avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele personale de oricine?)

Daca la recensamant se cer date confidentiale (CNP, Serie si nr.BI, etc) este legal sau nu avand in vedere ca unii recenzori sar putea sa nu fie tocmai...corecti in a pastra secretul.
Ce trebue facut in acest caz?
Acest recensamant nu este reglementat doar prin HG 1502/2009, cu modificarile ulterioare...mai este reglementat si de Ordonanta 36/2007, aprobata prin Legea 5/2008...Hotararea de guvern trebuie sa respecte prevederile ordonantei nu sa vina in contradictie cu aceasta, pentru ca ordonanta este un act normativ superior hotararii de guvern...

In ordonanta 36/2007 avem articolul 12 care precizeaza ca cnp-ul va inregistrat si utilizat prin libera declaratie a persoanelor intervievate, in conformitate cu prevederile legii 677/2001...deci nu suntem obligati sau constransi sa ne dam cnp-ul daca nu vrem, si nici amenda nu se da...

Iar in HG 922/2011, care modifica HG 1502/2009, mai avem un articol care cam face inaplicabile amenzile in caz ca dam date incomplete sau incorecte...Art. 5 - "declaratiile populatiei inregistrate la recensamant nu pot fi utilizate in alte scopuri decat cele statistice si nici pentru stabilirea unor drepturi sau obligatii"...Pai daca nu pot fi utilizate decat in scopuri statistice, ma gandesc ca nu pot fi utilizate pentru a da amenda cuiva ca a dat date incomplete sau incorecte...iar daca nu creeaza obligatii, pai nu avem obligatia de a raspunde corect la intrebarile pe care le consideram inutile...
S-a mentionat in mod expres ca,recenzorii se legitimeaza cu legitimatia tip ecuson,pusa in piept,plus cartea de identitate.S-au tiparit afise in acest sens pe care recenzorii le-au lipit la blocuri,inainte sa vina.
Deci,daca apar alte persoane,diferite de cel caruia i s-a repartizat ,nu deschideti usa.
Eu una am pus afis cu numele meu si telefonul,sa se programeze persoanele
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
scrichy, utilizator
Nu va inteleg.
In afara de intrebarile legate strict despre starea dvs de sanatate nu vad unde este indiscretia acestui "recensamant"
Datele personale de unde le aveti? Nu cumva de la Primaria locala (CNP-ul) si de la Politia locala (serie si numar CI s.a.). Cand doriti sa incheiati un contract (telefonie mobila, cablu tv, gaze, lumina,etc) sau cand efectuati operatiuni de schimb valutar si chiar in mai multe situatii , vi se face copie dupa CI.Atunci nu va mai e frica de furtul identitatii?
Iar numarul si suprafetele proprietatilor detinute le aveti declarate la sectia financiara.
Banii primiti din strainatate prin serviciile de posta rapida nu-i puteti ridica fara prezentarea CI. Cei trimisi prin cunoscuti n-au cum sa-i monitorizeze, deci puteti sa nu-i declarati.
La intrebarile despre sanatate sua despre viata intima raspundeti dupa cum doriti. Personal o voi face evaziv.

[EDITAT - va rog controlati-va limbajul!]
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
Ares-3, moderator
@Ciolpi De ce trebuie sa-i denigram pe cei care au alte pareri decat noi, Orice suspiciuni legate de autoritati sunt intemeiate, o stie oricine traieste in Romania. Poate ca pt ceilalti dvs. sunteti [altfel], d-le. Acesta e un forum pentru oameni cu moralitate. Daca vreti sa jigniti mutati-va apucaturile pe oricare alt forum. Nimeni nu v-a cerut parerea si nici nu a solicitat sa il jigniti.
P.S. Rog pe ceilalti utilizatori sa nu mai faca analogia neintemeiata cu contractele de furnizare de servicii: in aceste cazuri este OPTIUNEA PERSONALA de a da CNP-ul, nimeni nu ne obliga sa apelam la acei furnizori. Si fiti siguri ca absolut toti au autorizatie de prelucrare a datelor personale conform L 677/2001.
La urma urmei, am obtinut o mica victorie in lupta cu abuzurile statului, vor mai urma si alte lupte. Felicitari tuturor celor care ca si mine au avut demnitatea sa spuna: NU.
Ares-3, moderator
scrichy a scris:

S-a mentionat in mod expres ca,recenzorii se legitimeaza cu legitimatia tip ecuson,pusa in piept,plus cartea de identitate.S-au tiparit afise in acest sens pe care recenzorii le-au lipit la blocuri,inainte sa vina.
Deci,daca apar alte persoane,diferite de cel caruia i s-a repartizat ,nu deschideti usa.
Eu una am pus afis cu numele meu si telefonul,sa se programeze persoanele

Problema ramanilor nu este daca au sau nu ecuson.
Oamenii nu mai au incredere nici in cei care au ecuson pentru ca pot divulga anumite informatii si nu vor putea fi dovediti niciodata in justitie tocmai pentru ca au avut ecuson.
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Vi se pare normal sa completam rubrica cnp sau considerati ca e abuz ? Roland Mindrila Roland Mindrila Romanii sunt obligati, prin lege, sa le comunice codul numeric personal (CNP) recenzorilor, in caz contrar urmand sa raspunda ... (vezi toată discuția)
Este corect sa se ceara cnp in procesul de recensamant? alinutza9 alinutza9 Este corect sa se ceara CNP in procesul de recensamant? Exista o lege care sa interzica acest lucru? Sau macar exista o hotarare in care sa se specifice ca ... (vezi toată discuția)
Recensamant 2011: voi fi amendat daca am lapsus? cum sunt recenzati romanii stabiliti in strainatate? ce dovada am ca am fost recenzat? VapAndrei VapAndrei Buna Ziua, As dori sa stiu daca la recensamantul care a inceput astazi, institutiile statului ar avea baza legala de a ma amenda cand nu imi voi aminti ... (vezi toată discuția)