avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme cu salarul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme cu salarul

unii sunt de parere ca este legal iar altii nu sa se acorde avans salar pe dispozitie de plata de la casierie...parerea ca este legal o are si un jurist de la itm...in codul muncii scrie ca este o dovada de plata in cazul platilor facute fara alt doc.justificativ(stat de plata,lista avans chenzinal).dar oare daca statele de plata,listele de avans chenzinal si fluturasii de salar sunt doc justificative pt plata salarului de ce oare se mai folosesc?EU NU LE-AM VAZUT SI SEMNAT NICIODATA IN 19 LUNI DE SERVICI.sa se foloseasca aceasta disp de plata la toate.in cim este prevazuta plata salarului 1 data pe luna.nu am cerut niciodata in scris la nimeni acordarea de avans salar dar in schimb mi se elibereaza pe disp de plata evident avans salar.acei bani pe care i-am primit pe disp de plata sunt banii care s-au negociat cu mine la negru pt ore suplimentare,sambete,incarcat descarcat cu mana,zeci de mii kilometrii,etc.am primit banii pe disp de plata,am semnat pe ea,cica tre sa se scada la caserie(eu sunt sofer,nu am cunostinte contabile) si nesimtitii dupa ce semnam scriau pe ea avans salar.cand am cerut salariile mi-a zis ca le-am capatat.pe disp de plata apare avans salar mai mare decat sal brut.eu aveam minimul pe economie si apaream si cu 10-12 mil avans salar.i-am dat in judecata.am vreo sansa sa-i castig?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 16:21, 14 Septembrie 2008
Deacord cu dvs. se poate da avans cu DP, dar cand se intocmesc statele acest avans trebuie sa se regasesca la rubrica "Avans" din stat.
Daca i se tot acorda salariul negociat la negru pe DP (care nu se regasi in evidentele contabile) este evaziune fiscala (ascunderea unor sume de plata impozitelor).
De aceea salariatul nu va putea demonstra niciodata ca a primit alti bani (cele 10-12 mil) decat cei de pe statele de plata.
Iar angajatorul nu avea interes sa prinda suma in stat fiindca s-ar fi ridicat considerabil costurile.
(Va rog nu mai puneti intrebari capcana, e deranjant-multumesc)
:offtopic:
Nu cred ca pun intrebari capcana? :hm:
Pentru ca aceste presupuneri nu au o baza legala. De unde stiti ca banii dati pe DP nu se regasesc in contabilitate ?
Cunosc destul de bine modul de intocmire a unui stat de plata, a unei DP sau regimul juridic al muncii si platii la negru.
Daca vroia sa-l plateasca la negru , atunci angajtorul nu-i mai dadea sa semneze o DP.
Sunt intr-utotul deacord cu dvs. Cum am indraznit sa am o parere personala?
:offtopic:
Chiar nu va inteleg aceasta atitudine?
Fiecare are liber sa-si exprime parerea , eu doar v-am expus faptul ca anumite presupuneri pe care le facem nu au o sustinere.

Intr-adevar, raspunsurile date in acest forum au doar un scop informativ. Initiatorul topicului are posibilitatea sa discearna singur in ce masura raspunsurile primite il pot ajuta in cazul supus dezbaterii.


@namiru
Insistati asupra faptului ca in contabilitate nu apar sumele ridicate de salariat cu dispozitie de plata. Si astfel angajatorul nu poate dovedii plata respectiva.
Pe langa faptul ca nu aveti cum sa stiti cu certitudine , neinregistrarea lor nu ar avea rost, angajatorul nu intocmeste DP doar asa din lipsa de activitate ci tocmai pentru a se apara de acuzatiile cum ca nu plateste salariatului banii.
Pentru faptul ca nu a retinut salariatului sumele ridicare in avans poate sa primeasca un avertisment intr-un caz fericit. De aceea pe DP este specificat " avans salariu" nu salariu aceasta nu reprezinta o recunoastere a unui salariu la negru si nici o evaziune fiscala. In plus , in prezent, are posibilitatea recuperarii sumelor achitate in plus chiar de la salariat, prin neplata ultimului salariu................, sau chiar o recuperare a sumelor printr-o actiune judecatoreasca.
Mai pe romaneste poate recupera de la salariat toti banii pe care salariatul i-a primit in plus fata de CIM. Nu trebuie sa uitam faptul ca si salariatul are un castig pentru care nu a achitat impozit si pe care trebuie sa-l inapoieze.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sant documentele justificative? windwolf35 windwolf35 este legal sa se dea salariul pe dispozitie de plata? care sant documentele justificative care fac dovada platii salariului? poate sa le enumere cineva? ... (vezi toată discuția)
Ce solutii sunt ? nimar nimar Buna seara, Ma lovesc de urmatoarea situatie : - SC X SA emite o dispozitie de plata a unei sume de bani catre un salariat propriu cu un anumit scop ( mai ... (vezi toată discuția)
Avans angajat+retinere ulterioara din salariu suciu_diana suciu_diana Buna ziua, un angajat solicita cel putin o data la 2 luni, primirea unei sume variabile, in avans, din salariul sau (nevoie personale urgente). Ulterior i ... (vezi toată discuția)