avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele personale de oricine?)

Daca la recensamant se cer date confidentiale (CNP, Serie si nr.BI, etc) este legal sau nu avand in vedere ca unii recenzori sar putea sa nu fie tocmai...corecti in a pastra secretul.
Ce trebue facut in acest caz?
Logica este corecta, insa necunoscute sunt caile Guvernului care a aprobat prin HG continutul formularelor de recensamant, care cuprind rubrica distincta si obligatorie a CNP-ului fiecarei persoane recenzate. Partea si mai proasta este ca amenda pentru refuzul comunicarii datelor solicitate este intre 2000 si 5000 RON. Recenzorul este obligat sa posede o legitimatie semnata si stampilata de seful comisiei locale de recensamant, in care sunt inscrise si seria si nr. actului sau de identitate. De retinut ca si pentru recenzor se aplica amenzi mari daca divulga datele despre care a luat cunostinta cu ocazia recenzarii.
După cum am observat, legitimaţiile recenzorilor RPL diferă de cele de la RGA 2010.
Spre deosebire de cele de la RGA , acestea nu conţin şi fotografia recenzorului .
De ce oare ? Găsesc una din aceste legitimaţii , pierdută de cineva mai neglijent........... şi îmi fac o bază de date mai ca cea a Institutului de Statistică !!!!
Din L 677/2001
Art. 5.
(1) Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu exceptia prelucrarilor care vizeaza date din categoriile mentionate la art. 7 alin. (1), art. 8 si 10, poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare.
Art. 8.
(1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:
a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul
Art. 15.
(1) Persoana vizata are dreptul de a se opune in orice moment, din motive intemeiate si legitime legate de situatia sa particulara, ca date care o vizeaza sa faca obiectul unei prelucrari

Din ce observ eu HG privind recensamantul se cam bate cap in cap cu legea 677/2001... Ce as putea sa inteleg din treaba asta ? Este pe aici cineva avizat care poate raspunde, daca in acest caz, mai sunt obligat sa furnizez datele personale ?

IN ALTA ORDINE DE IDEI, SI AICI MA ADRESEZ CELOR CARE CONDUC TARA ASTA:

1. De ce trebuie neaparat ca datele sa fie securizate in Israel (sau cel putin asa vorbeste lumea...) ? Se pot proteja si in tara foarte usor. Care este adevaratul scop al transferului datelor PERSONALE ale unui intreg popor in Israel ?

2. De ce trebuie sa furnizam informatii strict intime si personale ca :
- ce aparatura electrocasnica am in casa
- daca am termopane sau nu
- daca am centrala termica sau nu
- daca am masina sau nu - datele se pot afla de la Politia Rutiera, care detine dosare cu absolut toate vehiculele aflate in circulatie

3. De ce trebuie sa se stie adresele si veniturile celor din familie, aflati peste granite ? TOVARASI, daca vreti adrese, apelati la Ministerul de Externe care va contacta Ambasadele Romaniei de peste tot, care vor contacta la randul lor Serviciile de Evidenta Persoanelor sau Politia sau Ministerul de Interne din fiecare tara in care sunt romani. Si le cereti lor ce date vreti despre romanii care locuiesc peste granite, pentru ca ei le au.

4. CNP - vreti CNP ? Intrebati la Serviciul Public Local de Evidenta Persoanelor care apartine de Primaria din fiecare localitate

5. De ce trebuie sa se stie la ce societate muncesc si cat castig pe luna ? intrebati societatile cati angajati au, care sunt aceia, ce salarii le sunt atribuite angajatilor, etc.

6. De ce trebuie sa se stie cati bani castiga romanii plecati in strainatate la locul lor de munca? Intrebati-i pe ei, nu pe cei care au ramas in tara.

7. De ce trebuie sa se stie cati bani primesc romanii de la ceilalti mebri ai familiei lor plecati peste granite ? Daca vreti sa-i impozitati, scuze !... Pe banii aia s-au luat impozite in tarile respective !

[EDITAT - Va rog sa va controlati limbajul. Extras din Regulament: Pct. 2.2. Sunt interzise folosirea de cuvinte obscene, amenintatoare, abuzive sau indecente]

NE LAMURESTE CINEVA CU CELE DOUA CHESTII CARE SE BAT CAP IN CAP ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
Ares-3, moderator
Legea speciala a recenzamantului face inaplicabil prevederile Legii generale (677/2001), este destul de clar, informatiile trebuie furnizate, sub sanctiunea amenzii, fiecare refuza pe propriul sau risc.
In privinta informatiile de statistica, raspunzi ce vrei, nimeni nu va verifica cat castigi, ce nationlaitate ai, ce ziar citesti sau unde lucrezi.
In fiecare stat se face recenzamant periodic, nu stiu ce le frica oamenilor. Daca neaparat vrewau de pe internet fac rost de 5000 de CNP-uri, cu numele, adresa si alte date personale aferente si ce avantaj am, avand CNP-ul altuia nu pot sa-i fac nici un rau, in mod legal, nelegal si prin complicitattea unui notar as putea sa fac o procura sau un act de vanzare, dar pe cai ilicite pot sa faci multe, cu sau fara CNP.

Un om onest nu are nimic de ascuns, avere ascunsa sau bani gastigati necinstit, mai degraba nu are nici bani, ca un om care lucreaza cinstit si realizeaza ceva in tara asta, nu prea va avea din ce trai.

Cei care nu doriti sa dati CNP-ul, va este frica de ce ? .... spuneti un exemplu concret, ce va putea face acel recenzor care va vedea CNP-ul, locul si data nasterii, adresa si unele informatii private (nu chiar atat de intime cum au enumerat unii).
Pe mine nu o sa ma gaseasca acasa.
Pe voi de ce v-ar gasi acasa...?

Daca va gaseste acasa aveti obligatiile instituite de lege...

Alte discuții în legătură

Vi se pare normal sa completam rubrica cnp sau considerati ca e abuz ? Roland Mindrila Roland Mindrila Romanii sunt obligati, prin lege, sa le comunice codul numeric personal (CNP) recenzorilor, in caz contrar urmand sa raspunda ... (vezi toată discuția)
Este corect sa se ceara cnp in procesul de recensamant? alinutza9 alinutza9 Este corect sa se ceara CNP in procesul de recensamant? Exista o lege care sa interzica acest lucru? Sau macar exista o hotarare in care sa se specifice ca ... (vezi toată discuția)
Recensamant 2011: voi fi amendat daca am lapsus? cum sunt recenzati romanii stabiliti in strainatate? ce dovada am ca am fost recenzat? VapAndrei VapAndrei Buna Ziua, As dori sa stiu daca la recensamantul care a inceput astazi, institutiile statului ar avea baza legala de a ma amenda cand nu imi voi aminti ... (vezi toată discuția)