avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Art. 317 - Independența patrimonialã a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Art. 317 - Independența patrimonialã a soților

Art. 317

Independenţa patrimonială a soţilor
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane.

... sa inteleg ca inclusiv vanzare, intretinere, renta etc. Nu se spune nimic de natura bunului dobandit (propriu/comun) si nici de natura contraprestatiei... Cumpar un bun propriu al sotului cu ce? Cu salariu nu prea ca e bun comun...
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2011
klewos, utilizator
Cel mai recent răspuns: elenas68 , utilizator 15:12, 13 Octombrie 2011
Buna ziua,
Am urmatoarea situatie:Sotul meu a mostenit o proprietate inainte de casatorie,tot inainte de casatorie a contractat doua credite bancare,plata creditelor se face in timpul casatoriei.Va rog,sa-mi spune-ti daca potrivit noului cod civil poate sa-mi "de-a" mie jumatate din proprietatea mostenita.

Multumesc!
In orice demers pe care sotii doresc sa-l faca cu privire actele juridice pe care doresc sa le incheie, trebuie sa aiba in vedere regimul matrimonial ce guverneaza casatoria. Casatoriile incheiate inainte de 1.10.2011 sunt guvernate de regimul comunitatii legale. Cum spuneam mai sus, acestia pot alege regimul matrimonial dorit. In baza acestuia vor putea face actele dorite. Trebuie sa aveti in vedere ca plata ratelor nu creeaza un drept de proprietate fara a incheia un act juridic in acest sens (in situatia in care proprietatea a fost dobandita doar de unul din soti).
...acest articol buclucas e nascator de interpretari deoarece e pozitionat in sectiunea 1 dispozitii comune despre reg matrimonial in general ce constituie constitutia pentru toate regimurile matrimoniale ...
Noul cod civil este destul de complex si necesita timp pentru a-i intelege continutul, de aceea fiecare speta trebuie tratata cu foarte mare atentie in raport cu particularitatile ei... Simpla lectura nu e suficienta. Aplicatiile practice sunt mult mai elocvente. O serie de interpretari sunt cuprinse si in normele de procedura aplicate de notari, precum si de Birourile de Carte Funciara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea apartamentului dobandit inaintea casatorie pe numele ambilor soti 2015 PROPIETARap PROPIETARap Inainte de casatorie sotul sau sotia a dobandit prin vanzare cumparare un apartament. Dupa casatorie proprietarul(sotul sau sotia) apartamentul decide ca ... (vezi toată discuția)
Cota parte apartament sotie cumparat inainte de casatorie JohnRomero JohnRomero Buna ziua, Sotia mea a cumparat un apartament cu credit ipotecar. Anul acesta ne-am casatorit si m-am gandit sa acopar jumatate din creditul total prin ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil intre soti; LDMUNTEANU LDMUNTEANU Buna ziua, as vrea sa-mi spuneti daca in cazul unui imobil achizitionat in timpul casatoriei sub regimul comunitatii legale de bunuri unul dintre soti ... (vezi toată discuția)