avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Care informatii pot fi considerate date cu caracter ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Care informatii pot fi considerate date cu caracter personal?

Buna ziua,
Ma adresez dvs. cu rugamintea clarificarii notiunii de "date cu caracter personal". Adaug faptul ca nu am pregatire juridica, am citit/rasfoit site-ul A.N.S.P.D.C.P. si legile care fac referire la prelucrarea datelor cu caracter personal si protecţia vietii private in sectorul comunicaţiilor electronice.
Va prezint doua situatii:
1. Cetateanul X inregistreaza domeniul international domeniu.tld; la inregistrare, din buna intentie, furnizeaza "registratorului" datele solicitate (nume, adresa, nr. de telefon, email). Dupa un an domeniu.tld expira (fara a fi folosit) el fiind cumparat de cetateanul Y. Acesta spam-eaza site-ul firmei Z care publica datele vechi gasite la "registator" ale cetateanului X aducand grave injurii la adresa persoanei. Cetateanul X contacteaza firma Z explicand situatia, aducand dovezi(factura registrator) care certifica faptul ca in perioada in care a fost spam-ata domeniu.tld nu i-a apartinut si solicitand stergerea datelor (nume, adresa, nr. de telefon, email), dar se loveste de un refuz, firma Z continuand sa calomnieze. Firma Z nu este operator de date cu caracter personal. Care sunt pasii de urmat pentru stergerea datelor si injuriilor de pe site-ul firmei Z?
2. Firma X exploateaza site-ul domeniu.tld, site de anunturi vanzare autovehicule second hand. La inregistrare site-ul solicita date ca: utilizator, nr de telefon, email, marca autovehicul, tip (uneori si VIN-Vehicle Identification Number), culoare, capacitate cilindrica, nr. de inmatriculare samd, fara insa a conditiona inscrierea de completarea tuturor campurilor. Firma X nu are calitatea de operator de date cu caracter personal. Se impune acest lucru? Daca ar solicita nume, prenume si VIN ar fi necesara inscrierea la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal?
Care sunt datele cu caracter personal? Doar codul numeric personal prin unicitatea lui? Alaturarea unor date ca nume, prenume, adresa si nr de telefon nu poate fi incadratata tot in categoria asta?
Va multumesc anticipat pentru timpul si raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: tabarles , utilizator 20:42, 16 Octombrie 2011
Infractiuni/contraventii ar fi mai multe: spam, calomnie, abuz al datelor personale. Singura problema in ce masura poate respectiva firma sa plateasca daune, care este sansa de a fi condamnata la plata unor daune, in ce mod va fi executata hotararea judecatoreasca (de exemplu daca firma are suficient capital pentru a plati acesti bani, daca executorul judecatoresc poate gasi adresa directorului/proprietarului firmei sau se afla intr-o a treia tara, cum ar fi China, Rusia, etc.) In acest caz efortul de a o da in judecata poate fi prea mare pentru daunele care ar putea fi efectiv obtinute. In masura in care e vorba de infractiuni/contraventii, poate fi sesizata politia din tara in care se afla firma sau autoritatea nationala de telecomunicatii, care vor urmari infractiunile/contraventiile in penal sau administrativ. In acest caz nu se mai pune problema platii daunelor, ci doar a pedepsirii firmei respective.

In general, firmele care trimit spam sunt deja certate cu legea si e improbabil sa mai plateasca daune in civil, pentru ca instantele care ar constata faptele firmei ar pedepsi-o in penal sau administrativ si nu ar mai ramane bani pentru daune civile. Plus ca astfel de firme se ascund pentru a nu fi descoperite, fiind deci improbabil ca adresa raportata la inregistrarea domeniului sa fie adresa reala a firmei. In acest caz, cheltuielile cu trasarea platilor pentru hosting nu s-ar justifica, inafara cazului in care firma este foarte bogata si ar exista o sansa rezonabila de a o face sa plateasca. Firma poate fi de fapt un amarat dintr-o tara saraca care a picat in ispita facerii de bani prin trimiterea de spam. amarat ale carui castiguri sunt insuficiente pentru a plati daunele cerute.

Plus ca daunele trebuiesc dovedite concret, nu merge "cer 100 000 euro pentru defaimarea mea ca sofer de autobuz din Caracal", deoarece multe tari nu acorda daune punitive, ci doar daune care pot fi demonstrate ca fiind pierderi avute in mod real si doar daca ele sunt cauzate in mod strict de fapta celui de la care se cer daunele.

In ce priveste practicile de spam, este foarte frecventa folosirea unor nume false in vederea eludarii protectiilor anti-spam. Acest lucru nu inseamna ca este legal ce a facut firma, ci doar ca este practicat pe scara larga de cei care isi ascund identitatea pentru a putea trimite spam.
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2011
tgeorgescu, utilizator
In functie de imprejurarile concrete cred ca s-ar putea aplica legea romana in cazul in care Z ar fi de nationalitate romana, sau regulamentul 44 in cazul in care ar fi dintr-un stat membru al Uniunii.

In orice caz, desi nu e recomandat de majoritatea utilizatorilor, eu as apela la ANSPDCP pentru stoparea prelucrarii datelor cu caracter personal.
otesani a scris:

cnp, nume, adresa, voce, imagine, date financiare (daca aveti un ctr de credit), etc


Daca-i asa, atunci la recensamint cum vom proceda? Cum ne putem proteja aceste date ,conf. lg. ?
In mod normal, autoritatea care administreaza datele primite de la populatie este operator de date cu car pers si raspunde de protectia acestora.

Cel mai simplu e sa ne uitam daca mentioneaza pe actele prezentate numarul de ordine in lista cu operatori. Conf legii, sunt obligati sa mentioneze acest nr pe toate actele.

In concluzie, nu stiu daca e cazul sa ne ingrijoram cu privire la recensamant.

Ca fapt divers, de multe ori se intampla sa gasesti CNP-ul unei persoane la o simpla cautare pe google, eu l-am gasit pe al meu intr-un comunicat de la facultate :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spam prin sms. nu este ilegal să hartuiești pe cineva cu mesaje, nedându-i posibilitatea să se dezaboneze? pradan pradan Buna ziua, Tot primesc spam prin sms de la 4 numere de Vodafone facand reclame la lenjerii-shop.ro Am inteles ca vodafone a mai fost amendat pentru sms ... (vezi toată discuția)
Cum pot afla identitatea administratorilor unui sait care publica date personale fara acordul persoanelor in cauza? sau unde reclam? Catalina Covaliu Catalina Covaliu Buna ziua tuturor, poate sa ma ajute cineva cu datele de contact , orice informatie posibila, pentru sit-ul [b]FIRME.INFO[/b] ???? Pe acest sit, sunt afisate ... (vezi toată discuția)
Cnp adrian577 adrian577 Buna ziua , angajatorul are vrun drept sa foloseasca CNP-ul in alte inscrisuri fara a-ma instiinta. Cu alte cuvinte a facut o lista cu toti angajati din firma ... (vezi toată discuția)