avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu a platit contributiile sociale, somaj, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu a platit contributiile sociale, somaj, etc.

Buna ziua,
Am lucrat in cadrul Romtelecom, timp de 21 ani neintrerupti, pana la data de 31 mai 2008, cand am fost disponibilizat. Incepand cu data de 01.06.2008 m-am angajat la o firma pentru o perioada determinata de 3 luni. Incepand cu data de 01.09.2008 mi s-a incheiat contractul individual de munca cu art. 56, lit. j.
Am inceput sa-mi fac dosarul de somaj, dar angajatorul refuza sub diferite pretexte sa-mi elibereze adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a legii 76/2002 ( respectiv contributia individuala si cea a angajatorului ).
In fine, n-o mai lungesc: contabila sefa mi-a zis ca angajatorul nu si-a mai platit de cateva luni contributiile catre stat.
Mai e posibil asa ceva, acum cu registrul ala electronic de evidenta a salariatilor ?
Reformulez intrebarea, deoarece traim in Romania si totul este posibil : Eu acum ce fac, deoarece de la Agentia de somaj mi s-a spus ca daca intarzii de 20.09.2008 cu dosarul, nu pot intra in somaj incepand cu data de 01.09.2008? Daca renunt la aceste 3 luni, nu se poate calcula ajutorul de somaj, numai cu ultimele 9 luni de la Romtelecom?
V-as ruga sa-mi dati un raspuns care sa deblocheze urgent situatia, deoarece un proces contra angajatorului poate dura foarte mult.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 16:40, 5 Februarie 2010
Potrivit Legii nr. 201/2008, constituie infractiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă "fapta persoanei de a nu declara şi de a nu vira contribuţia de asigurări sociale datorată de angajat, la bugetul asigurărilor sociale de stat, astfel încât să nu se poată vira contribuţia la fondurile de pensii administrate privat". Conform Legii nr. 387/2007 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2008, angajatorul are obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira o contribuţie individuală de 9,5% a fiecărui angajat, la bugetul asigurărilor sociale. În această contribuţie este inclusă şi cota de 2% aferentă fondurilor de pensii administrate privat.
1. Solicitati de la Casa de Pensii Bucuresti-Directia Stagii de Cotizare adeverinta care atesta plata contributiei de asigurari sociale. Incepand cu 01.04.2001 toti angajatorii au obligatia legala sa depuna lunar declaratiile nominale prevazute la art. 6 din Legea nr. 19/2000.
Daca angajatorul dvs. nu a depus niciodata declaratiile, formulati o cerere scrisa pentru a primi un raspuns de la Casa de Pensii.
2. Actionati in judecata fostul angajator la Tribunalul Bucuresti-sectia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale. Actiunea este scutita de taxa de timbru.
Buna ziua,

Am si eu o situatie asemanatoare ca la mesajul utilizatorului Udrea Adrian.

Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti unde si cum se pot plati contributiile de somaj separat de celelalte contributii?

Si va mai rog sa-mi spuneti daca la un amarat de SRL (evident fara contract colectiv de munca) cu 7 salariati din care sunt concediati 5 cu art.65 desfiintarea posturilor, daca angajatorul este obligat sa plateasca un salariu compensatoriu.

Va multumesc.
O zi buna!
adelaida_07 a scris:

sanastasiu a scris:


Daca nu sunt virate contributiile nu va primi somaj, acest lucru este evidentiat in adeverinta tip ceruta de somaj de la societate.

Spuneti ca "daca nu sunt virate contributiile nu va primi somaj". Eu consider asta un abuz de putere din partea autoritatii, deoarece in acest fel nu se mai face diferentierea intre suportatorii si platitorii de contributii si impozite, concept reglementat prin Legea 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare. Poate multi angajati nu cunosc, dar ei sunt doar suportatorii contributiilor si a impozitului pe salariu, iar obligatia calcularii,retinerii si virarii acestora ii revine angajatorului. Asadar, de ce se incearca a se ingradi un drept elementar al salariatului, si anume acela de a beneficia de ajutorul de somaj atata timp cat el (salariatul) a suportat contributia de somaj, fiindu-i retinuta din salariu? Modalitatea cum intra statul in posesia acesteia nu mai reprezinta problema salariatului. Statul nu are decat sa se indrepte impotriva angajatorului pentru a-si recupera debitul.
@monica_dragos
Si " un amarat de SRL" este obligat sa respecte legile din Romania.
@ adrian_sinkievici
Dreptul salariatului de a primi somaj este conditionat de un stagiu de cotizare, nu este indeplinit stagiul nu primeste somaj.Stagiul este indeplinit in cazul in care contributiile respective se platesc.

Alte discuții în legătură

Somaj otto2007 otto2007 buna seara, firma la care lucrez isi restrange activitatea si desfiinteaza punctul de lucru unde lucrez. as dori sa intru in somaj daca patronul nu mai are ... (vezi toată discuția)
Contributii la cas si asigurari de sanatate EddieM EddieM Buna seara, cum pot verifica daca angajatorul la care lucrez a virat contributiile aferente contractului meu de munca la asigurari sociale si la asigurarile de ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj serby68 serby68 buna ziua cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)