avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Intocmirea Politicilor Contabile
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Intocmirea Politicilor Contabile

La sugestia colegei noastre Corina Maran (@Herra_ ) readuc in atentia Dvs.un subiect care ne intereseaza pe toti cei care lucram in domeniul financiar-contabil.
Acest link ne-a fost pus la dispozitie tot de Corina pentru a veni in ajutorul nostru.

[ link extern ]

Ultima modificare a Legii 82/1991 a contabilitatii a introdus o noua contraventie respectiv lipsa aprobarii politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie. Potrivit art. 10 din Ordinul 3055 / 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene firmele trebuie sa dezvolte politici contabile proprii.

Politicile contabile reprezintă principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la întocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.

Exemple de politici contabile sunt următoarele:

- alegerea metodei de amortizare a imobilizărilor;
- reevaluarea imobilizărilor corporale sau păstrarea costului istoric al acestora
capitalizarea dobanzii sau recunoasterea acesteia drept cheltuiala;
- alegerea metodei de evaluare a stocurilor;
- contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent;
- corectarea erorilor nesemnificative;
- capitalizarea surplusului din reevaluare;

Administratorii firmei trebuie să aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevăzute de legislatie.

Aceste politici trebuie elaborate având în vedere specificul activitătii, de către specialisti în domeniul economic si tehnic, cunoscători ai activitătii desfăsurate si ai strategiei adoptate de firme. La elaborarea politicilor contabile trebuie respectate principiile contabile generale prevăzute de prezentele reglementări.

Modificarea politicilor contabile este permisa doar daca este ceruta de lege sau are ca rezultat informatii mai relevante sau mai credibile referitoare la operatiunile entitatii. În cazul modificarii unei politici contabile, entitatea trebuie sa mentioneze în notele explicative natura modificarii politicii contabile, precum si motivele pentru care aplicarea noii politici contabile ofera informatii credibile si mai relevante, pentru ca utilizatorii sa poata aprecia daca noua politica contabila a fost aleasa în mod adecvat, efectul modificarii asupra rezultatelor raportate ale perioadei si tendinta reala a rezultatelor activitatii firmei.

Constituie contraventie neîntocmirea si neaprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei conform Legii Contabilitatii 82/1991 .

[ link extern ] /

Acelasi subiect ne-a fost adus la cunostinta la vremea respectiva prin intermediul Fin Expert Consulting si de site-ul avocatnet.

www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 13:56, 31 Octombrie 2011
se aproba :) am postat un model editabil la documente utile

www.avocatnet.ro/content/con...

acum fara gluma, colega Iuliana Bontea m-a pus in garda, asa incat am reactionat :bow:

Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Interesant subiect. Doamna Gabriela Ionescu este mereu deschisa intrebarilor. Q, de question?!
Manual politici contabile
[ link extern ]

Elaborarea politicii de contabilitate
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Politici contabile sacko sacko cf omfp 3055/2009 art.10 trebuie elaborate politici contabile proprii. Intrebarea este daca aceste politici se intocmesc si la 30 iunie (bilant semestrial) sau ... (vezi toată discuția)
Ce anexe ar trebui să cuprindă arhiva zip a situațiilor financiare interimare? ionela11 ionela11 Buna ziua, Ce anexe ar trebuii sa cuprinda arhiva zip a sit. fin interimare? In instructiunile de completare spune ceva de situatia pozitiei financiare si a ... (vezi toată discuția)
Cost achizitie cladire gabi1111111 gabi1111111 Se achizitioneaza un imobil (cu bani obtinuti din credit). Pe linga pretul platit direct furnizorului conf contract, aceasta achizitie genereaza si urmatoarele ... (vezi toată discuția)