avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat strain
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat strain

Care este procedura de incadrare in munca a unui angajat strain?
Exista vreun temei prin care angajatorul roman are obligatia de a-i plati un anumit salariu?
Legea 157 din 2011 spune ca daca angajez un strain cu studii superioare trebuie sa-l platesc un salariu brut de 4 ori salariul mediu pe economie?Adica 2022*4?
Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: ramoilis , utilizator 13:00, 14 Octombrie 2011
OUG nr.194/2002 , art.56
(1) Străinilor intraţi în România în scopul angajării în muncă, posesori ai unei autorizaţii valabile de muncă pentru lucrători permanenţi, lucrători sezonieri, lucrători stagiari, sportivi, nominală, pentru lucrători transfrontalieri sau pentru lucrători înalt calificaţi li se prelungeşte dreptul de şedere temporară dacă prezintă următoarele documente:
a) contractul individual de muncă cu normă întreagă, vizat de inspectoratul teritorial de muncă, din care să rezulte faptul că salariul înscris este cel puţin la nivelul salariului mediu brut pe economie. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, acesta va fi la nivelul de cel puţin 4 ori salariul mediu brut pe economie;

lucrătorul înalt calificat – străinul titular al unei Cărţi Albastre a UE.

Cartea Albastră a UE – permisul de şedere în scop de muncă ce poartă denumirea «Cartea Albastră a UE» şi care conferă posesorului acestuia dreptul de şedere şi de muncă pe teritoriul României în calitate de angajat pe un loc de muncă înalt calificat
c) salariul înscris în contractul individual de muncă este cel puţin la nivelul salariului minim garantat în plată;
[ link extern ] >

Reglementarea actuala a angajarii strainilor este cuprinsa in Ordonanta de urgenta nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, publicata in Monitorul Oficial nr. 424 din 26 iunie 2007.
[ link extern ] >
[ link extern ]
si
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2011
ContSters42179, utilizator
RAMOILIS,
procedura este urmatoarea:
1. intai obtii autorizatie de munca (daca este cetatean extra comunitar), in baza documentelor prevazute de OUG 56/2007 astfel cum a fost modificata de legea 157/2011.
2. merge la ambasada sa-si ceara viza, cu actele prevazute de OUG 194/202, astfel cum a fost modificata de legea 157/2011.(in termenul prevazut de lege!!!!)
3. vine in Romania cu viza de lunga sedere, ii faceti contractul de munca si restul actelor, apoi depuneti cererea de prelungire a dreptului de sedere in scop de munca.

Atentie!!! fara un permis de sedere valabil in scop de munca nu este valabila autorizatia de munca!!!

Salariul este, conform legislatiei in vigoare, la valoarea salariului mediu pe economie (2028 lei)!!!!
Pentru cei inalt calificati, asa cum sunt definiti de lege, salariul este de 4 ori salariul mediu pe economie !!!
Multumesc foarte mult pentru informare si ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu minim Iohana27 Iohana27 Buna ziua, Stie cineva daca in cazul unui angajat strain s-a dat vreo lege cum ca salariul minim ar fi egal cu salariul mediu pe economie? Intreb pt ca am o ... (vezi toată discuția)
Salariu minim cetateni straini incadrati in romania handaricimarin handaricimarin s-a promulgat o noua OUG care reglementeaza un salariu mediu pe care cetatenii straini incadrati in munca pe teritoriul Romaniei trebuie sa-l aiba?daca da,la ... (vezi toată discuția)
Angajat cetatean strain cu permis de sedere de lunga durata nic23ro nic23ro Buna ziua, Sunt obligata sa-i dau salariu mediu pe economie unui cetatean turc, cu permis sedere pe termen lung-UE, cu drept de munca si familie romana? Am ... (vezi toată discuția)