare, din buna intentie, furnizeaza "registratorului" datele solicitate (nume, adresa, nr. de telefon, email). Dupa un an domeniu.tld expira (fara a fi folosit) el fiind cumparat de cetateanul Y. Acesta spam-eaza site-ul firmei Z care publica datele vechi gasite la "registator" ale cetateanului X aducand grave injurii la adresa persoanei. Cetateanul X contacteaza firma Z explicand situatia, aducand dovezi(factura registrator) care certifica faptul ca in perioada in care a fost spam-ata domeniu.tld nu i-a apartinut si solicitand stergerea datelor (nume, adresa, nr. de telefon, email), dar se loveste de un refuz, firma Z continuand sa calomnieze. Firma Z nu este operator de date cu caracter personal. Care sunt pasii de urmat pentru stergerea datelor si injuriilor de pe site-ul firmei Z?
2. Firma X exploateaza site-ul domeniu.tld, site de anunturi vanzare autovehicule second hand. La inregistrare site-ul solicita date ca: utilizator, nr de telefon, email, marca autovehicul, tip (uneori si VIN-Vehicle Identification Number), culoare, capacitate cilindrica, nr. de inmatriculare samd, fara insa a conditiona inscrierea de completarea tuturor campurilor. Firma X nu are calitatea de operator de date cu caracter personal. Se impune acest lucru? Daca ar solicita nume, prenume si VIN ar fi necesara inscrierea la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal?
Care sunt datele cu caracter personal? Doar codul numeric personal prin unicitatea lui? Alaturarea unor date ca nume, prenume, adresa si nr de telefon nu poate fi incadratata tot in categoria asta?
Va multumesc anticipat pentru timpul si raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: tabarles , utilizator 20:42, 16 Octombrie 2011
cnp, nume, adresa, voce, imagine, date financiare (daca aveti un ctr de credit), etc
Daca firma de webhosting nu este din Romania, nu se supune legilor romanesti. In acest caz, puteti sesiza autoritatile din tara in care s-a petrecut isprava, in masura in care datele cu caracter personal sunt protejate in tara respectiva. Daca n-aveti bani de cheluit pentru asta si mai ales daca daunele care ar putea fi platite pentru compensarea pagubei nu compenseaza eforturile facute, atunci mai bine renuntati sa mai dati firma in judecata. Alternativa ar fi o plangere la autoritatea nationala pentru protectia datelor cu caracter personal sau la politia din tara respectiva. Daca spammerul a folosit pagini de web apartinand fostului detinator al websiteului, s-ar incadra la violarea drepturilor de autor/piraterie informatica.
Pentru situatia 1, eu zic ca registratorul e in culpa. Dupa expirarea domeniului firma Z nu ar mai fi trebuit sa gaseasca datele cetateanului X la registrator, ci pe cele ale cetateanului Y.
Buna seara,

Speta e reala? Daca da, mi se pare o chestie misto.

Legea 677/2001 are o viziune foarte larga cu privire la datele cu caracter personal (nume, prenume, adresa, mail, etc.) CNP-ul este chiar data cu caracter special.

Aceeasi viziune exagerat de larga o are si asupra operatorilor de date cu caracter pers, orice pers care primeste, colecteaza, consulta, etc. date cu caracter pers.

Mai mult de atat, operatorul este responsabil de soarta bazei de date cu caracter pers dupa ce nu o mai foloseste indiferent daca a primit datele cu sau fara consimtamantul persoanei vizate.

1. Legea 677 spune exact care sunt pasii de urmat pentru stergerea datelor.

2. Faceti notificare ca nu costa si nici nu doare.

3. Nu aveti incredere/baza/orice altceva in ANSPDCP, orice cerere este insotita de un raspuns incolor, insipid si inutil.

Peace out!

Buna ziua!
Si eu am patit o chestie asemanatoare,fostul patron mi-a folosit cnp-ul pentru a-mi afla un cont bancar personal.Ce pot face pentru a plati pentru ce a facut?Va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Spam prin sms. nu este ilegal să hartuiești pe cineva cu mesaje, nedându-i posibilitatea să se dezaboneze? pradan pradan Buna ziua, Tot primesc spam prin sms de la 4 numere de Vodafone facand reclame la lenjerii-shop.ro Am inteles ca vodafone a mai fost amendat pentru sms ... (vezi toată discuția)
Cum pot afla identitatea administratorilor unui sait care publica date personale fara acordul persoanelor in cauza? sau unde reclam? Catalina Covaliu Catalina Covaliu Buna ziua tuturor, poate sa ma ajute cineva cu datele de contact , orice informatie posibila, pentru sit-ul [b]FIRME.INFO[/b] ???? Pe acest sit, sunt afisate ... (vezi toată discuția)
Cnp adrian577 adrian577 Buna ziua , angajatorul are vrun drept sa foloseasca CNP-ul in alte inscrisuri fara a-ma instiinta. Cu alte cuvinte a facut o lista cu toti angajati din firma ... (vezi toată discuția)